Kauhea aamu, kiidätettiin Namu päivystykseen

Meidän uusi vuosi alkoi huolestuneissa merkeissä.

Namulle oli varattu silmälääkäriaika seuraavalle päivälle kello 14:00, kyseessä oli ihan normaali kontrolliaika pari kuukautta sitten tehdylle silmäluomitoimenpitelle, josta en vaan vieläkään ole saanut aikaiseksi kirjoittaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eilen illalla Namu käyttäytyi vähän oudosti, jotenkin oli vähän hassu. Omistajana sitä huomasi heti, ettei nyt ehkä ole kaikki kuten kuuluu. Namun juoksujen (koirien puolivuosittaiset ”kuukautiset”) pitäisi tosin alkaa nyt tammikuussa, joten ajattelin käytöksen johtuvan ehkä siitä.

Namulla on aina ollut oireeton napatyrä (mikä selvisi täysin sattumalta meille vasta viime viikolla, kun ohimennen asiasta kysyin eläinlääkärissä piipahtaessa) ja se olikin määrä poistaa parin kuukauden päästä sterilointileikkauksen yhteydessä – nyt kuitenkaan tähdet eivät olleet ojossa sitä suunnitelmaa varten.

Nukkumaan mennessä huomasin Namun navan vähän punoittavan ja hitusen suurentuneen, ei mitenkään kummemmin näyttänyt pahalta kuitenkaan, eikä aristanut. Olihan meillä se lääkäri huomenna, jolloin kysyisin tästäkin asiasta samalla.

Yöllä Namu alkoi vinkumaan ja käveli pitkin kämppää, eri paikkoihin istahdellen. Välillä meni makuulle ja välillä taas palasi istumaan. Mietittiin, että ehkä sen maha on sekaisin aiemmin illalla annetuista matolääkkeistä (oli sivuoirelistassa), joten vietiin Namu ulos aamukuuden aikaan ja se tekikin heti tarpeensa. Kotona vinkuminen kuitenkin jatkui, eikä Namu halunnut tulla normaalisti viereeni nukkumaan. Menin katsomaan napaa ja nyt se jo veresti. Sydän pomppasi kurkkuun, sillä olin lukenut kaikkia kauhujuttuja kuolioon menneistä napatyristä…

Viikin päivystyksessä
Viikin päivystyksessä

Soitettiin Viikkiin, että ollaan tulossa ja paikanpäällä Namu otettiinkin nopeasti vastaan sisätautikirurgin arvioon. Ultrassa selvisi, että napatyrässä oli paise ja siinä vaiheessa osa vatsastakin oli jo turvonnut. Tulehdus oli edennyt tosi nopeasti ihan yhden yön aikana, eikä sen syytä osattu sanoa varmuudella. Namu nukutettiin toimenpiteeseen ja paise tyhjennettin. 620€ myöhemmin pääsimme kotiin lääkkeiden kera. Antibioottia, kipulääkettä ja maitohappobakteerivalmiste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torstaina on kontrolli ja 1-2 viikon päästä napatyrä leikataan varmuuden vuoksi, ettei paise pääse uusiutumaan vahingossakaan. Tyrä todettiin kuitenkin ns. hyvälaatuiseksi, eli sen kanssa voisi normaalisti elää oireettomana, mutta harvoin (siis todella harvoin) sille voi käydä juuri näin.

Nyt napaa suihkutellaan päivittäin kahdesti jonkun viikon ajan ja toivotaan, että antibiootit puree. Onni, ettei kyseessä ollut mitään pahempaa. Se mitä pelkäsin oli tilanne, jossa napatyrässä on suolta ja kuolion vuoksi joudutaan poistamaan tyrän lisäksi jopa osa suolesta.

Mikä tässä kuitenkin on ikävää on se, että Namu nukuteaan nyt kolmesti tämän alueen operaatioita varten ja ehkä vielä kerran nyt lähiaikoina silmäluomien hoidon vuoksi… Aivan liikaa isoja toimenpiteitä maailman kilteimmälle koiralle. Meidän kuluneet kaksi vuottahan ovat olleet melkeen toimenpidettä toisen perään pentuajan kasvuhäiriöstä lähtien. Vakuutus ei korvaa näitä toimenpiteitä, joten nyt puolen vuoden sisään eläinlääkäriin menee noin 4000€, aiemmin on myös mennyt useita tuhansia, mutta niistä onneksi osa on mennyt vakuutuksen korvausehtoihin.

…ja sitten kaikki ihmettelevät miksi olen ”yli”huolellinen koirani suhteen :D

Haluan sille vaan parasta ja olenkin yrittänyt parhaani mukaan ennaltaehkäistä kaikkea. Siksi olenkin tosi harmistunut, ettei tästä napatyrästä ole yksikään lääkäri sanonut meille mitään pentutarkastuksesta lähtien :/ Vaikka se olisi silloinkin todettu harmittomaksi, olisin silti halunnut option valita aiemman päivämäärän steriloinnille ja tyrän poistolle siinä samalla. Nyt sterkkausta on lykätty vain, koska meillä on jatkuvasti ollut jotain, mutta näillä tiedoilla se olisi ollut toissijaista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Namua en koskaan vaihtaisi mihinkään, mieluiten ottaisin itse kaikki nuo sen operaatiot jos olisi mahdollista vaihtaa paikkaa. Toipumisprosessit alkaa olemaan meille jo rutiinia. Pitää tässä vähän suunnitella raha-asioita. Olin alkutalvesta karsinut töitä, jotta olisi aikaa lukea pääsykokeisiin. Nyt pitää vaan tehdä kompromisseja ja varautua näihin tuleviin laskuihin. Ainakin tälle viikolle varattu lukuloma mahdollistaa Namun kanssa lähes 24/7 viettämisen <3

Pelkään ihan hirveästi, että noissa nukutustilanteissa tulee jotain komplikaatioita. Olispa nää jo ohi.

Kyllä me pärjätään!

/Aku & Namu

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista ja Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

Aku

8 vastausta artikkeliin “Kauhea aamu, kiidätettiin Namu päivystykseen”

 1. Voi apua! Toivottavasti kaikki menee nyt kuitenkin hyvin. Miksi muuten vakuutus ei korvaa? :o
  Paljon pusuja ja haleja pienelle (?:D) potilaalle. <3

  • Kiitos! <3

   Yleisissä rajoituksissa (ehtokohdassa 5) mainittujen vakuutustapahtumien lisäksi eläinlääkärikuluvakuutuksesta ei korvata:

   (tummennetulla kaikkia, mitä meillä on tähän mennessä ollut ei-korvattavaa)

    ennaltaehkäisevän hoidon kuluja
    vitamiineja, kivennäisaineita, lisäravinteita, luontaistuotteita tai erikoisruokavaliota, vaikka niitä käytetään
   lääkkeenomaisesti
    fysikaalista hoitoa, fysioterapiaa, muuta kuntoutusta tai hierontaa
    hoitovälineitä ja -tarvikkeita
   piileviä ja synnynnäisiä vikoja
    tutkimus-, hoito- ja leikkauskuluja, jotka kohdistuvat henkitorveen, pehmeään kitalakeen, sierainten tai
   nielun ahtaumiin tai edellä mainittujen komplikaatioihin
   koiralla sikaripunkin tutkimuksesta ja hoidosta aiheutuneita kuluja
    koiran ylimääräisten silmäripsien tutkimuksesta ja hoidosta aiheutuneita kuluja
   piilokiveksisyyden, napatyrän tai häntämutkan tutkimuksesta ja hoidosta aiheutuneita kuluja
    kantasolu-, IRAP- ja PRP-hoitoja
    vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja muita lääkkeeksi rekisteröimättömiin valmisteisiin perustuvia tutkimuksia ja
   hoitoja
    tiinehtyvyyteen ja siitoskykyyn liittyviä tutkimuksia ja hoitoja
    komplikaatioita sellaisista sairauksista, tapaturmista tai toimenpiteistä, joita ei korvata vakuutuksesta
    tutkimusta tai hoitoa, joka ei ole eläinlääketieteellisesti perusteltua
    matka- ja kuljetuskuluja.

   *

   Yleensä napatyrän korvaa ilmeisesti kasvattaja. Kasvattajan korvausvastuu taitaa kuitenkin olla vain ostosumman suuruinen ja sehän me ollaan jo saatu takaisin kasvuhäiriön yhteydessä.

 2. Eikö Namulla ollut pentuna eläinlääkärin todistusta missä napatyrä tutkitaan? Aiotko seuraavaksi koiraksi ottaa rodun millä on parempi terveystilanne?

  • Todistuksissa kaikki hyvin, terve pentu – ei mainintaa muusta.

   Seuraavaksi haluaisin luultavasti pelastaa koiran. Silloin rodulla ei ole ”eettisesti” niin väliä, sillä kodittoman ottaminenhan ei tue kasvatustoimintaa. Tietysti sitä toivoo kaikkien olevan mahdollisimman terveitä ja pitää samalla huolta siitä, että elämää on niin kauan kuin se on koiran oman edun mukaista hyvää koiran elämää.

   Olen seuraillut jenkkiläistä american bulldog rescueyhdistystä instassa ja siellä on kyllä niin ihania mussukoita, ihan Namun näköisiä ja oloisia <3 Erityinen paikka sydämessä kyllä kaikille mönkijöille kuten pitbullit, staffit, amstaffit, dogot, bullterrierit jne :) Eikä sillä puhdasrotuisuudella ole minulle mitään merkitystä, lähinnä se ulkonäkö ja luonne noissa miellyttää – terriereistä ei tosin vielä pitkää kokemusta ja siinä vähän jännittääkin se yleinen ylienergisyys ja lyhyt keskittyminen, mutta yksilöllistähän sekin on, kun sitä tyyppiä sitten valitsee niin valitsee sen mukaan :) Toisaalta ollaan kanssa mietitty mitteliä tai kleinia, eli ihan eri ääripäätä. Kun on sopiva aika elämäntilanteessa ottaa toinen ja Se oma yksilö osuu kohdalle, niin mennään sillä sitten. Olen ihan valmis hakemaan ulkomailtakin. Erityisen ihanaa olisi kyllä antaa koti kodittomalle <3

   …mutta kyllä, Namun kanssa silmät ovat avautuneet valtavasti kasvatustoiminnalle, niin rotujen kuin yksilöidenkin terveyden laadun valvomiseen ja varmistamiseen. Olen todella huolissani kaikista erilaisista pentutehtailijoista ja "mun koira on niin hieno, teen sillä pentuja terveydestä huolimatta", "ihan terveen oloinen tää emä ja isä on ollut" sekä "enpäs kerro rodun todellista tilanteesta rehellisesti pentujen ostajille, että osaisivat varautua" -tyyppisistä kasvattajista. Varmasti muitakin ikäviä muotoja ja toimintatyylejä löytyy, noihin törmää vaan aika usein :/

 3. Moi!

  Täällä yksi Namuun blogin välityksellä täysin rakastunut lukija lähettää pusuja reippaalle potilaalle! <3
  Ihan kohtuutonta, miten paljon vastoinkäymisiä pieni on joutunut jo kohtaamaan, mutta siksi on onni että se on teidän koira, jotka hoidatte hänet kerta toisensa jälkeen kuntoon :)

  Noi koirien eläinlääkärikulut on ihan hirmuisia, ja valitettavaa, ettei kaikilla ole yksinkertaisesti varaa kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, ja joudutaan ihan karmeiden valintojen eteen..
  Itse oon kiittänyt jotain ylempiä voimia siitä, että ollaan voitu koiraamme aina tarpeen vaatiessa hoitamaan kuten kuuluukin, vaikkei noihin tollaisiin koskaan voikaan varautua.. :(

  Kamalasti rakkautta ja hyviä ajatuksia lähetän teidän perheelle!
  Jaksamista kaksijalkaisille, voimaa ja silityksiä!
  Namulle suukkoja, haleja, tsemppiä, hieno olet! <3

  • Kiitos tosi paljon ihanasta kommentista, Namu tulee aina niin iloiseksi, kun hänestä pidetään <3

   Koiravakuutus on kyllä niin ehdoton satsaus, varsinkin ensimmäisinä tapaturmaherkimpinä vuosina, siitä on aina hyvä herättää keskustelua ja muistutella pennun ostajille. Meidänkin vakuutus on maksanut itsensä jo useamman kerran. Toki meillä on ollut iso osa kuluista sellaista, mitä ei ole korvattu, mutta varsinkin siksi on ollut kivaa, että joskus saa "alennusta" :) On ihan kamalaa välillä kuulla, että joku jää ilman hoitoa, kun ei ole varaa tai sitten koira lopetetaan, vaikka kyseessä olisi joku suht. normaali leikkausmaksu :/

 4. Saapiko tiedustella mistä syystä steriloitte Namun? Nukutushan on tosiaan aina vaarallinen koiralle ja tilanteessa jossa koira on pakko sairauksien takia altistaa nukutuksille, tulisiki kaikkia ylimääräisiä vaaranpaikkoja välttää. Itse olen jopa hieman hysteerinen näiden suhteen sillä vanhempieni ajokoira kuoli aivan rutiininomaisessa sterilointileikkauksessa. Koirassa ei ollu mtn vikaa päällepäin mutta ilmeisesti sydän vain lakkasi toimimasta nukutuslääkkeen vuoksi.

  • Olen itse kysellyt tuota rutiinitoimenpiteeseen menhtymistä pariltakin eläinlääkäriltä ja hoitajalta. Vastaukseksi sain, että joskus taustalla on jokin muu ongelma, mikä selviää vasta nukutuksessa sen aiheuttaessa komplikaatioita. Toinen oli nukutusaineeseen reagoiminen. Namun nukuttaminen on turvallisempaa, sillä se on tehty useamman kerran onnistuneesti ja lisäksihän Namu on nuori ja yleiskunnolta terve. Yleisanestesiassa myös intubaatituubi antaa lisähappea ja turvaa hyvinvointia toimenpiteen aikana. Jos oikein ymmärsin, joissain toimenpiteissä / klinikoilla intubaatiotuubia ei laiteta. Nykyään aina kysyn, että saahan se varmasti sellaisen.

   Strerilointi tehdään märkäkohdun ja nisäkasvainten minimoinnin vuoksi. Meillä on ollut ihan tarpeeksi kaikkea. Namulla on myös ollut valeraskaus joka juoksun jälkeen, jolloin nisät turpoavat, tihkuvat maitoa puolet koirasta koirasta kastellen… plus kaikki muut hieman häiriintyneet valeraskausoireet :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 3
Tykkää jutusta