Millainen rotu on amerikanbulldoggi?

Taannoin sain lukijalta kysymyksen:

”Miksi/miten päädyit ranskanbuldoggiin?”

En tiedä itsekään, kun meillä on amerikanbulldoggi :D Ei se mitään, väärinkäsityksiä sattuu tässä asiassa useinkin! Ranskikset painaa noin 10 kiloa ja Namu painaa nyt juuri 1v täytettyään 41 kiloa. Yhteisenä piirteenä molemmilla on, että ovat tiivitä lihasmötköjä. Tässä vertauksena vierekkäin, vasemmalla ranskis ja oikella Namun isä. Kuvat täältä ja täältä.

97392_750x650 copy

Monella on vieläkin ennakkoluuloja näitä ’taistelurotuja’ kohtaan ja siksi haluan kertoa teille millainen amerikanbulldoggi rotuna oikeasti on.

Olen kouluttanut perhetuttujen omistamaa Namun emää ja se on ollut ihan loistavin ja nopein oppija ikinä! Halusin ehdottomasti sen pennun. Saatiin valita Namu ensimmäisenä 9 pennun joukosta. Valittiin se koska se oli uninen, ei välittänyt kun toinen puri jalkaa nukkui vaan. Ei pelännyt kovia ääniä, osasi puolustaa itseään leikkejen keskellä, muttei ollu dominoivin. Kaikin puolin iloinen ja reipas unipallo.

Ensimmäisiä rokotuksia ottamassa Animagi Aurinkolahdessa
Ensimmäisiä rokotuksia ottamassa Animagi Aurinkolahdessa

Omalta koiralta olen aina halunnut atleettisuutta, mutta kuitenkin lihasmassaa, lempeyttä, vartiointiominaisuuksia ja miellyttämishalua. Amerikanbulldoggissa yhdistyy nämä kaikki. Vähän lisää hellyydenkipeyttä saisi olla koska välillä vaan tuntuu, ettei Namu rakastakaan minua, Halaat sitä ja se nojaa toiseen suuntaan ilmeellä ”Öööö… Ei kiitosss”. Ehkä siksi kun minä olen se rajat vetävä *mmä ja Lasse on se kiva leikkikamu, jonka kanssa saa löysäillä.. Halusin silti enemmän rakkautta, joten opetin Namulle joskus puolivuotiaana pusukäskyn :D Hah.

Nykyään aina jos se ei tiedä mitä siltä vaaditaan jonkun uuden opettelussa tulee usein pusua, että jos se olisikin tämä mitä nyt taas halutaan :)

Hauskana piirteenä tässä rodussa on myös se, etteivät nämä hauku (ainakaan minun tapaamani yksilöt). Olen kuullut Namulta ehkä 5 yksittäistä haukahdusta. Murina sen sijaan on aika arkipäivää. Kotona ja muualla yöpyessä Namu alkoi jo alle puolivuotiaana vartioimaan. Epäilyttävän selvän äänen tai liikkeen huomatessaan kuuluu matalaa mörinää ja jos kohde lähestyy, niin hän kyllä huomauttaa kunnolla. Koskee ulkona liikkuvia asioita, eikä esim. rappukäytävän ääniä ja postin kilahtamista luukusta.

IMG_5700

Kesällä oltiin Espalla picnicillä kun joku nuhruinen epäilyttävän oloinen pullonkerääjä lähestyi meitä hiipien ihan huomaamattani. Namu kuitenkin hälyytti heti ja mies lähti perääntymään. Vähän ajan kuluttua paikalle hiihti toinen ulkomaalaistaustainen pullonkerääjä, jonka luokse Namu riensi iloisesti paijattavaksi kun henkilö tuli varoittamatta moikkaamaan sitä :D Namun emä oli ihan samanlainen. Etenkin jos lähestyvä henkilö on juovuksissa, aineissa tai käyttäytyy uhkaavasti, niin nämä koirat kyllä varoittavat – niin omistajaa kuin lähestyjää.

Joskus tapasin samojedin omistajineen (samojedi = sellainen Namun kokoinen valkoinen megapörrö-jääkarhu). Omistaja kuvaili koiraansa, että jos heille murtauduttaisiin, niin koska koira tykkää nukkua viileässä ulko-oven vieressä hänen suurin mahdollinen hyöty tilanteessa olisi, että murtautuja kompastuisi häneen :D

Kaikki eläimet, normaalit ihmiset, naapurit, vanhukset, lapset, vauvat ja jopa metrossa väkisin paijaava ystävällinen harmiton juoppo kohdataan ilolla ja suurella sydämellä. Pusuja ovat myös saaneet random puistokaljalla istuvat nuoret perään vihellelleet jätkät, kun ollaan lenkkeilty ohi :D Niin siis pusuja Namulta eikä minulta :D!

IMG_6149
Saisinko tarjota pusun?

Hyvä luonne ja tarkka koulutus alusta asti on toimivan ja onnellisen koiran peruste ihan rodusta riippumatta. Lapset, vauvat ja muut eläimet on niin megasuosikkeja, että ollaan jouduttu opettelemaan kaiken sen ilon hillitsemistä. Kesällä meillä oli uunituore ihmisvauva kylässä ja Namu oli ihan haltioissaan. Olisi nuollut vauvaa koko illan jos oltaisiin annettu. Ihanaa kun on ystävänä pienen lapsen äiti, joka ei pelkää isoa koiraa tai sen pusuja <3 Namu leikkii myös nätisti kohta parivuotiaan kummipoikamme kanssa. Yhdessä jakavat lelut :)

Eilen lenkillä tuli vastaan 6 pikkutyttöä, joista yksi kysyi saisiko Namua paijata. Namu oli rauhallinen, joten annoin tytön moikata ja Namulle luvan kävellä tytön luokse – se oli niin onnellinen ettei välittänyt lainkaan kun pikkutyttö kiljaisi kiinnostuneesta nuuhkuttelusta yllättyneenä. Kaikki 4 tassua pysyi maassa koko ajan ja kun lähdettiin annoin Namulle paljon kehuja hyvästä käytöksestä. Se ei aina tiedä miten iso se on ja siksi on super tärkeää opettaa olemaan riekkumatta, sillä lapset menee muuten nurin ja vanhukset saattavat loukkaantua. Joskus kavereita moikatessa tulee vielä joku vahinkohyppy, mutta pitää muistaa, että se on vasta vuotias :) On myös paljon ihmisen käytöksestä kiinni miten koira reagoi. Siitä voisin joskus kirjoittaa lisää!

Ollaan käyty alkukesästä asti Namun kanssa kerran viikossa tottelevaisuustreeneissä ja tähdätään kisoihin, vissiin jo marraskuun lopussa pitäisi startata ekat viralliset. Apuaa. Niin siis mua jännittää enemmän kuin Namua!

FullSizeRender IMG_6395 IMG_6394

En tykkää yhtään Suomen amerikanbulldoggien facebookyhteisöstä. Ihan urpo meininki. Moni siellä äänessä olevista harrastaa näillä petojahtia, eli säkki jotain hiekkaa tms. pistetään naruun ja sellainen kelakone vetää sitä säkkiä, koira juoksee sen kiinni ja puree sitä. Se on se koko harrastus. Mitä järkeä? Oli rotu ihan mikä tahansa, niin tollanen on vaan mun mielestä tyhmää. Sillon kun Namulla diagnosoitiin luutumishäiriö kysyin siellä ryhmässä kokemuksia ja apua, jolloin vastaukset oli tyyliin ”piikille vaan, ei sillä mitään tee”. Raivotuttavaa. Erosin sieltä yhteisöstä parin kuukauden jälkeen.

Ikävä asia suurikokoisissa roduissa on nimenomaan nuo perinnölliset kasvuhäiriöit ja niistä kehittyvät nivelrikot sekä elinikäiset kivut ellei asiaa korjata ajoissa. Kaikki suurirotuiset koirat kannattaa röntgenkuvata 5kk iässä. Lähes kukaan ei tätä kuitenkaan tee tai edes tiedä siitä, sillä kasvattajat neuvovat kuvauttamaan koirat vuoden tai kahden iässä. Se vuoden iässä kuvauttaminen on kasvatustyötä varten, silloin mahdolliset kasvuhäiriöt näkyvät selvästi. Silloin lähes mitään ei ole enää tehtävissä sen koiran terveyden eteen, mutta se kasvattaja saa arvokasta tietoa. Kivaa eikö. Alla videossa Namun jälkitarkastuksen tehnyt ortopedi Esa Eskelinen kertoo lisää.

Onneksi me kuvattiin Namu 5kk ikäisenä ihan vahingossa pikku tapaturman takia. En ikinä osannut odottaa, että sieltä paljastuisikin samalla jotain aivan muuta – kasvuhäiriö.

Täällä olen kirjoittanut aiheesta lisää.

Olin tyhmä kun luotin kasvattajan rehellisyyteen. Olin ennen todella sinisilmäinen terveysasioissa. Nyt jos hankkisimme toista saman merkkistä koiraa hakisin hänet varmaan jenkeistä.

Itseasiassa amerikanbulldoggien ja varmaan muidenkin samassa jamassa olevien rotujen suvun terveyshistoriasta valehdellaan ihan jatkuvasti. Kukaan ei muka ole kuullut, että kasvuhäiriöitä esiintyisi suvussa, mutta sitten kun löytää ne oikeat ihmiset juttua kyllä riittää vaikka mistä tapauksista. Ei ole oikein eläintä kohtaan jalostaa pentuja kuvaamattomilla vanhempilla, eikä uutta omistaajaa kohtaan kun hän ei tiedä mihin pitäisi varautua. Myös kuvattuja, mutta huonotuloksisia, ’valioyksilöitä’ käytetään paljon jalostukseen yleisimmissä roduissa. Se vasta kamalaa onkin.

Yksi osasyy tähän omaankin aiempaan tietämättömyyteen on Kennelliitto, joka ei vieläkään tunnusta näitä ’taistelurotuja’ kuten amerikanbulldoggeja, pitbulleja ym. puhtaiksi roduiksi Suomessa. Nyt kun me kilpaillaan Namun papereissa tulee lukemaan sekaroituinen, vaikka se ei sitä ole ja siitä on sukutaulutkin. Koska näitä ei tänne hyväksytä virallisiksi roduiksi, ei niistä ole minkäänlaista terveyskantaa. Esimerkiksi labbiksista ja corgeista löytyy kaikki tiedot KoiraNetistä. Ehdottomasti kannattaa katsoa sieltä suvun tiedot koiraa ostaessa.

Kohta vuosi sitten Namu haettiin kotiin 8 viikoisena seikkailunhaluisena pikku lumipallona. Kuvassa on vielä alle luovutusikäinen. olihan se söpöliini, mutta vielä on tuoreessa muistissa jokaisen öisen vessassakäynnin muisto makkarin oven edessä olevaan kusilätäkköön astumisesta. Varmaan 100 kertaa hypin yhdellä jalalla pesemään kusista jalkaani ja palasin jalka pestynä unisena pesemään lattiaa. Good times :D

Nyt Namu on juuri täyttänyt 1v ja muutos nugetista isoksi koiraksi on aikas huikea. Niin ja koira on terve! Vielä varmuudeksi kuvataan koko rekku samaan aikaan kun steriloidaan joulukuussa. Terveyden tueksi on saanut kasvuhäiriödiagnoosista lähtien myös lisäravinteita päivittäin. Innolla odotan meidän tulevia seikkailuja <3 Tässä pikku Namu Scandic Paasissa viime viikonloppuna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

/Aku & Namu

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista tai Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin!