Liittäisitkö vessassa otetun kuvan työhakemukseen?

Luin juuri iltasanomien artikkelin yrittäjästä, joka oli pettynyt työtä hakevaan nuorisoon.

”Yksi ei edes vastannut puhelimeen, vaan laittoi tekstarilla perään viestin ”Häh?”. En soittanut takaisin.”

:D Oh dear. Luitteko sen jutun? Se löytyy täältä.

Muistan ikuisesti miten nolona olin, kun lukiossa hain useaa työpaikkaa samaan aikaan. Hakukirjeessäni otsikoin tyyliin ”Hakemus Makuunin työtehtävään” ja samaa pohjaa käyttäessäni unohdin vaihtaa otsikon hakiessani seuraavaksi Stockmannille… Kukaan ei soittanut, enkä yhtään ihmettele. Se oli kuitenkin vahinko, toisin kuin monen muun hakemuksen sisältö ja esimerkiksi nämä ”Häh?” -viestit.

Kerronpa nyt itse, mitä kaikkea olen kohdannut viiden vuoden aikana satoja työhakemuksia läpikäyneenä, annan samalla pari vinkkiä. Taustatietona vielä uusille lukijoille, olen pyörittänyt omaa firmaa viimeiset 5 vuotta: www.boostfactory.fi

1. Älä käytä lapsellista sähköpostia mallia [email protected]. Sen kuuluu olla esim. [email protected] jos haluat uskottavuutta vakavasti otettavana aikuisena.

56105755

2. Nimeä kuvatiedostot esim. EtunimiSukunimi2015 ei ”alanyabeibeeeeh”…

3. Älä lähetä peilin kautta otettua kuvaa

4. Älä lähetä vessassa otettua kuvaa

5. Älä lähetä kuvaa, missä sinulla on alkoholijuoma kädessä

6. Älä lähetä kaveri- tai ryhmäkuvaa. Kuka olet? En voi tietää.

image

7. Älä lähetä kuvaa, missä sinulla on aurinkolasit silmillä… Mitä järkeä lähettää kuvaa sinusta, jos en näe puolta naamaasi.

8. Älä lähetä kuvaa, missä sinulla on sormi suussa.

But-why-meme-generator-but-why-84103d

9. Älä lähetä kuvaa, mikä on puhelimella otettu kuvakaappaus instagramistasi. Vaikuttaa laiskalta jos et edes jaksa rajata pelkkää kuvaa näkyviin.

Millainen kuva on sitten hyvä, kun näköjään mikään ei kelpaa?

Kannattaa antaa tutun tai ammattilaisen ottaa sinusta kuva hyvällä kameralla hyvässä valossa ja siististi pukeutuneena. Kunnon studiokuvankin saa suhteellisen edullisesti, etenkin kun siitä vaivasta voi saada jopa vakituisen työpaikan. Hymy on eduksi ja neutraali tausta. Kuva voi olla hyvä vaikka se olisikin itse otettu, kunhan taustalla ei näy lattialla lojuvia vaatteita, kuva on järkevästä kulmasta, valoisa ja hyvälaatuinen.

Kaikki nuo 1-9 ovat aivan liian yleisiä rekrymokia ja niin uskomattomalta kuin osa kuulostaakin, they are real.

Wait, there is more.

Kun kysyn rekrykaavakkeessa, että miksi haluaisit olla juuri meillä töissä, älä vastaa ”Koska haluan töitä”. Etenkin edustus-, myynti- ja markkinointifirmaan, se ei ole kovin hyvä myyntipuhe.

Mfw+this+thread+_07f8468e03c03dee922ffe43b86ab842

Kun olet selvinnyt kunnialla näistä, muistathan myös vastata puhelimeen, kun sinulle tuntematon numero soittaa. Noin 30-50% ei vastaa haastattelupyyntöpuheluun, eikä soita takaisin.

Kun onnistut vastaamaan, älä sano vaisulla äänellä ”jooo?”

wpid-goodluck

Kertomalla selkeästi oman nimesi heti alkuun, soittaja tietää, että on tavoittanut oikean (aikuisen) henkilön.

Olin varsinkin nuorena työnhakijana ihan intopinkeänä, kun tuntematon numero soitti. Jos vaikka olisi työpuhelu! Kerran olin niin innoissani, että sovin haastattelun kellonaikaa myöten ja kiitin tilaisuudesta varmaan kolmesti. Puhelun päätyttyä olin ylionnellinen, mutta en kauaa, sillä tajusin, etten tiennyt mille firmalle olin menossa haastatteluun! Puhelun alku meni niin nopeasti, kun päässä soi vaan ”SAIT TYÖPUHELUN! HURRAA!” ja yli 100 hakemusta laitettuani, en millään osannut yhdistää soittajaa jälkeenpäin. Mietin siinä koulun tyhjässä luokassa seistessäni, että minä olen nyt aikuinen ja aikuiset myöntää virheensä. Eihän tässä muuta voi tehdä. Siispä soitin takaisin ja selitin tapahtuneen. Haastattelija oli onneksi kovin ymmärtäväinen, loppu hyvin kaikki hyvin, sillä sain sen paikan ;)

Joten, kun saat työpuhelun haastattelun tiimoilta, kirjoita ylös yrityksen nimi, osoite, soittajan nimi, haastattelijan nimi (jos eri), haastattelupaikan osoite ja kellonaika. Ota aina mukaan henkilöllisyystodistus ja työtodistukset. Muista myös varata riittävästi aikaa haastatteluun, sillä joskus niissä voi mennä useampikin tunti.

Mikä itse rekrytilanteessa on tärkeää? Sellaiset mihin itse kiinnitän paljon huomiota on ryhti ja kättely. Rekrytilanteessa ihan liian harva kättelee. Tiesitkö muuten, että kätellä voi myös lähtiessä?

Joskus vuosia sitten olin ryhmähaastattelussa ja muistan, että olin ainoa kahdestakymmenestä(!), joka jäi tilaisuuden loputtua paikalle kättelemään ja kiittämään haastattelusta. Ryhti on myös tärkeä sillä, se kertoo jo paljon. Lyyhöttävä henkilö tuskin on se valppain ja reippain voimavara.

f8b2009f9608ec58595cd1bcc13f28916ed57212cf58ac269101f31222253484

Oliko uutta? Noin niin kuin vinkkien puolesta tai ihan vaan järkytyksenä, että tällaset feilit on ihan yleisiä? Onko teillä lukijoilla kokemuksia työnhakumokista?

Kaikki mokaa joskus, etenkin nuorempana, mutta ehkä tästä nyt opitaan? Saa jakaa jos tuntuu siltä, että kaveripiirissä on joku joka voisi hyötyä näistä vinkeistä :D