Eliminaatiodieetti ja ensimmäiset tulokset

Kaikenlaista ananas- ja kisadieettiä on koettu. Tällä kertaa kyseessä on eliminaatiodieetti, minkä toteutan itseasiassa koiralleni ja on muuten huomattavasti hyödyllisempi, kuin yksikään edellä mainituista.

Tämä on pitkä postaus, joten ottakaa mukava asento jos koiran ruokinta ja oireiden selvittäminen ruokinnan kautta kiinnostaa :)

Eliminaatiodieetti suoritetaan siis 3-vuotiaalle amerikanbulldoggilleni Namulle. Eliminaatiodieetti on pitkäjänteisyyttä vaativa ruokintasuunitelma, jolla voi selvittää erilaisia iho-, turkki- ja vatsaoireita, eli ruoan sopivuutta yksilölle. Aloitetaan Namun oireista ja lopulta edetään eliminaatiodieetin toteutukseen, näin asioista tietämätönkin lukija saa paremman kuvan siitä miksi me ryhdyimme eliminaatiolinjalle :)

Koiran allergiat ja yliherkkyydet esiintyvät eri tavoin. Namun oireet ovat olleet todella punoittava tassujen iho, epäsystemaattiset karvanlähdöt laikuittain ja kerran oli myös korvatulehdus. Nämä kaikki voivat johtua myös muusta, kuin ruokinnasta. Ruokinnan osuutta on usein helpointa selvittää ja siksi sillä kannattaakin aloittaa.

Namun ruokavalio

Toisin kuin moni koiraihminen heti oireet kuultuaan päättelee, Namu ei ole koskaan syönyt tunnetusti ongelmia aiheuttavia vehnä- ja maissipitoisia ruokia.

Kuivaruokana on mennyt Brit Care ja sekin vaihtui vuosi sitten suurimmaksi osaksi raakaruokintaan eri lihoilla. Vitamiinit ja hivenaineet on lisätty eri purkeista. Herkkuina on mennyt kuivattua lihaa ja eläinten osia kuten RAUH! -nahkaluita.

Namu viime kesänä syömässä Rauh! hirvennahkapalaa

Namun maha toimi erinomaisesti nämä selkeät turhuudet pois rajannella ruokavaliolla, mutta iho-oireiden takia päätimme kuitenkin panostaa eliminaatiodieettiin oireet selvittääksemme.

Korvatulehdus

Moni koiranomistaja ei tule ajatelleeksi, että korvatulehdus voisi johtua ruoasta – usein näin kuitenkin on. Joskus korvatulehduksia tulee jatkuvasti vaikka niitä hoidettaisiinkin, mikä on lopulta ihan ymmärrettävää jos tulehdus aiheutuu ravinnosta eikä ruokintaa ole muutettu. Korvatulehduksiin on toki monia muitakin syitä. Namulla tulehdus jäi kertaluontoiseksi, eikä selkeää syytä selvinnyt, joten paras epäily on jokin sopimaton ruoka-aine.

Tältä näyttää puhdas terve korva. Täällä kuva aktiivisesta korvatulehduksesta.

Epänormaali karvanlähtö ja iho-oireet

Namulla esiintyy pieniä ja keskikokoisia vähäkarvaisia alueita eri aikoina vuodesta eri kohdissa mm. jaloissa ja päälaella. Välillä ei mitään välillä jotain, eli ei kovin huolestuttavaa, mutta merkillepantavaa kuitenkin. Mahdollisena aiheuttajana sopimattomat ruoka-aineet.

Tuossa yksi isoimmista laikuista, joka on jo kuvassa puoliksi ”parantunut”

Usein iho-ongelmat kutisevat -> koira raapii ja karvaa lähtee. Erityisen hälyyttävää on jos iho menee rikki kaikesta raapimisesta, jolloin kutina on erittäin voimakasta ja tilanne vaatii nopeaa reagointia. Meillä Namu ei raavi näitä karvattomampia kohtia, niitä vaan tulee ja menee, mikä voi hyvinkin kertoa atopiasta. Atopia onkin ihan asia erikseen ja koiralla voi olla niin ruoka-aineallergioita, kuin atopiakin. Atopiaa on myös eriasteista.

Namun 3 ikävuoden aikana olemme käyneet eläinlääkärissä 37 kertaa ja yksikään kerta ei ole ollut turha. Muistaakseni ihon takia olemme käyneet lääkärissä vain kahdesti.

Ensimmäisen kerran kysyin muun käynnin yhteydessä pienistä karvattomista laikuista, jotka todettiin sikaripunkin aiheuttamiksi. Lyhyesti: sikaripunkki on nuoren koiran ongelma (mikroskooppisen pieni ulkoloinen), joka tarttuu emältä pennulle ja menee usein itsestään ohi jos on alle 5 laikkua. Ongelman ollessa laajempi eläinlääkäri laatii hoitosuunnitelman. Namulla laikut poistuvat ensimmäisen vuoden aikana, en enää muista tarkemmin.

Viime kesänä Namun karvoja lähti pienissä tupoissa ja iho alla märki hieman. Kyseessä olivat hot spotit, joita Namu oli saanut kahlaamisesta. Kosteus jää kuumalla ilmalla muhimaan turkkiin, koira rapsuttaa, ihon pinta rikkoutuu, bakteerit villiintyvät aiheuttaen ihotulehduksen joka leviää nopeasti. Eniten hot spoteja tuntuu esiintyvän lähinnä kesäisin paljon uivilla paksuturkkisilla koirilla, joten yllätyin kun tämä osui oman lyhytkarvaisen koirani kohdalle – etenkin kun viime kesä ei ollut mitenkään aiemmista poikkeava.

Muita mahdollisia syitä karvan katoamiseen: Jos koira on ollut leishmania-alueella esim. Espanjassa kannattaa karvapuutosten esiintyessä heti ensimmäisenä testata leishmanioosi. Toki näitä testejä tehdään muutenkin rescue- ja tuontikoirille, mutta joskus puhkeamiseen voi mennä useampiakin vuosia. Leishmaniatartuntariski on syy miksi muutimme aikoinaan Namun kanssa Saksaan Espanjan sijaan. Itse en ottaisi riskiä ja veisi koiraa Espanjaan edes loman ajaksi, sillä rokote on kehno eivätkä suoja-aineetkaan ole varmoja.

Samaa harvinaisuusluokkaa on kapi. Koira voi saada kapin ihan mistä vain lenkkipolulta, missä esim. kapinen kettu on kulkenut. Kapi on harvinaisempi, mutta senkin voi testata näytteellä jos siitä on epäilys – moni ei tule ajatelleeksi sitä edes mahdollisuutena.

Tassujen punoitus

Tassujen ihon kuuluu olla saman väristä, kuin muukin iho. Namulla on muutenkin luonnostaan vaaleanpinkki iho, joten jossain vaiheessa vain havahduimme tassujen ihon muuttuneen selkeän punoittavaksi. Yleisesti neuvottiin sen johtuvan kosteudesta ja kehotettiin kuivailemaan huolellisesti. Eläinlääkärikäynnillä kuitenkin selvisi, että tassuissa on tulehdustila.

Saimme Malaseb tassupesuainetta (monta viikkoa noin kerran viikossa pesu ohjeiden mukaan) ja Cortavnce hoitosuihketta, jota käytettiin useamman viikon. Namu yritti välillä nuolla tassuja, mutta pehmeällä kieltämisellä se loppui. Tietää vielä tänäänkin, ettei tassuja nuolla. Tassujen nuoleminen kerää sinne vain lisää bakteereja pahentamaan tulehdusta.

Näillä tassupesuilla ja suihkutuksilla ei kuitenkaan omasta mielestäni ollut mitään vaikusta.

Päätin vihdoinkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja selvittää kaiken tarvittavan eliminaatiodieetin toteuttamisesta. Lääkäri suositteli eliminaatiodieettiä toteutettavaksi klinkalla myytävällä Hillsin tai Royal Canin -merkkien ”allergianappuloilla”. Nämä kuivamuonat ovat niin kaukana lihaisasta luonnonmukaisesta ruokinnasta kun olla voi, joten kieltäydyin ja muistutin, että kyllähän eliminaation voi tehdä lihallakin. Tiedän myös useamman tapauksen, joissa nämä ”supernappulat” ovat itseasiassa vain pahentaneet iho-oireita – enkä ihmettele.

Lääkärin ohjeet eliminaatioon olivat turhan ympäripyöreät ja hänen käsityksensä kuidun määrästä oli aivan väärä. Lääkärin mielestä koiran ravinnossa hiilihydraattia kuuluu olla tuplasti enemmän kuin proteiinia. Pyysin mielenkiinnosta perusteluita tälle, mihin hän totesi, että niinhän kuivaruoassakin on. Miksiköhän? Koska kuluttaja ei paremmasta tiedä ja on erittäin hyvää bisnestä täyttää säkki maissilla tai viljalla, kasviproteiinilla sekä ripauksella eläinperäistä teurasjätettä. Hiilihydraatista koira tarvitsee vain oman optimimääränsä kuitua. Kuidun tarve vaihtelee, mutta isot koirat voivat saada sen jo ruokalusikallisesta pellavasiemenrouhetta per päivä.

Eliminaatiodieetin toteutus

Eliminaatiodieetillä koiralle annetaan useamman kuukauden ajan ruoaksi yhtä proteiinilähdettä ja yhtä kuidunlähdettä, joita se ei ole koskaan aiemmin saanut. Tämä siksi, että dieetin tarkoitus on selvittää josko ruoalla on vaikutusta oireisiin. Ruoalle allergisoidutaan ajan kanssa, joten siksi ”tuntematon” proteiinilähde sopii tarkoitukseen. Eliminaatiodieetin aikana oireiden pitäisi siis poistua 8 viikossa, mikäli ne johtuvat ruoasta.

Namu on syönyt erittäin monipuolisesti eri lihoja: hevosta, lammasta, kanaa, kalkkunaa, nautaa, sikaa, poroa, hirveä, lohta ja muita kaloja. Ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jäi peura. Peuraakin Namu on itseasiassa syönyt yhden jänteen verran herkkuna viime kesänä. Muiden suostuttelemana mentiin silti peuralla sen ollessa ainoa järkevä vaihtoehto  – vaikka itse pelkäsin, että se yksi kuukausien takainen jänne pilaa koko prosessin. (Paljastus: ei pilannut.) Kyselin facebookin koiraryhmässä peuran jälleenmyyjiä ja löysinkin aivan mahtavan toimittajan.

Haalin Namulle pakkaseen 90 kiloa suomalaista metsästäjien kaatamaa peuraa. Jos ette jo arvanneet niin ostimme parvekkeelle arkkupkastimen :D

Kuidunlähteeksi valitsimme tattarin. Muita suosittuja kuidunlähteitä ovat pellavasiemenrouhe, kaurahiutaleet, hirssi ja parsakaali – niitäkin Namu on aiemmin saanut, paitsi hirssiä.

Tukijoukot

Namun ja minun tukena tässä projektissa ovat eläinlääkäriystävämme Julia ja ravintokouluttajamme Jenni. Yhdessä olemme miettineet toimintasuunnitelmaa, sillä eliminaatio on tarkka pitkäkestoinen prosessi, mikä kannattaa tehdä kerralla hyvin. Itse olin eniten huolissani lisäravinteista, joita sumplittiin yhdessä Jennin kanssa. Julian kanssa mietittiin ihomuutosten seurantaa. Molempien kanssa keskustelu tuli tarpeeseen heti ensimmäisellä viikolla kohdatessamme jokseenkin odotettuja vatsaongelmia uuden ruoan myötä.

Koska Namu on äärimmäisen herkkävatsainen eliminaatiodieetin sisältöön lähettiin totuttamaan viikkoa ennen täysipainoista aloitusta. Vaihdoin ensimmäisenä päivänä aiemmasta ruoasta n. 10% uuteen ruokaan (peuraa ja tattaria). Seuraavina päivinä nostin uuden ruoan osuutta ja viikon viimeisenä päivänä uusi ruoka koosti jo 90% ruokakupin sisällöstä.

Kypsennettyä peuraa, turvotettua tattarirouhetta + lisät (kalsium ja sinkki, valkoinen jauhe tuossa päällä), jotka sekoitettu kuvaamisen jälkeen :)

Hyvästä yrityksestä huolimatta ensimmäisellä ”täysviikolla” ruoka oksennettiin neljästi, uloste oli löysää ja ulostaminen silti hankalaa. Yleisvointi ja ruumiinlämpö oli normaali, joten suurimmalla todennäköisyydellä oireilu johtui uudesta ruoasta.

Oksentaminen tuli itselle yllätyksenä ja arvuuteltiin, että saattaa johtua ruoan normaalia suuremmasta määrästä (peura on vähärasvaisempaa) tai riistan erilaisesta laadusta. Itse myös mietin, että ruoan lämpötilallakin voi olla vaikutusta jääkaappikylmä vs. huoneenlämpöinen. Tosin aiemminkin Namu on saanut lihaa eri lämpöisinä, eikä koskaan ole ollut oksentamisongelmaa. Namu myös syö ruokansa aina rauhassa, joten ei johdu hotkimisestakaan.

Päätimme lisätä kuidun määrää huomattavasti, vähentää hieman lihaa ja lisäksi antaa lihat raa’an sijasta kypsänä, mikä usein sopii herkkävatsaisille paremmin vähintään oireiluvaiheessa. Tämä toimi. Noin vuorokauden kuluttua muutoksista uloste ja ulostaminen oli taas normaalia ja ruoan oksentaminen loppui. Nyt 5 viikkoa myöhemmin kypsennän edelleen lihat ja olen uskaltanut tiputtaa kuidun määrää. Kuidun, eli tässä tapauksessa tattarin, annan mikron avulla veteen turvotettuna. Peuranlihaa Namulla menee nyt päivässä 450g ja tattaria 60g kuivana (eli ennen mikrossa veteen turvottamista). Näin isolle koiralle määrät saattavat kuulostaa pieniltä, mutta steriloinnin jälkeen aineenvaihdunta tippui valtavasti ja pari kiloa olisi laihdutettavaakin. Laihtumista ei vielä kuukaudessa ole havaittu herkuttomuudesta huolimatta, joten liikuntaa lisätty.

Raakana VS kypsänä

Nappulan jäätyä eliminaation kautta pois, ulostamiskerrat ovat puolittuneet yhteen päivässä. Jos sekin yksi kerta jää pois, kuten alussa jäikin, tiedän kuidun tarpeen olevan suurempi. Mitä tässä on tullut seurattua muiden raakaruokailuja (tarkoitan sillä myös meidän tyylistä kypsäruokailua, eli tuoreeseen lihaan perustuvaa) Namulla tuntuu olevan peruspiskiä vähän suurempi kuiduntarve. Toki voi olla myös, että lihan kypsentäminen on Namun kanssa se avain onnelliseen mahaan.

Punnitsen keittiövaa’alla Namulle 2 päivän ruoat 10 gramman tarkkuudella ja paistan ne kerralla uunivuuassa uunissa – ei se sen vaikeampaa ole. Jos vuuassa on 2 päivän lihat, lohkasen siitä 1/4 aamulle, 1/4 illalle jne.

Namu syö kaksi kertaa päivässä. Jos Namu ei saa aamulla ruokaa ennen lenkkiä, hän oksentaa lenkillä keltaista tyhjän mahan vaahtoa. Tämän vuoksi jaoteltu ruokailu ihan must. Annan ennen lenkille lähtöä pienen lihapalan ja lenkin jälkeen loput ruoat, jolloin oksentelua ei esiinny.

Lisäravinteet

Alusta mukana on ollut päivittäinen kalsium (koska liha on luutonta) ja kerran viikossa ADE-vitamiiniliuos. Merilevää, kalaöljyä ja nivelravinteita ei ole vielä otettu mukaan – ne tulevat kyllä vielä :)

Lisäravinteissa on muuten valtavia eroja niin imeytyvyydessä, kuin myös ainesosaluettelossa. Monissa valmisteissa on vaikka mitä täyteaineita. Erityisesti eliminaatiodieetillä olisi tärkeää välttää kaikkea turhaa, sillä oireet voivat johtua mistä vaan yksittäisestä ainesosasta. Sen vuoksi eliminaatiodieetin aikana lisäravinteet otetaankin käyttöön yksitellen (välissä useita viikkoja). Vältämättömimmät alkuun ja loput myöhemmin, esimerkiksi nyt kun Namun tassut ovat noin hyvällä mallilla tehtiin yksi muutos ruokavalioon ja lisättiin sinkki. Nyt alkavilla eliminaatioviikoilla 7 ja 8 käytetään päivittäin sinkkivalmistetta ja jos siitä aiheutuu ongelmia sen pitäisi näkyä tassuissa näiden viikojen aikana.

Pyrin antamaan kaiken ravinnon kotimaisena, myös lisäravinteet. Moni lemmikeille myytävä tuote vaikuttaa kotimaiselta, vaikka todellisuudessa sisältö on ulkomailta esim. Kiinasta. Minua henkilökohtaisesti puistattaa kaikki tuotteet, joissa ei viitsitä kertoa suoraan alkuperämaata.

Eliminaation tulokset

Ensimmäisen kerran näin tuloksia viidennen eliminaatioviikon kohdalla, eli noin viikko sitten. Huomasin ihan valtavan eron tassujen ihossa verratessani ottamiani kuvia!

Kuvien välillä 5 viikkoa

Siis wau! Olin TODELLA onnellinen tämän huomatessani ja suurin syy on se, että tämä todistanee ruokinnalla olevan vaikutusta Namun oireisiin. Tässä oli koko ajan myös vaihtoehtona se, että oireet eivät häviä edes 8 viikon aikana ja aiheuttaja on jokin aivan muu.

8 viikkoa on se aika, mikä eliminaatiodieetillä annetaan oireiden paremmaksi muuttumiseen. Jos oireet ovat todella rajuja, ne eivät välttämättä kerkeä täysin parantua siinä ajassa, mutta niissä kuuluu näkyä selkeä muutos parempaa JOS ne aiheutuvat ruoka-aineista. Kaikkien meidän lääkärikäyntien seurauksena olen todella kiitollinen, että tämän ongelman purku sai näin hyvän startin.

Ennen eliminaatiota / 3 viikon kohdalla / 6 viikon kohdalla

Koska tassupunoitus on ollut ainoa tasaisesti jatkuva oire, sen kautta seuraamme eliminaatiodieetin vaikutusta tulevinakin kuukausina.

Eliminaatiodieetin haastevaihe

Koska tavoitteena on löytää toimivaa ruokaa loppuelämälle aletaan oireiden hävittyä (eli nyt) haastamaan. Haastevaiheessa esitellään yksi kerrallaan vanhoja ruoka-aineita takaisin kuppiin. Nyt Namulla alkoi siis sinkin haastevaihe ja jos sinkistä ei tule oireita, seuraava haaste annetaan broilerille.

Jos minkä tahansa haastevaiheen aikana tassut alkavat taas menemään tulehdustilaan, eli punoittamaan, on oireen aiheuttaja selvä. Tällöin Namu siirretään takaisin alkuperäiseen ruokaan (peura ja tattari + sopivaksi todetut lisäravinteet) kunnes oireet ovat taas hävinneet ja päästään kokeilemaan jotain toista ruoka-ainetta. Näin homma jatkuu kunnes on selvillä mahdollisimman monipuolisesti sopivaa sapuskaa. Pari kolme toimivaa lihaa olisi ainakin kiva löytää ja tietysti toimivat lisäravinteet. Eettisistä syistä toivon, että peura tulee toimimaan jatkossakin. Hevosenlihan puolesta myös peukut pystyssä. Broileria on aina helposti ja edullisesti saatavilla, joten sekin olisi mukava osa ruokintaa. Eipä sillä, että Namun kohdalla hinnoilla olisi minulle niin väliä.

Huomioitavaa

Eliminaatiodieetin voi mokata monellakin tapaa.

– Yksi yleisimmistä töppäyksistä on, että koiran ruoan kanssa ollaan tarkkoja, mutta herkkujen ei – mikä tietysti pilaa koko prosessin. Koirille myytäviin nameihin ja puruherkkuihin tungetaan milloin mitäkin, joten älä annan eliminaatiodieetillä mitään mistä et voi olla 100% varma mitä se sisältää. Namun syödessä nyt peuraa olen uskaltanut antaa satunnaisesti vain kotimaisia Rauh!:in peurannahkatikkuja, joita ei ole käsitelty tai ”paranneltu” millään aineilla. Treeninameiksi olen kuivattanut peuranlihaa kotona kasvikuivaimessa. Käytännössä nameina siis vain samaa kuin mitä ruokakupissakin on.

– Ahneen koiran puuhiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ulkoillessa, ettei tule syötyä vahingossa mitään lapsen puskaan heittämää leivänkannikkaa tai känniläisen oksentamaa pizzaa (ihanaa).

– Kuten aiemmin olen kannustanut personal training valmennettaviani, myös koiranomistajan kannattaa kertoa aloitetusta koiran uudesta ruokavaliosta läheisille ja tuttaville (jotka ovat koiran kanssa tekemisissä). Näin heillä on ymmärrystä siitä miksi ”nipotetaan”, eikä vahinkoherkkuja pääse sattumaan.

Alright, tässä tämä infopaketti nyt oli. Syy miksi halusin kirjoittaa tämän näin laajasti oli se, että vihdoinkin googlessa nousisi pidempi yksityiskohtainen kertomus eliminaatiosta tuloksineen. Tietoa on hyvin hajanaisesti ja jokseenkin toisistaan poikkeavasti.

Oliko tässä teille jotain uutta tietoa? Eliminaatiodieetti ei vielä ole kovin monen tiedossa, joten mielelläni kuulen teidän fiiliksiä aiheesta.

Koitetaan pitää blogin kautta projetkin etenemistä ajantasalla. Jos teillä on kysyttävää tai muita ajatuksia laittakaa ihmeessä kommenttia tulemaan :)

Aku

18 vastausta artikkeliin “Eliminaatiodieetti ja ensimmäiset tulokset”

 1. Hei! Onko tuo peuranliha samaa kuin poro? Tai onko kaurista? Mietin kun meillä samoja ongelmia ja olen syöttänyt nautaa. Jos pitäisi vaihtaa lihaa!?!

  • Heippa! Kyseessä valkohäntäpeuraa :) Allergisoitua voi ihan mille vaan, myös peuralle. Namukin voi kuukausien käytön myötä alkaa allergisoitumaan peuralle ja siksi nyt oireiden hävittyä aletaankin kokeilemaan ”vanhoja tuttuja” lihoja yksi kerrallaan peuran sijasta, jotta löytyy sopivaa syötävää.

 2. Kiitos tosi tarpeellisesta tekstistä! Meidän koiralla samantyyppisiä oireita, jotka nyt ovat vuoden jotenkuten vain yhtä tiettyä kuivamuonaa antamalla pysyvät kurissa. Oon tota eliminaatiota aiemmin miettinyt mutta erilaisey ohjeet ja suositukset ovat hämmentäneet ja ollaan pysytty tossa samassa kuivamuonassa siksi. Taidan nyt kuitenkin uskaltaa koittaa näillä sun ohjeilla, kiitos oikeesti ihan älyttömästi!

  Meidän wuffe on Espanjasta Suomeen adoptoitu aikuisena, ekat 2v syönyt ihmisten ruoan tähteitä ja elänyt yhdessä huoneessa niin jo alusta alkaen ollut ihon ja ruoan kanssa kauheita taisteluja. Nyt asutaan taas Espanjassa ja lämmin ilma ja meri-ilmasto auttaneet myös ihoon vähän Suomen kylmän, kostean ja kuivan ilman sijaan.

  • Kiitos paljon kiitoksista!

   Voi mun sydämen sulattaa kaikki tassuttajat, mutta erityisesti pelastetut sellaiset. Kiitos, kun tarjositte toiselle hyvän kodin! <3 Kerro ihmeessä miten teillä menee jatko! Suosittelen ottamaan yhteyttä ravintoneuvojaan eliminaation tueksi, vähintään lisäravinteiden laskemisessa – on myös mukavaa kun on asiantuntija, jolta voi kysyä prosessin aikana kaikkea, mikä mietityttää :)

 3. Kiitos tästä! Meillä on korvatulehduskierre, joka pitöisi saada katkaistua. Allergioista on myös kyse, joten toivottavasti päästäisiin myös kunnon eliminaatiolle. Todella pitkä prosessi, mutta toivottavasti se auttaisi. Todella ikävä vaiva nimittäin :(

  • Kiitos!

   Tuo on kyllä niin ikävää :/ Muistan hyvin miten mälsöä Namullakin oli sen yhden korvatulehduksen aikana. Itsekin olen nähnyt parilla koiralla todella pahan näköisiä korvia, jotka vaivaavat taukoamatta. Yhteyttä vaan ravintoneuvojaan! Itse käytin Jenni Korhosen osaamista erityisesti vitamiinien ja hivenaineiden määrien laskemiseen. Minusta erittäin edullista ammattitaitoa :)

 4. Äääh, meillä koira käy tällä hetkellä eliminaatiodiettiä juurikin RC:n anallrgenic -nappuloilla.
  Ja saanut myöskin samat shampoot ja suihkeet kuin namu. Toki koirani sai myös apoquel merkkisen lääkkeen.
  Koirallani iho oli aika huonossa kunnossa kun eläinlääkärille mentiin. Onko eläinlääkärit sitten todellakin niin tietämättömiä, että määräävät tuollaisia höttöruokia? Minä kun luulin, että valitsin jonkun koiran iho-ongelmiin perehtyneen eläinlääkärin :(
  Toivottavasti edes jotain hyötyä on tuosta eliminaatiodietistä, koska eläinlääkärillä käyminen ei todellakaan ole mitään halpaa lystiä.

  • Meilläkin oli nimenomaan ihospesialisti, joka ei ollut kovin hyvin perillä ruokinnasta :/ Eläinlääkäreillä on eläinlääkiksessä vain yksi kurssi ruokinnasta ja se ei käsittele perusruokintaa, vaan ruokintaa tukihoitona esim. haimatulehduksesta kärsivää koiraa pitää ruokita normaalia vähärasvaisemmalla ruoalla jne. Itsekin olin todella yllättynyt, kun ensimmäisen kerran juttelin aiheesta juuri valmistuvan eläinlääkäriystäväni kanssa. Eläinlääkäreiden ravinto-osaaminen perustuu siis sen kurssin lisäksi vain omatoimiseen lisäkouluttautumiseen (useimpia ei kovin paljon kiinnosta, ehkä kun on muitakin lääketieteellisiä kiinnostuskohteita missä edetä) ja suurin vaikuttaja taitaa olla klinikalla myytävien ruokamerkkien edustajien myyntipuheet. Jokseenkin puolueellisia argumentteja voisin kuvitella. Tästä tulossa ihan oma postaus jos uskallan :D

   Ymmärtääkseni ne ”allergianappulat” ovat kyllä tuottaneet tulosta joillekin, mutta kun puolet edullisemmin saa luonnonmukaista oikeaa ruokaa en näe mitään syytä valita niitä nappuloita. Täysin ymmärrettävä ostopäätös jos ei tiedä paremmasta :) Lääkäriin on niin helppoa luottaa. Yhden RC anallergenic 8kg säkin hinnalla saa ravintovalmentajan, lisäravinteet ja lihat kuukaudeksi keskikokoiselle koiralle. Seuraavat kuukaudet tuleekin jo puolet edullisemmaksi, kun se ravintovalmentaja on jo maksettu :)

   Apoquel onkin ilmeisesti sitä voimakasta kutinaa varten. Aiheuttajaanhan se ei vaikuta (ei paranna), mutta lievittää oireita jos koiralla on tuskallista olla. Jos haluat vaihtaa toimintasuunnitelmaa ruokinnan suhteen, se varmasti onnistuu :)

 5. Hei! Joulunajan instastorieseista bongasin, että teillä on käytössä jokin kamerajuttu kun Namu on yksin. Mikä ko. asia on? Jokin sovellus? Meillä olisi koiran kanssa mietinnässä millä häntä seurattaisiin yksin ollessaan.

  • Hei joo! AtHome nimellä voi ladata AppStoresta yhden punalogollisen sovelluksen kotiin jätetäävään laitteeseen ja sinilogollisen mukaan otettavaan laitteeseen :)

 6. Hei Aku!

  Seurailen sun elämää instagramissa ja täällä blogissa. Ihania postauksia ja kivoja juttuja! Oon kyllä iloinen, että löysin sut. Salimimminä ja eläinhulluna on niin helppo samaistua suhun. Vaikutat tosi ihanalta tyypiltä!
  Pakko myöntää, että oon ihan Namu-fani! Vaikka näin ruudun kautta katselee kuvia ja videoita, välittyy niin ihana tunne. Namu vaikuttaa ihan super reippaalta ja ihanalta koiralta. Samalla kiinnostus tätä rotua kohtaan on kasvanut todella paljon. Hankin Rottweilerin edellisen poikaystävän kanssa, joka valitettavasti eron myötä joutui uuteen kotiin. Sen jälkeen koirakuume on vain kasvanut ja tyhjä aukko on jäänyt. Toivon, että jonain kauniina päivänä saan hankkia itselleni vaavelin, joka varmasti pysyy ja on juuri oikea minulle.
  Haluaisin kysyä, että kuinka paljon Amerikan Bulldogin kasvattajia oikein löytyy suomesta? Tärkeintä olisi löytää luotettavat henkilöt, kuvat ja tiedot pentujen vanhemmista jne. Rottweilerin kohdalla kokemukseni olivat kamalat ja pennulle ilmeni ihmeellisiä ongelmia terveyden kanssa, mistä kasvattajat eivät kertoneet. Lopuksi vielä pohdin, minkä ikäinen Namu oli, kun sille tehtiin sterilisaatio? Oman koirani kohdalla se ei ehtinyt tulla vastaan. Koiralle kerkesi kyllä tulla ensimmäiset juoksut, jotka olivat todella haastavat. Koira kärsi ja käyttäytyi todella hermostuneesti, joten jos nartun vielä hankkisin, niin sterilisaatio voisi helpottaa elämää.

  Kiitos jo etukäteen, mikäli vastaat! Toivotan teille oikein hyvää ja aurinkoista kevättä, kunhan se sieltä tupsahtaa! :) <3

  • Hei Olivia ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, toivottavasti näet vastaukseni vielä jonain päivänä. <3

   Ihana viesti! Amerikan bulldoggikasvattajia Suomessa on jotain, varmaan yhden käden sormilla voi laskea aktiiviset kasvattajat. Itselleni kukaan ei ole tuttu, joidenkin kanssa olen kyllä keskustellut näistä perinnöllisistä aiheista. Amerikan bulldoggipiireistä en yleisesti oikein pidä, on aika paljon ei-niin-minun-tyylisiä-ihmisiä jos sen kauniisti muotoilisi. :D En esim. kuulu Suomen Amerikan bulldoggien fb-ryhmään, vaikka monessa muussa roturyhmässä olenkin. Koiraryhmistä Katiska on sellainen, missä mielestä on eniten järkevää ja osaavaa porukkaa. :)

   Jos ottaisin toisen saman rotuisen selailisin varmaan ulkomaisia kasvattajia. Hyviä olkapää-, kyynär-, lonkka- ja selkätuloksia pidän ehdottomina – eli vanhemmilla selkeät röntgentulokset ja lääkärin / lääkäreiden lausunnot näistä. Etsitään juuri Namulle pikkusiskoa rodusta Länsigöötanmaan pystykorva ja olen sitä varten selannut kaikki Suomen ja Ruotsin kasvattajat. Jos tiettyjä terveystuloksia ei ole tai yhdistelmään on käytetty hyvää tasoa huonompaa yksilöä, en edes miettisi pentua siitä yhdistelmästä.

   Namu oli 2,5v kun siltä poistettiin kohtu. Halusin tehdä operaation jo aiemmin yleisten terveyshyötyjen takia, mutta koska Namu on ollut nukutuksessa niin usein, ei tuntunut olevan hyvää hetkeä aiemmin. Noin muuten minusta sterkkaaminen 1-2v iässä on hyvä ajankohta. Joistan uroksista olen lukenut useampaankin otteeseen totaalisista hormooniylilyönneistä, jolloin veisin kulkuspoistoon ennemmin kuin myöhemmin. :)

 7. Kiitos tästä postauksesta, se on ollut iso tuki kun meilläkin on tehty eliminaatiota (peura-tattarilla). Miten namun voi nyt? Mitä kaikkea se saa syödä? Haluaisitko kertoa vielä tarkemmin miten teet nuo namitja millainen kasvikuivuri sulla on :)?

  • Heippa, ei kestä!

   Namulla tassut edelleen 4kk myöhemmin rauhalliset. Tässä välissä kokeiltiin peuran perään broileria (+ sama tattari kuituna) ja sen myötä mielestäni tassut alkoivat viikkojen jälkeen lievästi punottamaan, joten ei ole ainakaan allerginen – mahdollisesti yliherkkä. Nyt syödään taas peuraa (+ tattaria) ja perus lisäravinteiden lisäksi kokeillaan Nutrolin Nivel Monitehoa, eli nivelongelmaisille suunnattua lisäravinnepakettia, joka sisältää kalaöljyn sekä nivelravinnetabletit (kondroitiinisulfaattia, glukosamiinia, MSM:ää, krilliä..). Yleensö lisäravinteita kokeilaan yksi kerrallan, mutta koska tämä on tällainen ”nivelpaketti” testaan suoraan toimiiko yhdistelmä vai ei. Sen jälkeen testilistalla olisi muita lihoja kuten nauta, possu, lammas, poro, hevonen. Namu voi hyvin ja ruoka maistuu. :) Enää en pidä tätä vaikeana tai tietyn aikajakson suoritteena – kestää minkä kestää. Voi olla, että Namu alkaa jossain vaiheessa ragoimaan tuohon meidän eliminaatioproteiiniin eli peuraan – mutta siihen asti mennään pikkuhiljaa pidemmissä jaksoissa näitä testaillen.

   Nameja syö aina siitä lihasta mitä eliminaation käytetään. Broilerivaiheessa oli ihanaa ostaa broilerin sydämiä – tosi hyvää kunnon lihaa ruokana, vähärasvaista tosin eli kaipaa rasvaisempaa broileria lisäksi ja sitä me ostettiinkin. Niistä sydämistä oli helppoa tehdä nameja. Keitin ensin kunnolla, huuhtelin rasvat pois, leikkasin saksilla sydämet paloiksi kasvikuivuriin (Gigantista 30€ vekotin) ja kuivatin siinä jonkun 10-12h – vähempikin varmaan riittää. :D Mitä kuivempi ja rasvattomampi, sitä paremmin säilyy.

   Peuraakin olen tuossa kuivannut, mutta meidän peura tulee jauhelihamuodossa, eli on tosi pientä silppua. Melkeint aidan nyt ohjatut treenit taas aloittaessa ottaa vaan kypsennettyä peurajuahista mukaan. Kuivat namit muutenkin treenissä vähän kökköjä, kun eivät tuoksu niin voimakkaasti ja ovat kuivia nieltäviä. Niitä broilerinsydämiäkin kannattaa (jos syö eliminaatiolla siis broileria muutenkin) ottaa treeniin keitettynä ja saksittuna pienemmäksi. Se kuivaaminen on lähinnä vaan säilyvyyttä varten, tyyliin linkille taskunameiksi tai jonnekin reissuun ja kotona pikkutemppuihin, kynsienleikkuupalkaksi jne.

 8. Kiitos postauksesta! Olen kahlannut Googlen loputtomasti suossa ja etsinyt tietoa. Tässähän sitä olikin, peukut siitä :) Minulla on 3v vaalea labradorinnoutajanarttu ja tassut ovat ihan samannäköiset kuin sinun Namulla. Paitsi meillä on tassut päällä myös kasvattavat kohdat kun koira nuolee niitä. On nyt viimeksi syönyt antibioottia niihin ja oli yhtä tyhjän kanssa, sai vielä hiivankin riesaksi. Hotspotteja meillä on ollut kolme-neljä kertaa ja kaksi korvatulehdusta.
  On jotenkin helpottavaa tietää että on joku mahdollisuus edes, että tämä tilanne helpottaisi tulevaisuudessa <3

  • Ilman muuta, olen tosi onnellinen, että olen onnistunut olemaan avuksi! Namullakin oli pahimmillaan nuo varpaiden välit todella turvonneet nuolemisesta. :/ Oppi kyllä äkkiä koulutuksella olemaan nuolematta. Joskus on hyödyllistä iskeä tötterö päähän eliminaation alkuun, jotta iho rauhoittuu nopeiten – nuoleminen ruokkii sitä tulehdusta niin ahkerasti.

   Toivottavasti teille löytyy ratkaisut tilanteeseen. <3 Kerro ihmeessä mitä teille tulevaisuudessa kuuluu!

 9. Oot täydellinen koiranomistaja! <3

  Ihanaa että joku "tavallinen ihminen" vihdoin kirjoittaa järkevää asiaa koiran ruokinnasta. Oon jossain fb:n koiraryhmässä ennenkin törmännyt sun kirjoituksiin ja jäänyt mieleen juurikin fiksujen mielipiteiden takia. Kirjoita ihmeessä aiheeseen jatkoa joskus!

  Meillä ei ole ikinä ollut tarvetta eliminaatiolle, mutta raakaruokinta itsessään on hyvinkin tuttua. Tällä hetkellä tosin pakastintilan takia mennään 50/50-tyylillä. En tiedä oonko pimahtanut vai mitä, mutta rakastan laskea koiran lisäainetarpeita ja puhelimen muistiinpanoissa on hirveän pitkä lista laskukaavoja ja muuta. :D

  • Ooo, paras kommentti mitä koiranomistaja voi saada KIITOS!

   Olen todella faktaan kiinnittyvä ja mietinkin välillä, että miltä somekäyttäytymiseni näyttää, joten kiva kuulla, että olet kokenut sen koiraryhmissä positiiviseksi! Raakaruokinnassa sain ihan jättimäisen avun liittymällä juuri noihin sitä koskeviin ryhmiin ja on ollut ihana huomata miten jatkuvasti sinne ilmestyy uusia, samalla tavalla alkuun aiheen ”hankaluudesta” ahdistuneita ja tietämättömiä, jotka pikkuhiljaa ottavat opiksi keskusteluista ja alkavat auttamaan niitä seuraavia uusia ryhmäläisiä. :)

   Itsehän en ole luontaisesti vitamiinien ja hivenaineiden mg/ug-laskuissa lahjakas tai erityisen innokas (ostan osaamista), joten ihailen kaikkia jotka ovat! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 24
Tykkää jutusta