Meidän perheen tärkein lisäravinne

Yhteistyössä Nutrolin

Menossa mukana roikkuneet muistavatkin, miten koiranpennullamme Namulla todettiin OCD, eli meidän tapauksessa olkanivelten kasvuhäiriö. Itkuhan siinä tuli, sillä tieto tuli ihan puskista. Meitä kannustettiin onneksi jo silloin alussa, että leikkauksen voimin Namun ennuste on erittäin hyvä.

Tässä hän nyt on 2 vuotta täyttäneenä, iloisena ja terveenä koti- ja harrastekoirana ♥

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eläinlääkäri sanoi silloin OCD:n diagnosoinnin yhteydessä, että Namu tarvitsee nyt loppuelämänsä glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Ensin luulin niiden olevan jotain reseptilääkkeitä, mutta pian selvisi, että kyseessä ovatkin lisäravinteet terveen elämän tueksi. Aloin etsimään tietoa näistä lisäravinteista ja ilokseni tarjontaa löytyi. Kilpailutin hintoja ja vertailin eri tuotteita, joista suomalainen Nutrolin vaikutti ylivoimaisesti parhaalta, joten sillä mentiin.

Namun leikkauksen jälkeen olimme useamman kuukauden harvinaisen tarkkoja lääkärin ohjeiden noudattamisen suhteen ja lopputulos oli erittäin hyvä. Koira on yhtä onnellinen, kuin kuka tahansa nelitassuinen karvapallo ja varhaisen diagnoosin, leikkauksen, lisäravinteiden ja sopivan liikunnan ansiosta se elää kivutonta normaalin koiron elämää.

Tässä ennen leikkausta otettu kuva kasvuhäiriön aiheuttamasta tuhosta olkanivelessä:

Ympyrän keskellä näkyy "röpelöinen" alue, mikä terveellä koiralla olisi sileä = nivelrikko
Kevät 2015, Namu 5kk

Röntgenkuvassa ympyrän keskellä näkyy ”röpelöinen” alue, mikä terveellä koiralla olisi sileä = kasvuhäiriö / nivelrikko

Nyt yli vuotta myöhemmin teen Nutrolinin kanssa yhteistyötä. Minusta on aivan ihanaa kertoa eteenpäin näin hyvästä tuotteesta, josta on suuri apu parhaille ystävillemme. Namu käyttää Nutrolinin tuoteperheestä Nivel Moniteho -pakkausta, joka sisältää öljyn ja nivelravinnekapselit.

nutrolin-nivel-monitehoOmega-3 ja nivelravinteet (glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja MSM) ovat erityisen tärkeitä koirille, joilla on todettu nivelrikko tai on riski sairastua nivelrikkoon, mihin kuuluu käytännössä kaikki suurikokoiset rodut.

Tietyissä kuivaruoissa on valmiiksi lisättynä osaa näistä nivelravinteista, mutta vain murto-osa tarvittavasta, joten etenkin nivelrikkoisen koiran kanssa ei kannata nojatua niihin. Muusta ruoan sisällön laadusta on muutenkin hyvä huolehtia, kuten viljattomuudesta.

Kun Namu tuli meille vauvana, meille oli ensisijaisen tärkeää tarjota sille heti laadukasta ruokaa, mikä ei sisällä mitään turhaketta kuten viljoja ja lisäaineita. Valitsin GMO-vapaan, viljattoman Brit Care -merkin, jossa junioriruoan lampaan liha tulee Uudesta-Seelannista.

Monissa kuivaruoissa lukee, kuten Brit Care:ssakin, että tuote sisältää omega-3 rasvahappoja. Valitettavasti tutkimukset kuitenkin osoittavat, etteivät omegat säily kuin kapselimuodossa tai kylmässä (avattu tuote). Näin ollen parhaintakin kuivamuonaa syövä koira tarvitsee lisänä vielä öljyn.

Öljystä ja nivelravinnetableteista ollaan tehty Namulle iltapala joka ilta kuluneen 1,5 vuoden aikana. Iltapala on suurta herkkua ja kippo nuollaan moneen kertaan :) Tässä vähän videota meidän saksalaisesta keittiöstä viime keväältä:

Nutrolinin öljyjä löytyy jokaisille koiruudelle, esim. pennuille ja urheilukoirille on omat tuotteet. Öljyjä löytyy myös kisuille ja hevosille!

Nutrolin kehitettiin suomalaisen pariskunnan Anna-Liisan ja hänen miehensä Mikon voimin. Heidän tarinansa Nutrolinin kehittämisestä on hyvin tyypillinen menestystuotteen tarina, mikä oli minusta aivan ihanaa luettavaa, sillä juuri näin ne parhaat yritykset syntyy.

”Kaikki alkoi omista koirista. Niiden karvanlähtö oli toisinaan jatkuvaa ja turkissa oli muutenkin toivomisen varaa, joten emäntä Anna-Liisa lorautteli niille erinäisiä öljyjä tai rasvahappovalmisteita.

Kun pullo- ja purkkiarsenaali kasvoi (eivätkä koirien turkit tulleet sen kummemmiksi), kiinnostui isäntä Mikko tutkimaan pakkauksia tarkemmin ja esitti niistä kriittisen arvionsa. Aika sukkelaan päädyttiin siihen, että jos öljyt olivat niin pielessä, isäntä on hyvä ja kehittää tuotteen, joka toimii. Turkkiin kiiltoa, hilse pois ja anturat kuntoon, vaati emäntä.

Ravitsemustieteen dosenttina ja rasvatutkijana toimiva Mikko kiinnostui haasteesta, ja pian oli Nutrolin® Ravintoöljyn (nykyinen Nutrolin® Iho & turkki) prototyyppi valmis. Eikä aikaakaan kun emännän oli myönnettävä, että Tessa ja Penni alkoivat näyttää hyvältä. Muutoksen huomasivat varsin pian myös koiraharrastuskaverit. Kokeilupulloja lähti tutuille, ja palaute oli kaiken tyyppisten turkkien osalta loistava. Taikaöljy, sanoi eräs testaaja.

Kiara & Mikko // Kuvaaja: Aino Pikkusaari
Kiara & Mikko // Kuvaaja: Aino Pikkusaari

Kysyntää toimivalle iho- ja turkkiöljylle näytti siis olevan, mutta tiedemiehenä Mikko halusi sadan koiran kenttäkokeella testata öljyseoksensa. Anna-Liisa tunsi koiraharrastuksien kautta Jennin, joka oli myös taitava  AD ja graafikko. Jennin kanssa sovittiin uuden tuotteen pakkaussuunnittelusta ja lukuisista muista tuotteistamiseen liittyvistä asioista. Ensin Jenni testasi Nutrolinia omalla koirallaan Iitalla ja ilahtui sen toimivuudesta. Projekti alkoi kulkea niin inspiroituneessa hengessä, että pian sovittiin Jennin tulosta mukaan osakkaaksi öljyfirmaan – ja pian myös Jennin mies Petrus totesi, että vaihtaisi historian tutkijan ja opettajan työnsä mieluusti työhön koiratuotteiden parissa. Näin oli Nutrolin®-ydintiimi koossa, ja Olini Oy perustettiin 31.8.2007.

unnamed (1)
Team Nutrolin

Sen jälkeen on päivänvalon nähnyt monta uutta tuotetta, ja lisää on luvassa. Tiimiläisten koiramääräkin on kasvanut muutamalla uudella karvakuonolla. Edelleen työtä tehdään suurella sydämellä, johtotähtenä ajatus että vain paras on riittävän hyvää koirille.”

Nutrolinin tuotteet löytyvät jo yli 500 myymälästä. Itse olen löytänyt Nutrolinia eläinlääkäriasemilta, eläintarvikekaupoista, apteekeista ja Stockalta. Tuotteita voi myös tilata suoraan Nutrolinin omasta verkkokaupasta.

Iloista syksyä!

/Aku & Namu

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista ja Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

P.S. Jos olet hankkimassa pentua, suosittelen lukemaan Namun kasvuhäiriön tarinan blogistani: Suuri suru meidän perheessä, koiranpennullamme todettiin kasvuhäiriö

Millainen rotu on amerikanbulldoggi?

Taannoin sain lukijalta kysymyksen:

”Miksi/miten päädyit ranskanbuldoggiin?”

En tiedä itsekään, kun meillä on amerikanbulldoggi :D Ei se mitään, väärinkäsityksiä sattuu tässä asiassa useinkin! Ranskikset painaa noin 10 kiloa ja Namu painaa nyt juuri 1v täytettyään 41 kiloa. Yhteisenä piirteenä molemmilla on, että ovat tiivitä lihasmötköjä. Tässä vertauksena vierekkäin, vasemmalla ranskis ja oikella Namun isä. Kuvat täältä ja täältä.

97392_750x650 copy

Monella on vieläkin ennakkoluuloja näitä ’taistelurotuja’ kohtaan ja siksi haluan kertoa teille millainen amerikanbulldoggi rotuna oikeasti on.

Olen kouluttanut perhetuttujen omistamaa Namun emää ja se on ollut ihan loistavin ja nopein oppija ikinä! Halusin ehdottomasti sen pennun. Saatiin valita Namu ensimmäisenä 9 pennun joukosta. Valittiin se koska se oli uninen, ei välittänyt kun toinen puri jalkaa nukkui vaan. Ei pelännyt kovia ääniä, osasi puolustaa itseään leikkejen keskellä, muttei ollu dominoivin. Kaikin puolin iloinen ja reipas unipallo.

Ensimmäisiä rokotuksia ottamassa Animagi Aurinkolahdessa
Ensimmäisiä rokotuksia ottamassa Animagi Aurinkolahdessa

Omalta koiralta olen aina halunnut atleettisuutta, mutta kuitenkin lihasmassaa, lempeyttä, vartiointiominaisuuksia ja miellyttämishalua. Amerikanbulldoggissa yhdistyy nämä kaikki. Vähän lisää hellyydenkipeyttä saisi olla koska välillä vaan tuntuu, ettei Namu rakastakaan minua, Halaat sitä ja se nojaa toiseen suuntaan ilmeellä ”Öööö… Ei kiitosss”. Ehkä siksi kun minä olen se rajat vetävä *mmä ja Lasse on se kiva leikkikamu, jonka kanssa saa löysäillä.. Halusin silti enemmän rakkautta, joten opetin Namulle joskus puolivuotiaana pusukäskyn :D Hah.

Nykyään aina jos se ei tiedä mitä siltä vaaditaan jonkun uuden opettelussa tulee usein pusua, että jos se olisikin tämä mitä nyt taas halutaan :)

Hauskana piirteenä tässä rodussa on myös se, etteivät nämä hauku (ainakaan minun tapaamani yksilöt). Olen kuullut Namulta ehkä 5 yksittäistä haukahdusta. Murina sen sijaan on aika arkipäivää. Kotona ja muualla yöpyessä Namu alkoi jo alle puolivuotiaana vartioimaan. Epäilyttävän selvän äänen tai liikkeen huomatessaan kuuluu matalaa mörinää ja jos kohde lähestyy, niin hän kyllä huomauttaa kunnolla. Koskee ulkona liikkuvia asioita, eikä esim. rappukäytävän ääniä ja postin kilahtamista luukusta.

IMG_5700

Kesällä oltiin Espalla picnicillä kun joku nuhruinen epäilyttävän oloinen pullonkerääjä lähestyi meitä hiipien ihan huomaamattani. Namu kuitenkin hälyytti heti ja mies lähti perääntymään. Vähän ajan kuluttua paikalle hiihti toinen ulkomaalaistaustainen pullonkerääjä, jonka luokse Namu riensi iloisesti paijattavaksi kun henkilö tuli varoittamatta moikkaamaan sitä :D Namun emä oli ihan samanlainen. Etenkin jos lähestyvä henkilö on juovuksissa, aineissa tai käyttäytyy uhkaavasti, niin nämä koirat kyllä varoittavat – niin omistajaa kuin lähestyjää.

Joskus tapasin samojedin omistajineen (samojedi = sellainen Namun kokoinen valkoinen megapörrö-jääkarhu). Omistaja kuvaili koiraansa, että jos heille murtauduttaisiin, niin koska koira tykkää nukkua viileässä ulko-oven vieressä hänen suurin mahdollinen hyöty tilanteessa olisi, että murtautuja kompastuisi häneen :D

Kaikki eläimet, normaalit ihmiset, naapurit, vanhukset, lapset, vauvat ja jopa metrossa väkisin paijaava ystävällinen harmiton juoppo kohdataan ilolla ja suurella sydämellä. Pusuja ovat myös saaneet random puistokaljalla istuvat nuoret perään vihellelleet jätkät, kun ollaan lenkkeilty ohi :D Niin siis pusuja Namulta eikä minulta :D!

IMG_6149
Saisinko tarjota pusun?

Hyvä luonne ja tarkka koulutus alusta asti on toimivan ja onnellisen koiran peruste ihan rodusta riippumatta. Lapset, vauvat ja muut eläimet on niin megasuosikkeja, että ollaan jouduttu opettelemaan kaiken sen ilon hillitsemistä. Kesällä meillä oli uunituore ihmisvauva kylässä ja Namu oli ihan haltioissaan. Olisi nuollut vauvaa koko illan jos oltaisiin annettu. Ihanaa kun on ystävänä pienen lapsen äiti, joka ei pelkää isoa koiraa tai sen pusuja <3 Namu leikkii myös nätisti kohta parivuotiaan kummipoikamme kanssa. Yhdessä jakavat lelut :)

Eilen lenkillä tuli vastaan 6 pikkutyttöä, joista yksi kysyi saisiko Namua paijata. Namu oli rauhallinen, joten annoin tytön moikata ja Namulle luvan kävellä tytön luokse – se oli niin onnellinen ettei välittänyt lainkaan kun pikkutyttö kiljaisi kiinnostuneesta nuuhkuttelusta yllättyneenä. Kaikki 4 tassua pysyi maassa koko ajan ja kun lähdettiin annoin Namulle paljon kehuja hyvästä käytöksestä. Se ei aina tiedä miten iso se on ja siksi on super tärkeää opettaa olemaan riekkumatta, sillä lapset menee muuten nurin ja vanhukset saattavat loukkaantua. Joskus kavereita moikatessa tulee vielä joku vahinkohyppy, mutta pitää muistaa, että se on vasta vuotias :) On myös paljon ihmisen käytöksestä kiinni miten koira reagoi. Siitä voisin joskus kirjoittaa lisää!

Ollaan käyty alkukesästä asti Namun kanssa kerran viikossa tottelevaisuustreeneissä ja tähdätään kisoihin, vissiin jo marraskuun lopussa pitäisi startata ekat viralliset. Apuaa. Niin siis mua jännittää enemmän kuin Namua!

FullSizeRender IMG_6395 IMG_6394

En tykkää yhtään Suomen amerikanbulldoggien facebookyhteisöstä. Ihan urpo meininki. Moni siellä äänessä olevista harrastaa näillä petojahtia, eli säkki jotain hiekkaa tms. pistetään naruun ja sellainen kelakone vetää sitä säkkiä, koira juoksee sen kiinni ja puree sitä. Se on se koko harrastus. Mitä järkeä? Oli rotu ihan mikä tahansa, niin tollanen on vaan mun mielestä tyhmää. Sillon kun Namulla diagnosoitiin luutumishäiriö kysyin siellä ryhmässä kokemuksia ja apua, jolloin vastaukset oli tyyliin ”piikille vaan, ei sillä mitään tee”. Raivotuttavaa. Erosin sieltä yhteisöstä parin kuukauden jälkeen.

Ikävä asia suurikokoisissa roduissa on nimenomaan nuo perinnölliset kasvuhäiriöit ja niistä kehittyvät nivelrikot sekä elinikäiset kivut ellei asiaa korjata ajoissa. Kaikki suurirotuiset koirat kannattaa röntgenkuvata 5kk iässä. Lähes kukaan ei tätä kuitenkaan tee tai edes tiedä siitä, sillä kasvattajat neuvovat kuvauttamaan koirat vuoden tai kahden iässä. Se vuoden iässä kuvauttaminen on kasvatustyötä varten, silloin mahdolliset kasvuhäiriöt näkyvät selvästi. Silloin lähes mitään ei ole enää tehtävissä sen koiran terveyden eteen, mutta se kasvattaja saa arvokasta tietoa. Kivaa eikö. Alla videossa Namun jälkitarkastuksen tehnyt ortopedi Esa Eskelinen kertoo lisää.

Onneksi me kuvattiin Namu 5kk ikäisenä ihan vahingossa pikku tapaturman takia. En ikinä osannut odottaa, että sieltä paljastuisikin samalla jotain aivan muuta – kasvuhäiriö.

Täällä olen kirjoittanut aiheesta lisää.

Olin tyhmä kun luotin kasvattajan rehellisyyteen. Olin ennen todella sinisilmäinen terveysasioissa. Nyt jos hankkisimme toista saman merkkistä koiraa hakisin hänet varmaan jenkeistä.

Itseasiassa amerikanbulldoggien ja varmaan muidenkin samassa jamassa olevien rotujen suvun terveyshistoriasta valehdellaan ihan jatkuvasti. Kukaan ei muka ole kuullut, että kasvuhäiriöitä esiintyisi suvussa, mutta sitten kun löytää ne oikeat ihmiset juttua kyllä riittää vaikka mistä tapauksista. Ei ole oikein eläintä kohtaan jalostaa pentuja kuvaamattomilla vanhempilla, eikä uutta omistaajaa kohtaan kun hän ei tiedä mihin pitäisi varautua. Myös kuvattuja, mutta huonotuloksisia, ’valioyksilöitä’ käytetään paljon jalostukseen yleisimmissä roduissa. Se vasta kamalaa onkin.

Yksi osasyy tähän omaankin aiempaan tietämättömyyteen on Kennelliitto, joka ei vieläkään tunnusta näitä ’taistelurotuja’ kuten amerikanbulldoggeja, pitbulleja ym. puhtaiksi roduiksi Suomessa. Nyt kun me kilpaillaan Namun papereissa tulee lukemaan sekaroituinen, vaikka se ei sitä ole ja siitä on sukutaulutkin. Koska näitä ei tänne hyväksytä virallisiksi roduiksi, ei niistä ole minkäänlaista terveyskantaa. Esimerkiksi labbiksista ja corgeista löytyy kaikki tiedot KoiraNetistä. Ehdottomasti kannattaa katsoa sieltä suvun tiedot koiraa ostaessa.

Kohta vuosi sitten Namu haettiin kotiin 8 viikoisena seikkailunhaluisena pikku lumipallona. Kuvassa on vielä alle luovutusikäinen. olihan se söpöliini, mutta vielä on tuoreessa muistissa jokaisen öisen vessassakäynnin muisto makkarin oven edessä olevaan kusilätäkköön astumisesta. Varmaan 100 kertaa hypin yhdellä jalalla pesemään kusista jalkaani ja palasin jalka pestynä unisena pesemään lattiaa. Good times :D

Nyt Namu on juuri täyttänyt 1v ja muutos nugetista isoksi koiraksi on aikas huikea. Niin ja koira on terve! Vielä varmuudeksi kuvataan koko rekku samaan aikaan kun steriloidaan joulukuussa. Terveyden tueksi on saanut kasvuhäiriödiagnoosista lähtien myös lisäravinteita päivittäin. Innolla odotan meidän tulevia seikkailuja <3 Tässä pikku Namu Scandic Paasissa viime viikonloppuna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

/Aku & Namu

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista tai Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin!