7 asiaa mitkä jännittää Saksaan muuttamisessa

Voisin kyllä muuttaa lähes minne vaan in a heartbeat. Tietyt jutut kuitenkin mietityttää.

 1. Saksan kieli.

Kyllä mä pärjään, vaikka viittomalla, mutta onhan se vähän ahdistavaa, kun ei pysty ilmaisemaan itseään sataprosenttisesti. Saksassa on yllättävän huono englanninkielentaso. Välillä tuntuu, että se on enemmän päätös Saksan ollessa niin iso maa, että odotetaan muiden puhuvan heidän kieltään eikä vaivauduta kansainvälistymään. Olen lukenut Saksaa viitisen vuotta, mutta edellisestä kurssista on 8 vuotta. Varmaan sieltä jotain palautuu, mutta haluaisin silti ulkomailla ollessani panostaa englanninkielen suulliseen sujuvuuteen, sillä pidemmällä ajalla siitä on minulle enemmän hyötyä. Tästä puhuttaessa olen huomannut, että moni loukkaantuu. Olen ”maassa maan tavalla” sanonnan kannattaja, mutta onko englanninkieli siihen sovellettavissa? Eikö se ole ihan osa yleissivistystä ja eikö kukin saa panostaa siihen mihin haluaa? Minusta Suomessa ei ole mitenkään katastrofaalista jos joku tulee ulkomailta ja osaa pelkkää englantia. Eri asia jos ei haluta oppia suomea ja valitetaan ettei saa töitä, mutta siitähän ei tässä minun tapauksessani ole kyse, sillä työllistän kyllä itse itseni.

IMG_7777 IMG_7780

 1. Vuokrahevonen.

Täällä on sellanen, joten haluaisin sieltäkin sellaisen. Tämä vähän liittyy tuohon kohtaan 1, sillä tässä se kielimuuri vasta tuleekin. Kivaa jutella kun en tiedä mikä on laukka, ravi, raippa, haava, lisäravinne, karsina, maneesi, kenttä, polvi, lapa, estesatula, koulusatula, kuolaimet, heinäverkko, lukko, aitaus, loimi, sade, villa, desinfiointiaine, satularasva ym. miljoona termiä :D Pakko yrittää löytää joku englantia puhuva omistaja, muuten voi olla aika vaarallista tai mielenkiintoista. Luulisi nyt, että yksi sopiva heppa + omistaja löytyisi :)

Mietin myös, että mitä ne odottaa multa. Tietysti kysyn sitten, mutta nyt mietityttää. Ainahan teen parhaani, mutta Saksassa kun heppataso on paljon korkeampi ja kulttuuri vähän eri, en oikein tiedä mitä odottaa. Kelpaako tällainen perusratsastaja, ilman näyttäviä ratsastustaitoja? Pärjään kyllä kaikkien hevosten kanssa, hoidossa sekä varustehuollossa olen varmaan huolellisimpia mitä löytyy, mutta ratsastajana en ole mitenkään ihmeellinen. On ollut hienoa saada ratsastaa elämäni aikana supersäikkyjä, nuoria, villejä oreja, itsepäisiä tammoja – ihan kaikenlaisia yksilöitä, mutta riittääkö se?

IMG_8631

 1. Koirakoulu

Todellakin jatketaan siellä Namun kanssa. Mä tuun vaan olemaan silleen, Ööh… Sitzen! Kommen!? Was? :D Totta kai voi käyttää suomenkielisiä käskyjä, mutta jotain pitäisi ymmärtää siitä opetuksesta. Ihan pihalla, että onko siellä englanninkielisiä kouluttajia. Voisi lähettää etukäteen meiliä ja kysellä.

IMG_9048 IMG_9049

 1. Kämppä

Ei vieläkään ole vahvistettuna, mutta Lassen saksalainen koulu on kyllä ollut ihan mahtava apu. Tällä hetkellä on mahdollista, että me saadaan sitä kautta lähes 100 neliön kämppä! Sinne kuuluisi tietysti tulla toinen henkilö myös asumaan, mutta tässä ajassa voi olla, ettei kenelläkään ole tarvetta. Etenkin kun meillä on koira, se rajaa muutenkin halukkaita pois. Ihan omaa kämppää siis etsitään, että jos sinne joku olisi tulossa, pitäisi etsiä meille toinen kämppä. Vähän jännä tilanne, mutta jos oikeasti saataisiin 100 neliötä, se voisi olla vähän liian nättiä. Ehkä. Eihän noista tiedä. Eka kämppä mitä tarjottiin, oli kylppäritön. Kylppäri ja vesssa olisi ollut kellarissa. Välittäjä sanoi kyllä Lasselle, että ”I dont think this is an apartment that your wife would like” :D Totta.

Kämpän löytämistä yritysten kautta haittaa siis aika paljon se, että Namu tulee mukaan. Moni kämpistä on valmiiksi kalustettu ja ymmärränhän minä, ettei sinne haluta lemmikkejä sen takia. Eihän muiden eläimistä voi tietää miten käyttäytyvät. Namulla on kyllä vakuutus mikä kattaa muistaakseni tuhansien vahingot, mutta siitäkin pitää selvittää, että miten se pätee ulkomailla esim. sairastapauksissa.

 1. Elanto

Etenkin kun ajattelin nyt lukea pääsykokeita varten, töitä pitäisi vähentää. Yrittäjänä on niin vaikeaa valita mihin keskittyy, kun on monta rautaa tulessa ja vielä vaikeampaa vähentää sitä 100% yritykseen keskittymistä. Kaikenlaiset uudet työhaasteet kiinnostaisivat. Ehkä sieltä pitäisi valita jokin ja panostaa siihen. Yrittäjänä palkkiot tulevat usein vasta pitkän duunin jälkeen, eikä joka 30. päivä kuten palkkaduunissa. Tietysti riippuu siitä mitä tekee, mutta harvemmin isoja uusia kuvioita aliottaessa toiminta saadaan nippuun ja täysi cashflow päälle alle kuukaudessa. Hmm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 1. Posti ja puhelut

Saksalainen liittymä pitää ainakin hankkia. Toivottavasti se on helppoa. Englannissa ei saatu ostettua edes prepaid liittymää ja Brasiliassa ei ollut tiskiharjoja eikä pussilakanoita (:D), joten olen valmistautunut hankaluuksiin. Saksaa on kyllä kehuttu hyvin Suomen tyyliseksi sujuvaksi maaksi, joskin hieman tiukemmaksi.

Joku kunnon halpispuhelin pitää myös ostaa, mihin tyrkkään sitten tuon suomalaisen SIM-kortin, jotta firman puhelut tulee perille. Aika harvoin kyllä PR- tai PT-asiakkaiden kanssa juttelen puhelimessa, sillä melkeen kaikki hoidetaan meilitse.

Voikohan postin siirtää suoraan Saksaan? Vai kannattaako siirtää se esim. isälleni, joka voi sitten tarvittaessa skannailla? Aika vähän postiakin nykyään tulee, kun nekin hoituu sähköisesti mm. kirjanpito-ohjelman ja nettipankin kautta, mutta jotain tulee kuitenkin. Kivointahan se olisi saada omalle ovelle, ettei tarvitsisi muita vaivata.

 1. Pakkaaminen.

Ollaan Lassen kanssa muutettu 2012 kevään jälkeen kolmesti aina kohti parempaa kämppää. Pakkaamisesta on siis kokemusta. Tämä on muutenkin 13. asuntoni tässä 25 vuoden aikana, kun mukaan laskee lapsuuden muutot ja omat ensimmäiset kämpät ennen Lassea. Asuinhan Tampereellakin yhden kesän.

Koskaan en ole kuitenkaan muuttanut ulkomaille. Meidän nykyiseen kämppään tulee alivuokralainen, mistä sovittiin meidän vuokranantajan kanssa. Oltiin tosi iloisia, että saatiin pitää tää kämppä alivuokralaisen avulla! Nykyinen asuntomme on 5 minuutin kävelyn päässä Aurinkolahden rannasta, moderni ja naapurit on tosi kivoja. Viereisessä asunnossa asuu vanhempi leskeksi jäänyt rouva, jota rakastan auttaa, kun hän tarvitsee apua :)

Kaikkea ei siis tällä kertaa tarvitse pakata ja viedä häkkikellariin tai ottaa mukaan, kuten isoja kalusteita, telkkaria ym. sellaista. Me ollaan Lassen kanssa saatu aika hyvin tähän mennessä hankittua kaikki mitä halutaan kotiin. Iittalan astiat ja aterimet, valkoiset korkeakiiltoiset kalusteet, nahkasohva, 50” telkkari, designvalaisimet ja pallotuoli. Ei tee kauheasti mieli mennä minnekään 70-luvun kaakeloituun kellarivessa-asuntoon :D Mitä otan mukaan? Me ollaan nyt vaihtamassa meidän bemmiä isompaan autoon, jotta Namu saa arjessakin paremman kontin ja Saksan muutto menee sujuvammin. Suksiboksia ollaan ajateltu katolle. Jos muuten etsit ykkössarjan juuri huollettua, vähän ajettua, 2007 bemaria – katso meidän myynti-ilmoitus täältä.

Olen varannut pakkaamista varten yli viikon tyhjää kalenteriin, mutta on sitä ennenkin aloitettu muka ajoissa ja sitten viimeisenä päivänä otettu vaan jätesäkkejä ja survottu niihin tavaraa :D Haluan tietysti myös pestä asunnon kunnolla alivuokralaista varten.

Onko teillä kokemuksia ulkomaille muutosta, selvisittekö?

/Aku

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista tai Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

Kaipaatko uutta treeniohjelmaa? Jenkkityylinen hard core bootytreeniohjelmani Booty Camp Special Edition on tammikuun loppuun asti 20€!  Lue lisää edellistä postauksestani täältä. Kiitos kaikille ohjelman jo tilanneille! ♥

Aku

19 vastausta artikkeliin “7 asiaa mitkä jännittää Saksaan muuttamisessa”

 1. Yo! Olen itse asunut pitkään Saksassa ja yleensä asiat sujuu hyvin, joskin puhun saksaa. Kohtaan kuusi voin sanoa, että ihan Postin sivuilta taitaa voida kääntää postin uuteen osoitteeseen ja prepaid-liittymän hankkiminen on paras ratkaisu: Jos erehdytte tekemään sopimuksen niin sitä ei hevillä pureta. Myös pankkitilin saa avattua marssimalla pankkiin sisään. Niin ja netti on kaikkialla Saksassa paska ja kallis, kannattaa miettiä miten sen hoitaa. Mutta onnea muuttoon, Saksa on kuitenkin sivistysvaltio, joskin digiajassa keskiaikaan jumahtanut.

  • Yo yo! Tässä muutoissa olen kyllä asioinut posti.fi:ssä aika paljon, mutta just se ulkomaille siirtäminen mietitytti, kun posti taitaa hoitaa muuttopostia vain 3kk ja sen jälkeen tulee vaan 2. luokan kirjeet perille. Huono juttu jos jää jollekin firmalle uusi osoite erikseen päivittämättä. Kerran katkaistiin liittymä kun unohin ilmoitta DNA:lle uuden osoitteen, eikä uudet laskut tulleet perille enää sen parin kuukauden jälkeen… -> kaikki omat laskut e-laskuina ja firmalle verkkolaskuina :D No tämä nyt vaan tällanen ”mietityttää”-asia mikä lakkaa mietityttämästä kun sen hoitaa.

   Tosi hyvä vinkki tuo sopimusasia, ettei niitä kannata tehdä, kiitos! Hyvä varautua tuohon nettiin myös. Mihin muuten saksalaista pankkitiliä tarvitsee 6kk ajalla?

  • Mäkin asuin Saksassa puolisen vuotta, ja mulla oli kanssa prepaid-liitymä. Siinä oli tosi surkea netti ja ihan älyttömän kalliskin vielä, tai siis niissä kaikissa, sillä mulla oli koko aikana kolme eri liittymää, ja jokainen niistä oli ihan surkea. Aldi oli kuitenkin paras, eli kannattaa ehkä valita se. Saksalainen pankkitili kannattaa hankkia, koska melkein missään kaupoissa ei suomalainen kortti käy (jos käy kortti ylipäätään, saksalaiset rakastaa pikkukolikoiden pyörittelyä…). Myöskään vuokrajutut ei onnistuneet ilman saksalaista pankkitiliä, ja yhteen prepaid-korttiinkin vaadittiin paikallinen pankkitili, vaikkei sieltä maksua otettukaan. Myös salijäsenyysmaksu lähti suoraan saksalaiselta pankkitililtä. Semmosta. Toivottavasti tästä oli hyötyä. :)

  • Kiitos tosta Aldi-vinkistä!

   Ei olisi voinut uskoa, ettei meidän Visa toimi siellä. Ihmetyttää kun noi omat kortit on toimineet vaikka missä maissa :D Tosi hyvä tietää just tällasia juttuja, ettei tule yllätyksenä!

 2. Koitappa ottaa se hevosasia ihan mielenkiintoisena mahdollisuutena ;) Tiedä miten hyvän valmentajan sieltä löydät ja samoin hevosen, jotenkin voisi luulla että hevosihmiset osaavat kieliäkin paremmin jos matkustelevat paljon maailmalla. Tietysti jos otat hevosen joltain yksityiseltä tai pieneltä tallilta, niin homma voi olla eri…
  Sinuna kävisin rohkeasti kysymässä osaavalta kouluttajalta pääseekö ratsastamaan, oot kuitenkin aika rohkea persoona. Jos ei onnistu, niin sitten uutta heppaa etsintään.
  Itsehän en siis ole mikään hevosharrastaja, mutta mulla on jotenkin se oletus, että saksa on kuitenkin sellainen ”hevosharrastajien maa”?

  • On joo :)! Siellä on kyllä tulla meidän alueellakin aika paljon vuokrahevosia tarjolla joko ilamiseksi tai puoli-ilmaiseksi, pitää vaan alkaa meilailemaan. Tosi moni kiinteistönvälittäjä ei vastaa englanninkielisiin viesteihin, saa nähdä miten heppaihmiset :D Paikanpäällä olisi ehkä helpompaa just mennä talleille ja kysellä, tosin pelottavampaa. Jos kukaan ei halua puhua minulle :D

 3. Ja Facebookissa on Suomalaiset Saksassa-ryhmä, josta löytyy apua kaikenlaisiin asioihin :)
  Tervetuloa tänne!

  • Kiitos! Siellä ollaan oltu jo useampi kuukausi, huippu ryhmä! Nauroin niin paljon sille suomalainen sauna -keskustelulle, missä puitiin Saksan ”suomalaisista saunoista” ja ne kun on ilmeisimmin aika poikkeavia :D

 4. Jos syyllistää ettei Saksa olisi kanasainvälistynyt kannattaa tutustua heidän asukkaisiin ja monen moniin yrityksiin :) englannin kieli on vain osa kansainvälisyyttä, ne jotka sitä käyttävät osaavat todella hyvin. Aika huvittavaa syyttää saksaa isona maana ja kielenä. Eikö sama päde ulkomaalaisiin jotka tulevat sinne ja olettavat saavansa englannin kielistä palvelua? Englanti on iso kieli, puhukaa sitä-asenteella? Ymmärrän tietenkin kun sinulla on omat työkuviot ja muutto vain väliaikainen :) Itse olen asunut saksassa, ja ainakin itseäni hävetti käyttää englantia, joten puhuin saksaa vaikka kuinka huonosti. Yrittäminen on aina kunnioittamista :) Uskon myös ettei se edes ole niinkään saksalaisten ylpeyttä olla oppimatta kieliä,mutta heillä on kouluissa myös melko heikko opetus. Ainakin Suomessa me opitaan aika perusteellisesti englantia koulussa, Saksassa ennemmin ”alkeita”. Plus että he dubbaavat kaiken (siinä kyllä olen sitä mieltä että tekstitys riittäisi kuten meillä), niin nuoret eivät juuri kuule englantia. Onnea muuttoonne ja toivottavasti englanti alkaa luistamaan, ja onhan se vaan bonusta jos saksakin :) olen vaan itse huomannut

  • Olen jutellut ihan saksan saksalaistenkin kanssa tästä aiheesta ja heidän mielestään on outoa ja jopa noloa, ettei meidän ikäiset pari-kolmekymppisetkään osaa englantia ollenkaan, edes palveluammateissa, joissa asiakkaat ovat usein ulkomaalaisia.

   Tästä nyt voi olla monta mieltä ja oma mielipiteeni on, että englannin kielen osaaminen on suurimpia rikkauksia. Englanti on maailman kolmanneksi puhutuin äidinkieli. Puhutuimmat äidinkielet ovat mandariinikiina ja espanja. Nämä ovat rankingit äidinkielissä, eli eivät kerro siitä kuinka moni osaa puhua kieltä. Ainakin Tieteen Kuvalehden mukaan tuo top 3 mene vielä toisin päin osatuimmissa kielissä, eli 1. mandariinikiina ja 2. englanti.

   Äidinkielen mukaan saksan kieli on listassa vasta 11. eiköhän se jo kerro jotain siitä, mikä on kansainvälistä kieltä, että voisi olla oman edun mukaista osata sitä? Eikö sekin kerro jotain kansasta tai ainakin päättäjistä ja heidän asenteistaan, että se koulujen englannin opetuksen taso on niin heikko? Vähän kuten täällä Suomessa ruotisin kielen opetuksen taso suomenkielisissä kouluissa, eli suurimmassa osassa kouluista. Oppilaita ja kansaa yleisesti ei vaan kiinnosta pakkoruotsi. Itse suomenruotsalaisenakin ymmärrän täysin, ei sitä tarvitse täällä mihinkään. Se on vaan bonus ja osa kulttuuria, mikä minun mielestäni on jokaisen oma valinta mitä kulttuurissaan haluaa vaalia ja mitä ei. Suomenruotsalaiset puhuu kuitenkin suomea ja ruotsalaiset puhuu hyvää englantia. Tästä aiheesta voisin puhua kirjan verran :D

   Kerran olen siis itse käynyt Saksassa ja havaitsin jo silloin, ettei englanti ole kovin suosiossa. Se nyt on vaan minun ja varmaan enemmistön mielipide, että englannin kielen osaaminen on iso merkki kansainvälisyydestä.

   En tosiaan ole saksan kielen käyttämistä vastaan, vaan toivoisin, että englantikin olisi hyväksyttävää täällä Euroopassa, varsinkin suurissa kaupallisissa/teollisissa maissa. Kyllä ne pikkumaatkin siitä hyötyisi, vai miten menisi Suomella jos täällä haluttaisiin usein puhua vaan suomea liikevaihtoa tuoville kuluttajille? En halua panostaa saksaan, vaan englantiin, siksi ahdistaa tai ärsyttää kun ihmiset on ilmoittamassa minua viikoittaisille kursseille. Saksan kielen osaamisesta olen tässä 25v aikana hyötynyt ehkä 0,00001% ja englannista taas päivittäin. Yrityksellänikin on useita saksalaisia asiakkaita, joiden kanssa puhutaan englantia ja heillä on kyllä ihan valtavan hyvä englanti. Jopa suomessakin firmalla on englantia puhuvia yritysasiakkaita :)

   Alotin saksan opinnot silloin koulussa koska pidän kielistä. Opiskelin myös ranskaa ja espanjaa. Tässä vaan kasvaessa on oppinut, että aika on rajallista ja erittäin hyvät taidot ovat työssä hyödyllisempiä kuin 5 vajaata taitoa, ainakin saa enemmän aikaan kun homma sujuu. Koulussahan oli pakko käydä jotain kursseja, joten valitsin kieliä koska pidin niiden opiskelusta eniten ja jotain piti opiskella. Nyt pitää tehdä rahaa, joten ei voi enää tehdä vähän sitä sun tätä mitä huvittaa.

   Sitten kun haldaan yhden kielen kunnolla-kunnolla voin taas ottaa uuden panostuskohteen :) Olenhan nyt jo kolmikielinen, joten en koe paineita panostaa ihan jäätävästi siihen saksaan vaikka sinne muutetankin. Senkin takia on vähän hassua, että osa ihmisistä oikeasti suuttuu kun tästä puhutaan. En kuitenkaan ole kielitaidoton tai yksikielinen, että olisiko parempi kannustaa niitä ihmisiä sinne kursseille :D?

   Espanja on nyt melkeen numero uno kun on taas aikaa lukea vieraampia kieliä. Englannistani tulisi ihan top notch jos vaan saisin käyttää sitä päivittäin. On ihan siinä rajalla. Joskus luullaan jopa jenkiksi (mikä on minulle ihan suurin kehu mitä voi saada), varsinkin ennen kun olin yöelämässä töissä. Se on vaan nykyään kun puhuu sitä kerran kolmessa kuukaudessa ja sitten avaa suunsa, niin kieli ei tavu messiin ja kokonaisuus kärsii. Siitä haluaisin siis eroon :)

   Jos tiedätte Suomessa englanninkielistä ystävää kaipaavaa henkilöä, ottakaa yhteyttä :D! Sellaisen toivoisin löytäväni Saksastakin :)

   Jää nähtäväksi miten Saksassa menee. Täällähän kerron sitten puolen vuoden ajan tapahtumien kulusta, stay tuned :) Ehkä olenkin ihan saksa-pro jo parissa kuukaudessa, vaikken pahemmin yrittäisikään, ken tietää.

   Olipa pitkä vastaus :D Kiitos onnentoivotuksista!

   P.S Se dubbaus on kyllä aivan älytöntä. Maksaa paljon, ihmiset ei opi englantia, eikä kuule näyttleijän oikeaa ääntä… Näyttelijälle kuitenkin luultavasti maksettu miljoonia siinä elokuvassa näyttelemisestä :D

 5. Mun nyt tekee mieli vähän nipoilla tuosta saksan kieli -asiasta ;) Toihan on paras mahdollisuus treenata ruostunut saksa taas hyvään kuntoon. Englantia tulee varmasti muuten harjoiteltua aina silloin tällöin ja Suomessa etenkin passiivisesti tv-ohjelmien jne. kautta. Muutin itse Saksaan reilu kolme vuotta ja taustalla oli kaksi vuotta saksaa joskus kouluaikoina. Englannin ja saksan sekoituksella aloitin ja aika nopeasti saksa vahvistui. Täällä ihmiset kyllä arvostaa paljon sitä, että edes yrittää tulla saksalla toimeen ja on valmis oppimaan. Saksalaiset osaavat mielestäni aika hyvin englantia, mutta ovat monesti todella ujoja puhumaan sitä. Eli tsemppiä vaan saksan puhumiseen, harrastuspiireissä sitä varsinkin nopeasti oppii :)
  Joku aiemminkin jo mainitsi, että postin kautta voi tehdä osoitteen muutoksen ja kirjeet tulevat myös uuteen osoitteeseen.
  Ja mitä tahansa sopimuksia solmittekaan niin kannattaa pitää huolta, että sopimuksissa on maksimissaan kuukauden irtisanomisaika. Täällä ovat sopimukset todella erilaisia suomalaisiin verrattuna ja monesti on mulla jäänyt pikkupräntti lukematta ja olen haksahtanut kahden vuoden sopimuksiin. Ja jos irtisanomisen missaa, pidentyy sopimus normaalisti vuodella. Eli kannattaa olla varovainen :)
  Toivottavasti teillä on hienoa aikaa täällä ja saatte paljon unohtumattomia kokemuksia!

  • Tuo sopimusvinkki on kylä niin kullan arvoinen, kiitos sinullekin siitä!

   Tuosta kieliasiasta kommentoi pitkällä viestillä tuolla ylempänä, joten en tähän laita samoja juttuja :) Luin jo joskus ala-asteen ekoilla luokilla englanniksi kirjoja ja opinkin juuri alunperin englanninkieleisiä lastenohjemia katsomalla. Ei tosiaan Suomessa tule puhuttua englantia tarpeeksi sen kunnolla kehittämiseksi ja siksi haluaisin edes ulkomailla turistina puhua englantia.

   Ehkä saan toiveideni mukaan sopivissa määrin puhuttua kumpaakin, koska missään nimessä en ole saksan kieltä vastaan, olenhan lukenut sitä 5 vuotta vapaaehtoisesti ihan oppimisen halusta :) Kyse tässä onkin siitä mihin haluaa panostaa. En tietenkään mene ostamaan kahvia ja kieltäydy puhumasta tai mene muualle jos siellä ei puhuta englantia :D Ihan arkisanastoahan on helppoa oppia / kerrata, ei siinä mitään, mutta ne pidemmät keskustelut – kun siinä englannissa haluaisi olla erinomaisempaa parempi, haluaisi hyväksikäyttää ulkomailla vietetyn ajan. Etenkin kun suomen puhuminen ei ainakaan tule kyseeseen. Vaikka jonkun Kielin suomalaisen ystävän haluaisin tietysti myös jos sellaisia löytyy :)

  • Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat :) Rehellisesti sanottuna mulla meni kaksi vuotta, ennen kuin koin pystyväni olemaan hauska saksankielellä tai keskustelemaan syvällisemmistä asioista sekä ottamaan osaa yhteiskunnallisiin keskusteluihin. Oli kova koulu omalle identiteetille, koska koin antavani itsestäni hieman ”tyhmän” kuvan, kun en pystynyt ilmaisemaan itseäni ja ajatuksiani, niin kuin suomeksi tai englanniksi olisin voinut.

   Tarkoitus oli vain tsempata saksan käyttöön arkisissa tilanteissa :)

  • Kiitos, ihana kuulla :)!

   Just toi, että kokee osaavansa olla hauska on iso juttu, sillon tietää, että kieli on tosi hyvällä pohjalla! Kiitos paljon kannustuksesta, kyllä se arkisaksa varmasti sujuu :)

 6. Silloin kun muutin puoleksi vuodeksi Lontooseen niin käänsin postin vanhempieni luokse. Ajattelin että helpoin niin kun en ollut pidempään poissa. Lähes kaikki laskut tuli verkkopankkiin ja äitini sitten tsekkasi jos oli jotain tärkeämpää. Muistelen että ulkomaille kääntäessä oli vähän haasteita..? Voihan se nykyään jo toimia paremmin :) Hei, mites jos sulta ostaa tuon saliohjelman ja haluaa käyttää sen myöhemmin? Mulla on tällä hetkellä vielä soppari PT:n kans menossa mutta kesäksi houkuttelisi tuo bootyohjelma :D

  • Joo hei pitää selvittää tota ulkomaille kääntämistä nyt tulevalla viikolla :) Kuin siistiä asua puoli vuotta Lontoossa! Mua niin harmitti, ettei Lassella ollut yhtään vaihtokoulua siellä :(

   Saliohjemasta: Osta ihmeessä nyt! Saat sen PDF:änä ja videot on ostohetkestä ainakin vuoden saatavilla. Tämä siksi, että lyhyempi aika ei minusta ole kiva juttu ja pidempää en uskalla luvata kun tässä vuosien myötä kehityn ja tietysti toivon tuottavani yhä parempaa materiaalia :)

 7. Ootko tsekannut jo https://www.airbnb.fi ?
  Voi olla alussa pelastus jos se täydellinen kämppä ei heti löydy :) Mä tykkään elää vaarallisesti ja oon kääntänyt mun postin Meksikoon, Mustin ja Mirrin kirjeitä tupsahtelee aina välillä meille :D Kauheesti tsemppiä teille muuttoon, se on ihan kamalaa aluksi kun kukaan ei ymmärrä, eikä välttämättä löydy heti ystäviä. Mä itkin aina välillä ruokakaupassa kun kukaan ei tuntunu ymmärtävän mitä on leivinpaperi ja kun meksikolaiset on niin epärehellisiä eikä tuo vaihtorahoja :) Saksa on kuitenkin osa Eurooppaa, jos Meksikoon asti posti löytää perille niin varmasti Saksaankin. Me löydettiin mulle talli läheltä, heppaihmiset ainakin täällä puhuu englantia :)

  • Hei joo airbnb:tä oon kyyläillyt useamman kuukauden kun joku muukin siitä silloin alussa vinkkasi. Siellä kaksiot on vaan jotain tonnin luokkaa tai enemmän, mikä on vähän meidän budjetin yli, muuten aivan ihania! Onneksi tässä on aikaa vielä ja just tota kautta saa ainakin jos on kiire tai sitten ihan hotellin kanssa neuvottelee kk-hinnan :)

   Voi ei, itkuinen Milla ruokakaupassa! Ihan kamala ajatus, mä rientäisin heti halimaan :D! Sä oot kyllä varmasti oppinut niin paljon maailmalla matkustessa ja eläessä. Mulla on mennyt ihan ohi että heppailet kanssa! Miten se siellä onnistuu – tunneilla vai vuokralla vai omalla? Jännää! Missä Millan blogi? Lukisin sitä joka päivä!

   …ja hei ihanat noi Mustin ja Mirrin kantiskirjeet sinne asti :D<3

 8. Haha joo, itkuinen Milla kaupassa/kahvilassa/kadulla/younameit välillä :D Mulla tuli yhdessä vaiheessa kamala kulttuurishokki, Euroopassa tätä ei tullut mutta täällä rapakon takana kyllä!

  Tää heppailujuttu on aika uutta vielä, käyn tunneilla koska taidot hieman (….) ruosteessa :Dd Hmmm blogi on kehitteillä, hyvä että on yksi uskollinen lukija valmiina :D!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta