Etuhampaani joudutaan poistamaan kokonaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolme vuotta sitten minulle asennettiin kruunu, eli etuhampaani hiottiin pieneksi nöpöksi ja päälle liimattiin uusi tehdasvalmisteinen hammas. Etuhampaani on siis koko tämän ajan ollut ”feikki”, mutta niin hyvin tehty sellainen, että eipä sitä kukaan ole osannut arvata.

Syy miksi näin tehtiin oli aiempi juurihoito, jonka seurauksena hammas kuolee ja alkaa ajan myötä harmaantumaan. Etuhampaani oli silloin ennen kruunua aivan eri värinen kuin muut hampaani. Noin 1000€ maksaneen kruunun myötä hammasrivi oli taas kunnossa ja olin tyytyväinen.

Ikävä kyllä, viimeisen puolen vuoden aikana minulla on ollut huono aavistus tuon etuhampaan suhteen, että kaikki ei nyt ole kunnossa. Kävin äskettäin hammaslääkärissä tutkituttamassa asiaa ja erikoiskuvien (KKTT) myötä selvisi, että ajat sitten tehdyn juurihoidon yhteydessä hampaani tekojuuren ympärillä on selkeä tulehdus ja se on ollut siellä ties kuinka pitkään.

Tulehduksen vuoksi tekohampaani on alkanut liikkumaan eteenpäin ja nyt sen näkee jo kuvissakin ihan selkeästi. Verratkaa vaikka tuohon sivun ylälaidassa olevaan blogibanneriini, missä kaikki ovat vielä nätisti limittäin. Hampaani ei ole enää siististi rivissä ja se näkyy jo ujon hymynkin yhteydessä. Olen huomannut lakanneeni hymyilemästä leveästi, koska alitajuisestikin hampaan väärä asento häiritsee. Kokeillessa hammas jopa vähän heiluu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hammas näyttää irtonaiselta leegolta

Tätä ei enää pysty korjaamaan millään muulla, kuin hammasimplantilla, eli koko hampaani joudutaan kirurgisesti ensin irrottamaan. Tulehdus hoidetaan samalla. Hampaan poiston jälkeen mitään juurta ei enää ole, joten luuhun pitää porata titaanitappi, mihin uusi tekohammas sitten asennetaan. Koko projekti kestää ilmeisesti yli puoli vuotta ja kustannus on noin 3000€. Voitte arvata, että tämä ei ole kovin ilahduttava uutinen, mutta minkäs teet. Jos kyseessä olisi joku turhanpuoleinen takahammas, eikä sen poissaolo vaikuttaisi purentaan, en välttämättä vaivautuisi korvaamaan sitä ollenkaan poiston jälkeen. En aio elää ilman etuhammasta.

Silloin 3 vuotta sitten kruunun ottaessani minulle sanottiin, että se on vuosikymmenien ratkaisu. Olihan se nyt iso pettymys, ettei ollutkaan ja tonni meni hukkaan. Muuten olen jo aika sinut uuden toimenpiteen kanssa, ei pelota, eikä onneksi tarvitse maksaa kerralla, kun implanttia rakennetaan osissa kuukausien edetessä luutumista odotellessa. Tässä nyt erittäin pelkistetty lyhyt video implantin asentamisesta:

 

Ensimmäinen operaatio on helmikuun alussa, joten nyt on taas hyvä aika hampaiden valkaisulle, implantin väriä kun ei voi jälkikäteen muuttaa. Torstaina minulle on aika varattuna Glossille, innolla odotan! Valkaisun jälkeen suositellaan parin viikon taukoa ennen muita hammastoimenpiteitä, tämä on hyvä huomioida ajoissa jos itselläsi on joskus vastaavanlaisia tilanteita.

Onko lukijoissa muita tekohampaisia parikymppisiä? :D

/Aku

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista ja Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

Lue myös edellinen postaukseni: Talviratsastusta!