Etuhampaani joudutaan poistamaan kokonaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolme vuotta sitten minulle asennettiin kruunu, eli etuhampaani hiottiin pieneksi nöpöksi ja päälle liimattiin uusi tehdasvalmisteinen hammas. Etuhampaani on siis koko tämän ajan ollut ”feikki”, mutta niin hyvin tehty sellainen, että eipä sitä kukaan ole osannut arvata.

Syy miksi näin tehtiin oli aiempi juurihoito, jonka seurauksena hammas kuolee ja alkaa ajan myötä harmaantumaan. Etuhampaani oli silloin ennen kruunua aivan eri värinen kuin muut hampaani. Noin 1000€ maksaneen kruunun myötä hammasrivi oli taas kunnossa ja olin tyytyväinen.

Ikävä kyllä, viimeisen puolen vuoden aikana minulla on ollut huono aavistus tuon etuhampaan suhteen, että kaikki ei nyt ole kunnossa. Kävin äskettäin hammaslääkärissä tutkituttamassa asiaa ja erikoiskuvien (KKTT) myötä selvisi, että ajat sitten tehdyn juurihoidon yhteydessä hampaani tekojuuren ympärillä on selkeä tulehdus ja se on ollut siellä ties kuinka pitkään.

Tulehduksen vuoksi tekohampaani on alkanut liikkumaan eteenpäin ja nyt sen näkee jo kuvissakin ihan selkeästi. Verratkaa vaikka tuohon sivun ylälaidassa olevaan blogibanneriini, missä kaikki ovat vielä nätisti limittäin. Hampaani ei ole enää siististi rivissä ja se näkyy jo ujon hymynkin yhteydessä. Olen huomannut lakanneeni hymyilemästä leveästi, koska alitajuisestikin hampaan väärä asento häiritsee. Kokeillessa hammas jopa vähän heiluu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hammas näyttää irtonaiselta leegolta

Tätä ei enää pysty korjaamaan millään muulla, kuin hammasimplantilla, eli koko hampaani joudutaan kirurgisesti ensin irrottamaan. Tulehdus hoidetaan samalla. Hampaan poiston jälkeen mitään juurta ei enää ole, joten luuhun pitää porata titaanitappi, mihin uusi tekohammas sitten asennetaan. Koko projekti kestää ilmeisesti yli puoli vuotta ja kustannus on noin 3000€. Voitte arvata, että tämä ei ole kovin ilahduttava uutinen, mutta minkäs teet. Jos kyseessä olisi joku turhanpuoleinen takahammas, eikä sen poissaolo vaikuttaisi purentaan, en välttämättä vaivautuisi korvaamaan sitä ollenkaan poiston jälkeen. En aio elää ilman etuhammasta.

Silloin 3 vuotta sitten kruunun ottaessani minulle sanottiin, että se on vuosikymmenien ratkaisu. Olihan se nyt iso pettymys, ettei ollutkaan ja tonni meni hukkaan. Muuten olen jo aika sinut uuden toimenpiteen kanssa, ei pelota, eikä onneksi tarvitse maksaa kerralla, kun implanttia rakennetaan osissa kuukausien edetessä luutumista odotellessa. Tässä nyt erittäin pelkistetty lyhyt video implantin asentamisesta:

 

Ensimmäinen operaatio on helmikuun alussa, joten nyt on taas hyvä aika hampaiden valkaisulle, implantin väriä kun ei voi jälkikäteen muuttaa. Torstaina minulle on aika varattuna Glossille, innolla odotan! Valkaisun jälkeen suositellaan parin viikon taukoa ennen muita hammastoimenpiteitä, tämä on hyvä huomioida ajoissa jos itselläsi on joskus vastaavanlaisia tilanteita.

Onko lukijoissa muita tekohampaisia parikymppisiä? :D

/Aku

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista ja Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

Lue myös edellinen postaukseni: Talviratsastusta!

Aku

27 vastausta artikkeliin “Etuhampaani joudutaan poistamaan kokonaan”

 1. Melkeen tekohampainen kolmikymppinen löytyy :D etuhampaaseen tehty 7 vuotta sitten juurihoito ja edelleen kipuilee. Suosittelivat hampaan poistoa, joten sama on täälläkin edessä. Yksi poskihammas piti poistaa pari vuotta sitten kun siinä sama homma, implanttia siihen ei laitettu kuitenkaan. Aiemmin sitä vältteli isoa hymyä ja kunnon naurua, mutten enää kiinnitä mitään huomiota asiaan :)

  • Tsemppiä sinne operaatioon! Kipuilevat hampaat on kyllä hyvä hoitaa, vaikkei noin muuten esteettisesti haittaisikaan :) Omani vaan sojottaa enemmän viikko viikolta, mutta onneksi selkeää kipua ei sentään ole.

 2. Itselläni onneksi puuttuva hammas on poskihammas. Oikein leveällä hymyillä näkyy jostain kulmasta, muttei itseäni haittaa. Alunperin otettiin pois 25 vuotiaan siitä tulehtunut ja ties kuinka monta kertaa paikattu maitohammas, jonka alla ei ollut pysyvää hammasta. :D
  Oma hampaattomuuteni ei itseäni haittaa, joten ei onneksi tarvetta operaatiolle. Mutta sinulle toivotan kyllä onnistunutta operaatiota, kun puuttuva hampaasi on noin näkyvässä kohdassa. Ja voimia paranemiseen operaation aikana. :) ps.tykkään blogistasi :D

  • Yksi poskihammas sinne tänne :) Kiitos ihanasta kommentista!

 3. Täällä ihan sama tilanne! Juurihoito tehty muutama vuosi sitten ja nyt hammas alkanut oireilla mm. Jos puren jotain kovaa se on arka ja toisinaan siinä on tykyttävä tunne. Röntgenissä selvisi tulehdus ja pieni märkäpesäke :/ sain antibiootit ja edessä on hampaan poisto ja korvaus implantilla. Kiva summa opiskelijalle, onneksi yksityisellä saa osamaksuna.

  • Minua neuvottiin olemaan yhteydessä potilasvakuutuskeskukseen tässä omassa asiassani. Juurihoidot ovat kuulemma eniten korvauskäsittelyitä aiheuttava mönkään mennyt toimenpide. Koitan saada aikaiseksi soitella sinne tänään, josko olisi mahdollista saada korvauksia. Vähän vaikeita aiheitahan nämä ovat, kun ei itse ole lääketieteen ammattilainen ja siksi hankalaa myös konsultoida omaa lääkäriään, kun ei tiedä mihin uskoa. Onneksi on tuollainen puolueeton paikka, mistä kysäistä.

 4. Moi!

  Mulla poistettiin viime elokuussa hammas tulehtuneen juuren takia kokonaan. Se oli tokavipa hammas, joten sitä ei lähdetty eikä lähdetä millään korvaamaan. Eikä se mua oikeastaan tippaakaan vaivaakaan, koska se ei mihinkään näy jos ei tarkasti osaa katsoa.
  Ymmärrän kuitenkin sun tilanteen, eipä ilman etuhammasta halua elää.. :)

  Lohduttavaa kuitenkin lukea sun ja muiden kommentoijien kokemuksia vastaavasta. Sitä, kun 26veenä jotenkin jopa häpesi, kun joudutaan hammas kokonaan poistaa… Tuntee itsensä jotenkin…. noh,epähygieeniseksi tms?! :D Sittemmin toki päässyt siitä ajatuksesta eroon. :D

  • Haha, voi sua! <3 Onneksi oli vain yksi hammas! Itse olen kahdesti jo nähnyt painajaista, jossa kaikki hampaat tippuu :D

 5. Itsehän lensin 6-vuotiaana polkupyörällä sarvien yli niin, että etuhampaani katkesivat (olin hakemassa naapurista mummun luota tarjotinta 7-vuotis synttärikakulleni ja mäkeä alas laskiessani tarjotin meni pinnojen väliin). Valitettavasti olivat jo rautahampaat ja seuraavat vuodet mentiinkin eka irrotettavilla tekareilla pari vuotta, minkä jälkeen tehtiin kevyen sillan avulla uudet hampaat. Vuonna 2009 tämä silta alkoi olla jo vähän aikansa elänyt, olin jo ”täysikasvuinen” ja implantin laitto olisi mahdollista (toinen vaihtoehto oli raskaampi silta). Aloin harkita niitä ensin ihan vaan hammaslääkärin suosituksesta ja sen takia, että ratkaisu olisi pysyvä. Omaa luukudosta ei juurista löytynyt, koska olin kaatuessani ollut niin pieni, mikä tarkoitti, että suuhun olisi tehtävä luusiirre lonkasta. Hinta-arvion kuultuani meinasin perseelleni lentää, sillä lapsuudessa ei mitään vakuutuksia ollut ja kaikki jäi omasta pussista maksettavaksi. Lopulta kuitenkin implantit laitettiin ja kustannukset olivat n. 9000 euroa. Onpahan ainakin hampaat kunnossa, vaikka olisihan sillä rahalla ehkä jotain muutakin saanut….

  Hampaista tuli oikein hyvät, leikkauksen teki Tampereen Oralin Jarkko Muhonen. Ensin tosiaan tehtiin se luusiirre, minkä jälkeen odotettiin puoli vuotta luutumista. Puolen vuoden kuluttua implantit porattiin suuhun ja siitä kuukausi eteenpäin päälle asetettiin kruunut. Itse olin leikkauksen aikoihin 22 vuotta. Luusiirteen luutumista odotellessa jouduin lyhyitä aikoja olemaan ilman kahta etuhammasta, mutta tämä aika oli maksimissaan reilu viikon.

  Minulle tehtiin Helsingin kunnallisella juurihoito vuonna 2015 ja se meni ihan päin helvettiä. Ien on jatkuvasti tulehtunut ja kipeä. Saa nähdä mihin sen kanssa vielä joutuu. Sun kohdalla mä tosiaan uskon, että kaikki menee hyvin, hampaasta tulee hyvä ja tulet olemaan tyytyväinen lopputulokseen :) tsemppiä!

  • Wow, kiitos kokemuksesi jakamisesta!

   Luusiirto kuulostaa kyllä niin pelottavalta, onneksi loppu hyvin kaikki hyvin, vaikka kallista olikin! Sain tosiaan vinkin kysellä pieleen menneistä operaatioista potilasvakuutuskeskuksesta (ylempänä oleva kommenttini), ehkä sinunkin kannattaisi olla sinne yhteydessä?

 6. Minulla on molemmissa kulmahampaissa samanlaiset implantit. Sain ne lukioikäisenä kun kulmamaitohampaiden tilalle ei tullut ikinä rautahampaita ja sitten hieman vanhempana maitohampaat olivat jo todella kuluneet ja aiheuttivat vihlomista. Nyt hampaat olleet suussa melkein 20 v ja ovat edelleen kuin uudet. Uskoisin siis että tästä saat kyllä lopun ikää kestävän ratkaisun, hinnakastahan tuo kyllä on. Jo silloin 20 v sitten hoito kustansi n. 30 000 mk kahdesta hampaasta. Siis en kestä tätä ajan kulua, tämä mun hammasoperaatio oli tosiaan markka-aikana :)

  • Ihana, äkkiä se aika menee! Onneksi sait silloin hoidettua onnistuneesti kuntoon kestävällä ratkaisulla :)

 7. Mun mies 22v. Menettii työtapaturmassa etuhampaam ylhäältä ja nyt hänelle tulee implantti siihen. On vaan ollut aika villin näköinen kun marraskuussa lähti hammas irti ja vasta nyt helmikuussa saa hammasimplantin. Hänellä on nyt etuhampaan tilalla ienrajassa ruuvi siitä marraskuusta lähtien, ja implantti tulee sen päälle. Sen ruuvin päälle ei saa heti laittaa implanttia vaan pitää jonkin aikaa odottaa… Minä ja mieheni olemme tottuneet siihen ettei hänellä ole hammasta, mutta kaikki muut jaksavat aina huomauttaa siitä, mikä välillä on vähän ärsyttäääkin :D niin ja nyt talvella suussa oleva ruuvi menee ulkona tosi kylmäksi, se tuntuu aika jännältä :D

  • Voi ei! Ei kai siellä suussa oikeasti ole pelkkä ruuvi esillä? Yleensähän siihen laitetaan väliaikainen hammas, mikä kiinnitetään viereisiin hampaisiin – näin ainakin ymmärsin :) Toisaalta jos ei haittaa mennä pelkällä ruuvilla, niin mikäs siinä :D Saiko työtapaturman vuoksi muuten duunin vakuutukseen, eli pääsi yksityiselle? Toivottavasti :)

 8. Moi! Tämä on todella mielenkiintoinen aihe, sillä kun oma (tosin piilossa oleva) hampaani halkesi vuosi sitten, luulin että olen ainut 26v ihminen jolta puuttuu hammas. Puhuin aiheesta ja yhtäkkiä meitä onkin monta, mutta eipä sitä ihmisistä usein päälle päin näy. Viime kuussa vuoden jälkeen kävin pistämässä ruuvin ja kesällä seuraava vaihe implantin hoidossa. Kallista hoitoa, mutta näin nuorena se todellakin kannattaa! Ajoittain asia ahdistaa kyllä todella paljon ja näen hyvin paljon painajaisia, että kaikki hampaat vaan murenee suuhun. Vaikka tämäkin hajoaminen johtui huonosta juurihoidosta ja sen paikkausten välissä olevasta vajavaisesta välihoidosta. Pitkään en uskaltanut syödä näkkäriä, pähkinöitä yms., koska pelkään että muutkin hampaani hajoavat.

  • Minäkin näen painajaisia kaikkien hampaiden tippumisesta! :D

   Eipäs sitä hirveästi oikeasti tule katseltua muiden hammasrivistöä. Töissä, kun tästä puhuttiin, yksikin sanoi, ettei pidä hampaistaan ollenkaan ja minun piti ihan mennä katsomaan, että mistä oikein puhuu, kun en ollut kiinnittänyt asiaan mitään huomiota. Ihan hyvältä näytti omaan silmään :D Itse sitä toki on kaikista kriittisin mitä omiin hampaisiin tulee :)

 9. Täällä on myös yksi 24v tekohampailla :D joskus aikoinaan 18 vuotiaana mulle laitettiin juurikin nuo samat juuri implantit molempiin toisiin etuhampaisiin. Mulle ei geenit koskaan suonut toisia pysyviä etuhampaita joten elin lapsuuden valtavien rakojen kanssa etuhampaissa… niitä sitten korjailtiin kaikennäkösillä raudoilla ja laitettiin väliaikaiset kruunut ja kyllä oli ihanaa hymyillä ensimmäistä kertaa elämässä niin että etuhampaatkin sai näkyä eikä näkynyt joko isoja rakoja tai rautoja :) Juuri implantit pystyttiin asentamaan vasta 18 vuotiaana kun leukaluu ei enää kasva mutta sain implantit ja kruunut onneksi vielä ilmaiseksi koska hoito oli aloitettu alaikäisenä. Itse toimenpide ei tuntunut missään, puudutusaine on todella tehokasta. Ne puudutuspiikit onkin asia erikseen ja se leikkauksen jälkeinen kipu… söin vahvoja kipulääkkeitä ainakin viikon leikkauksen jälkeen. Tsemppiä operaatioon!

  • Kiitos!

   Voin vaan kuvitella miten kivaa oli vihdoinkin ”päästä” kunnolla hymyilemään :)

   Itsehän kammosin puudutuspiikkejä ennen niin paljon, että mitattaessa syke oli 209 vaikka istuin siinä tuolissa. Kymmenisen käyntiä ja pelkopotilaan äärimmäisen hyvin handlaavaa lääkäriä myöhemmin, puudutukset on ihan piece of cake. Tällä kertaa minulle (tähän implanttihoitoon) minulle tarjoutui mahdollisuus kokeilla sedaatiota 140€ hintaan, eli ilmeisesti sellainen puol-nukutus / huumaus. Nyt kun porataan luuhun ajattelin, että miksipä ei jos se kivuilta (tai kammolta) säästää. Saa nähdä!

   Joskus sain toiseen ei-hampaisiin-liittyvään operaatioon diabamin (vai mitä ne rauhoituslääkkeet on? :D) ja se oli kyllä maailman suurin floppi. Yhtä kauhusta tärisevä kuin aiemminkin siinä toimenpiteen aikana, mutta nauratti. NAURATTI! Suunnilleen pelotti vaan enemmän, että miksi ihmeessä mua naurattaa vaikkei todellakaan ole mitään syytä nauraa…

 10. Täällä yks kolmekymppinen tekohampainen :D viime vuonna laitettiin implantti, kun jouduttiin kans juurihoidettu hammas poistaan.
  Pelkäsin sitä ihan hulluna, mutta turhaan, ”ruuvin” poraaminen suuhun ei tuntunu miltään ja oli nopea toimenpide, puudutuskin laitettiin niin ettei sattunu, lopuks sai hyvät kipulääkkeet ettei tuntunu jälkeenpäinkää juuri mitään :)
  Mulla tehtiin se Ebeling hammaslääkärissä ruoholahdessa ja tekijä oli Uula Kitti 👍👌

  • Hei jes, hyviä tekijöitä saa aina mainostaa!

   Kiva kuulla totsta, ettei luuhun poraaminen ollut sen kummoisempaa puudutuksella. Kuten tonne edelliseen kommentiin vastailin, olen nyt ottamassa puudutuksen lisäksi sedaatiota tätä hommaa varten. Ehkä se on kuitenkin turha? Jos vielä näet tämän, kerro toki oliko eroa juurihoito VS implantti – toimenpidetuntemuksissa? Juurihoito tuntui itsellä ihan samalta puudutuksessa, kuin reiän paikkaaminenkin, joten jos ei eroa – turhaan maksan siitä sedaatiosta.

  • Mulla juurihoito tuntu paljon enemmän ja sainkin siitä kamalan hammaslääkäripelon. Tää ruuvin poraaminen ei tuntunu miltään, en edes meinannu uskoa että se oli jo porattu paikalleen, kun kävi niin nopeasti eikä sattunut yhtään.
   Sain siellä puoli tuntia ennen toimenpidettä suun kautta otettavaa rauhottavaa lääkettä (taisi olla kans diapamia), koska pelkäsin toimenpidettä paljon ja se rauhoitti hyvin, etten pyörtynyt ennen kun toimenpide ehti alkaakaan :D sitten kun menin toimenpidehuoneeseen, niin tuntui kyllä että rauhottava vaikutus loppui kuin seinään, mutta lääkäri jutteli siinä hetken ja rauhoitteli, niin päästiin alottaan :D

   Vielä kotonakin mietin, että voiko se tosiaan olla nyt ohi, eikä tuntunut edes miltään ja turhaan pelkäsin sitä monta kuukautta etukäteen. :)

 11. Tsemppiä Aurora! Multa puuttuu synnynnäisesti 5 hammasta (mukaan lukien reunimmaiset yläetuhampaat). Tekohampaita ei sentään ole puuhattu, mutta osaa hampaistani on muotoiltu hiomalla ja muovikuorikoilla luonnollisemman lookin aikaansaamiseksi. Nuo muovit ovat olleet suussani 10-vuotiaasta. Muutaman kerran joku on haljennut ja korjattu, mutta muutoin oon ollut tosi tyytyväinen. :)

  Nora / https://dreamerachiever.com

  • Kiva kuulla, että ovat pysyneet hyvin! Ilmeisesti muovilaminaatit? Lueskelin niistä tässä muihin hampasiini laminaatteja harkitessani ja joku kommentoi niiden eliniän olevan n. 10 vuotta? …että keraamiset kestävät pidempään n. 20-25v. Mielenkiintoista keskustelua :)

   Kävin kurkkaamassa blogin, kivaa hääsuunnitteluaikaa! :)

 12. ”Ihanaa” kuulla etten ole ainoa hammasongelmainen, vertaistukea jne. Itseltä on juurihoidettu toinen etuhammas, ja kauhulla odotan, milloin se hapertuu murusiksi ja tilalle täytyy keksiä toinen ratkaisu. Ajatus puuttuvasta etuhampaasta ahdistaa, etenkin kun julkisella puolella hoidon saanti on varmasti pitkien jonojen takana. Lisäksi korvikeratkaisun hinta hirvittää jo etukäteen. Sormet ristissä siis toivon pitkää elämää tälle hampaanreppanalle :D
  Tsemppiä hammasoperaatioon!

  • Kiitos tsempistä! Julkisella puolellahan ei valitettavasti saa kruunuja tai implantteja esteettisistä (ulkonäöllisistä) syistä, eli jos hammas on poistettavissa, ymmärtääkseni sen poistamisen tekevät, mutta uutta eivät rakenna tilalle, paitsi ehkä jos purenta vaatii sen? Kannattaa alkaa keräämään ”hammas-kassaa” :) Se juurihoidon jälkeinen hapaan harmaantuminen hiipii yllättävänä nopeasti :S

 13. Onpa hauska, että postaus tuli tänään vastaan, kun mulle pistettiin aamulla just noi pienemmät ruuvit kiinni, mihin kruunu parin viikon päästä kiinnitetään :D Oma tarina ei ala juurihoidosta, vaan leuasta löytyi hyvälaatuinen kasvain 14-vuotiaana, mikä sitten leikattiin pois ja mukana lähti suurin osa vasemman puolen leukaluusta ja alatakahampaat. Kuusi vuotta piti odottaa, että kasvu loppuisi ja viime keväänä porattiin ensimmäiset ruuvit paikalleen. Ihan hullua, että kohta voin syödä taas kummallakin puolella suuta! :D Kiva huomata kommenteista, ettei tämä olekkaan ihan niin harvinaista, kun olen luullut. Tsemppiä paljon operaatioon!

  • Kiitos tsempistä <3 Itselläsi on varmasti ollut valtava tsemppi oman tilanteesi kanssa. Onneksi kasvain oli hyvänlaatuinen ja saatiin poistettua. Ihanaa, että saat vihdoinkin pitkän prosessin päätökseen, odotus palkitaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta