Koiranpennun koulutus

Heti ensimmäisenä päivänä kun Namu tuli meille viikko sitten, sille on asetettu rajoja ja opetettu uusia käyttäytymistapoja. Namu ei koskaan aiemmin ollut päässyt ulos, sitä ei oltu opetettu sisäsiistiksi eikä sillä ollut minkäänlaista pantakoulutusta. Saimme siis aloittaa ihan alusta. unnamed (3) unnamed (2) unnamed (1)Istu -käskyn Namu oppi jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Sisäsiisteyttä varten ostettiin eläinkaupasta saatavia neliön muotoisia alustoja, joista ei pääse mikään läpi, ovat ihan loistavia. Nyt viikkoa myöhemmin sisälle tulee ehkä 3 hätää vuorokaudessa, eli ei paha. Kuluneen vuorokauden aikana vain yksi hätä on mennyt alustasta ohi, eli we are doing well! Viedään Namua noin 2h välein ulos tekemään tarpeensa. Nyt sen eleistä osaa jo lukea milloin täytyy lähteä. Pari kertaa vinkunut ja kääntelehtinyt sen oloisesti, että nyt olisi ulkoiltuksen paikka. Yhtä monta kertaa osannut mennä jo ovelle pyytämään ulkoilua. Paras tapa välttää ikävät lätäköt kodin lattialla on viedä pentu heti ulos kun se herää, pidemmän leikin jälkeen ja kun se on syönyt.unnamed (7)unnamed (9)Meidän pentu on aikamoinen riehuli hereillä ollessaan. Ollaan ostettu sille useita leluja, jotta sen energian saa ohjattua luvallisiin retuutuskohteisiin. Vaatteita, kenkiä, sukkia, kaukosäädintä, läppärin johtoa, vilttiä ym. se on yrittänyt järsiä, mutta ollaan heti oltu kärppänä paikalla korjaamassa käytös ja ehdottamassa toista kohdetta pikku hampaille :)unnamed (5) unnamed (4)Riehumisten vastapainona on jopa 16h unta päivässä. Uni tulee ihan missä asennossa vain. Eikä kolistelu ole ongelma. Melkeen mikään ei herätä uinuvaa pikkubulldogia.unnamed (6) unnamed (8)Ulkoilujen jälkeen Namu osaa jo itse mennä automaattisesti ulko-ovelta kylppäriin tassupesulle. Parin kuraisen pentumiitin jälkeen Namu on päässyt kunnon suihkun kautta lepäämään. Ihan kokopesu pentushamppoolla. Käyttäytyy todella hyvin suihkutilanteissa, pientä tutinaa, mutta ei sen kummempaa. Pentujen kanssa on tärkeää ettei sääli niiden pelkotiloja. Kun pentu vinkuu tai tärisee sitä ei pidä silitellä eikä sille pidä leperrellä mitään vaan antaa sen käsitellä tilanne itse, se pääsee kyllä siitä yli omalla ajallaan. Jos pentua silittää sen täristessä ja mumisee vauvaäänellä, että ”Ei hätää pieni kääryle, mami on tässä <3<3<3” niin se saa tunteen, että on ok pelätä, näin ihminen vain vahvistaa ahdistunutta tunnetilaa. Tärkeintä on itse pysyä rauhallisen varmana ja hoitaa homma tehokkaasti (suihkussa siis). Muissa tilanteissa kun pentu on rauhallinen, mutta ihmeissään, sen pitää antaa ihmetellä rauhassa. Ulkoillessa pysähdyntäänkin vähän väliä ihmettelemään rekkoja, rattaita, polkupyöriä, lapsia ja vaikka mitä. Tulee perässä sitten kun uusia asia on tuttu :)

Haalari: Daddy's Girl <3
Haalari: Daddy’s Girl <3

Meillä koira saa olla sohvalla, mutta siellä ei riehuta. Jos on riehumismoudi päällä niin sohvalle ei pääse vaikka kuinka vinkuu. Ihmisen ruokaa saa haistella, mutta ei missään nimessä yrittää ottaa. Tämä toimi tosin hyvin Namun äitiä Babettea kouluttaessani. Ihan huoletta pystyi jättämään vaikka sen tassun päälle oman leivän kun vain ilmoitti sille pelkällä äänellä, että se on mun, ei sen. Olen huomannut, että toiset koiranomistajat on ihan hädässä jos heidän luonaan jättää vaikka sohvapöydälle omat safkat.. Tottelevainen koira on onnellinen koira ;)

Amerikan bulldogit on jalostettu huomattavasti lämpimämpään ilmastoon kuin mitä täällä Suomessa esiintyy. Tämän vuoksi aikuisetkin jenkit palelee talvisin todella herkästi. Voitte kuvitella miten meidän pentupallo tutisee tuolla ulkona kaikkea ihmeteleessään. Tänään käytiin ensimmäistä kertaa metroajelulla Itiksen Mustiin ja Mirriin hankkiaksemme namuselle lämmikettä :) Oltiin jo pitkään suunniteltu Itiksessä käymistä. Tosi hyvä ympäristö totuttaa pikkuinen ihmismassoihin.unnamed (11) unnamed (12)Ei me voitu vastustaa kun bongattiin vaaleanpunainen kolttu. Oli ihanaa kävellä Itiksen läpi takaisin kun porukka pysäytteli meitä ja tuli moikkaamaan ”ylisöpöä koiravauvaa” :D Namu sai paljon uusia kavereita! Ehkä ihanin uusi tuttavuss oli kuvan tyttö, jonka syliin Namsku kömpi pari pusun jälkeen ja otti pikaiset minitorkut Itisen lattialla :):)unnamed (14)Näiden lisäksi ollaan harjoiteltu fööniin tottumista. Ei kovin oleellista lyhytkarvaiselle koiralle, mutta hyvä osata tarpeen tullen. Myös korvien ja silmien putsaus on päivittäisessä rutiinissa. Vinkkinä vielä koiranpennun omistajille (ja miksei aikuistenkin koirien omistajille) härkätikut on ihan parhaita! Ainakin pennulla tosi kestävä herkkupala ja hyviä senkin vuoksi, ettei niitä ole tehty paksusta nahasta, mitä pentujen masut eivät vielä osaa sulattaa kovin hyvin. Härkätikku on siis käytännössä kuivatettu härän ”vehje”. Ajatuksena ehkä vähän ällö, mutta varsinkin iltaisin kun mennään nukumaan härkätikut toimii ihan loistavasti viimeisten energioiden kuluttajina kun niitä voi mutustella omassa pedissä ennen torkahtamista :) Ruoasta puheenolleen, itsehän ole tosi tarkka syömisistäni ja näin olleen myös koirani ruoasta. Kävin kaikki eläinkaupan merkit läpi ja päädyn nyt Barking Headsin viljattoman ja maissittoman penturuoan, jossa pääaineena eri kalalajikkeet ja bataatti. Herkkuina syötetään mm. kuivattua mahaa ja keuhkoa :)

Tuntuu kuin Namsu olisi ollut meillä jo kuukauden vaikka kyseessä vasta viikko :D Jotenkin päivät on niin tapahtumantäyteisiä pennun kanssa eläessä. Niin ja kasvaahan se myös kilon viikossa.. Tässä nyt paljon perhekuulumisia, laitan pian juttua omista treeneistä ja muustakin kuin koira-asioista ;)

Lämpöisin terkuin,
/Aku, Namu & Lasse

Haalari: Daddy’s Girl Wintersuit

Aku

20 vastausta artikkeliin “Koiranpennun koulutus”

 1. Onpa suloinen pentu! :) Itse muistan pentuvaiheen vielä hyvin vaikka oma hauva on jo 5v. Paljon kärsivällisyyttä ja koulutusta, mut kyllä se työ sitten palkitaan. Ei tartte tosiaan pelätä ruokansa puolesta vaikka lautanen olisi lattialla ja koira poistuu esim ruuanlaiton tieltä keittiöstä kun katson häntä silmiin ja osoitan kädellä olohuoneeseen. Tsemppiä kasvatukseen!

  • Kiitos Sofia :)! Nimenomaan, koulutus on avain! Itsellä menee aina hermo ulkoillessa kun vastaan kävelee huonosti koulutettu koira, josta huomaa, että jos ei olisi hihnaa niin se olisi jo omassa jalassa kiinni. Viimeisen vuoden aikana mitta on täyttynyt ja olen jopa avannut suuni näille, että mitä jos pitäisivät koiransa kurissa.. Yhtälailla hermo menee kun kuulee jonkun valittavan koiran syöneen sohvan tai muun vastaavan. Olisikohan vika itsessä eikä koirassa ;)?

 2. Hei!

  Olen lukenut blogiasi ihan muista syistä..(lue) kivojen treeneihin liittyvien postauksien ja onnistumistarinoiden vuoksi.
  Nyt tämä kirjoituksesi on lähellä sydämmeäni.
  Kahden bullmastiffin omistajana allekirjoitan hyvät ohjeesi pennun koulutuksessasi. :)
  Yhdestä asiasta kuitenkin haluan varoittaa Sinua ,uuden ihanan koiranpennun omistajana.
  Liiallisesta pesusta ja vedellä huuhtomisesta. Koska bulldoggihan on työkoirarotu ei se tarvitse jokapäiväistä huuhtomista eikä varsinkaan pesua ,vaikka omaakin ihanan valkoisen turkin.
  Tässä tekstiä : Like many white-coated, short-haired dogs, American Bulldogs have sensitive skin, often susceptible to allergies. Lorensen suggests bathing them only once every two months — as long as they haven’t found a mud puddle to roll in. Latsha’s dogs sleep on wood shavings to keep them from getting dirty; he only bathes them before a show or if they got really filthy during a hunting trip, for instance.
  Vaikkakin olet käyttnyt hellempiä pentushampoita kannattaa liiallista pesua välttää,vaikka ihana valkoinen turkki vähän likaantuisikin… Toki jos asutte aluella missä katujen ylläpitämiseksi käytetään suolaa niin tassujen huuhtelu (ei pesu) on hyväksi :)
  Tsemppiä niiiiin ihanan Namun kanssa <3

  • Heippa Kata!

   Kiitos <3 Tulee niin otettu olo kun joku kehuu parenting skillsejä, varmaan ihmislapsien äideillä on sama fiilis kun kehutaan hyväksi äidiksi :) Normitassupesussa käytetäänkin useimmiten vaan tassupesurättiä, jossa lämmintä vettä, pyyhitään sillä ja sitten kuivataan kuivalla osalla. Välillä niin kuin tänään.. kun meidän namipala astuu omaan tai jonkun muun koiran läjään niin tassu ja koko kämppä saa ihan kunnon shamppoopesun :D Suihkupesussa käydään just kun se on oikeasti kurainen kuten meidän pihan pentujen kanssa leikittyään.. Mud all over :D Tuo sinun copy paste teksti taitaa olla jenkin kirjoittama? Siellähän on pikkasen eri kelitkin niin helpompi toteuttaa kuudesti vuodessa pesemistä :) Meillä on niin paljon hommaa elämässä muutenkin, ettei huvikseen vähän niin kuin päivittäisen omien hampaiden pesujen tapaan edes jaksettaisi ylipestä lumipalloa :)

   P:S Bullmastiffit on ihania!

 3. Meidän valikoimissa ”Härkätikut” on Sonnin suti nimellä(kokonainen) & Bullstick on pätkitty ja puristettu hieman tiivimmäksi. Kuivatettua sonnin sutia siis, sitkeetä tavaraa ja kaiken lisäksi kotimaista! Canagan on myös hyvä vaihtoehto ruuaksi ja raakaruokinta myös mutta pennun masun kannalta ei kannata pitää samanaikaisesti ruokavaliossa rustoa ja/tai luuta, raakaa lihaa sekä nappuloita. Koiran ja varsinkin pennun vatsa sulattaa erinopeudella nämä ja siitä saattaa aiheutua ripulia yms. Jos haluaa ottaa nappuloiden kaveriksi raakaa niin kannattaa valita jauhettu liha jossa ei ole luuta esim; Maukas kalkkunan liha ilman luita tai vastaava kana, nämäkin kotimaisia. Naudan maha toimii hyvänä vatsan rauhoittajana jos pennun vatsa löysällä, sisältää samoja hyviä bakteereja kuin koiran oma vatsa. Onnittelut pennun johdosta! :)

  • Ainiin Sonnin suti! Niinhän se suomeksi onkin nimetty :)! Luutonta raakaa lihaa ollaankin suosittu kun sellaista ollaan annettu / katseltu. Mahaa löytyykin kilo pakastimesta :)! Kiitos vinkeistä, olipa hauskaa kun mustijamirriläinen kommentoi! Missä liikkeessä olet töissä?

 4. Meidän koira antoi viimeksi viikonloppuna aihetta olla ylpeä, poikaystävä ja koira nukkuivat ylhäällä jo kun tulin kotiin yöllä ja siinä pienessä hiprakassa piti tottakai saada iltapalaa, ja väsäsin sitten itelleni kaks leipää , mut yks jäi syömättä ja jätin lattialle sen ja menin nukkumaan, koira nukkuu meidän kanssa sängyssa. Aamulla herättiin sitten ja noustiin ja menin vielä takasin nukkumaan koiran kanssa, ja iltapäivällä katoin sitten että tossa se voileipä vieläkin on lautasella eikä siihen olla koskettu :)
  Lenkeillä meillä on vielä tekemistä, muiden koirien näkeminen on niin kivaa ettei meinaa pysyä housuissa joten jos siihen tulee jotain hyviä vinkkejä niin olisi kiva! :)

  • Hei ihanaa kuulla hyväkäytöksisestä hauvasta :)! Toi on tosi tuttua tän meidän pennun emän kautta, että levikset repee kun näkee ”kavereita” :D Toisaalta lähinnä ihmisiä, koirat ei yllätys kyllä ole niin kiinnostavia kuin ihmiset… Nää tykkää kyllä ruoasta ja paijauksesta ja sitähän ihmisiltä saa, eikä koirilta, ehkä siksi :D

   Hihnakäyttäytymisestä kirjoittelen sitten kun saan tämän mimmin siihen vaiheeseen, nyt sillä on vielä lupa ”pentupalloilla” :) Aikuisen koiran kanssa käytän itse aina kuristuspantaa, en siksi, että sillä voisi kuristaa koiran (kuten jotkut luulevat aina :D ) vaan siksi, että sillä koira on hallittavampi. Panta nostetaan niin ylös kuin mahdollista, hihna pidetään lyhyenä ja tiukkana vain jos koira vetää. Silloin pannan sijainti vaikuttaa niin, ettei varmasti vedä montaa sekuntia. Heti kun hillitsee itsensä niin hihnakin löystyy. Tykkään ketjupannoista koska hyvin koulutetulla koiralla voi sen avulla olla todella löysä ja ilmava panta ulkoiluttaessa. En tykkää yhtään leveistä pannoista tai varsinkaan valjaista (ellei ole vetohommissa esim. jäällä), sillä niiden kanssa on ihan nollakontrolli, ainakin silloin kun vetäminen on ongelma, joko jatkuvasti tai tilanteissa. Hahaa, voisin höpöttää näistä ikuisesti :D

 5. Onnea uuden pennun johdosta!

  Tuosta suihkussa tärisemisestä tuli mieleen eräs koirakuiskaajan jakso, jossa hän kerto, että tärinä ei joka tilanteessa tarkoita pelkäämistä, vaan se on koirien tapa purkaa stressiä ja sopeutua tilanteeseen. Itselläni on ajoittain vahvasti tärisevä ranskis ja sitä on välillä huolestunut aiheesta, jonka koira on taas aistinut, vaikka kuinka on yrittänyt olla näyttämättä sitä. Nyt ton tiedon avulla sitä ehkä on oppinut vähän paremmin olemaan reagoimatta jokaiseen tärähdykseen.

  Suosittelen muutenkin koirakuiskaajaa, sillä sen avulla oppii tulkitsemaan koirien käyttäytymistä ja reaktioita, niin oman kuin vastaantulevienkin. Meidän toinen koira on suurikokoinen amerikanbulldoggi sekoitus, niin hän on kokonsa puolesta sen verta jännittävä kaveri muiden koirien silmissä, että usein muiden koirien reaktiot on mitä sattuu, vaikka koiramme on erittäin hillitty ja kaikkien kaveri. Ja tärkeimpänä, ohjelman avulla saa uusia vinkkejä omaan käyttäytymiseen eri tilanteissa, vaikka hyvällä mallillahan teillä vaikuttais olevan tilanne…:)

  Odotan innolla lisää pentu kuulumisia…:) Joku kaunis päivä kun ollaan seuraavaa isoa koiraa ottamassa niin amerikanbulldoggi on myös valintamme.

  • Hei! Meillä on Cesar Millanin, eli koirakuiskaajan, pentukirja ostettuna ja luettuna :) Tosi hyvä ja hyvn samanlaisia, mutta silti aina avartavia, juttuja kuin tv-sarjassa, jota olen seurannut vuosikausia ;) Todellakin suosittelen kaikkia koiranomistajia katsomaan! Itseasiassahan sarja sopii ihan kaikille, sillä varsinkin jos on jotain koirapelkoja niin sarjaa katsomalla oppii senkin kannalta ymmärtämään millainen on oikeasti agressiivinen koira ja milloin sen käytös ei ole uhkaavaa, vaan väärin tulkittua. Cesarhan käy läpi kaikki lähestymisestä, talutukseen, muiden koirien ja esim lasten kanssa sopuisasti toimeen tulemiseen :) Loistosarja!

 6. Apua, mä tartten tollasen haalarin! Palelen aina ja kaikkialla ja bussipysäkillä on oikeesti KYLMÄ seistä vaikka olis muka plussa-asteita. Pyh! :D Ihana pieni ruttunaama, siitä tulee varmasti kiltti lapsi kun on koulutus hallussa jo pienestä pitäen. :)

  • I know! Vihaan kylmässä kyyhöttämistä :D Kiitos Miira, niin me toivotaan, että koulutuksen myötä paljon tuhoa ja turhautuneisuutta jäisi välistä :)

 7. Kannattaa kuitenkin muistaa että pennun täytyy antaa olla pentu. Ei liikaa käskytystä ja uusia asioita ihan noin nopeaan tahtiin.

  • Kyllä me muistetaan :D Asioihin totuttamista en kyllä edes pidä kouluttamisena.. Käskyjen ja temmpujen opettelemista harjoitellaan päivässä ehkä yhteensä 10min :) Snadeissa jaksoissa niin mielenkiinto pysyy. Se kyllä tykkää kovin ja huomaa kun sillä on riehulivaihe, että sen energiat saa kivasti kanavoitua aivotyöksi :)

 8. Ymmärsinkö oikein, että ennen teille tuloa ei pentu ollut käynyt koskaan ulkona? Miksi?

  Tsemppiä ja iloa yhteiseen elämään!

  • Joo kyllä :/ Kasvattaja mielestä ulkona on liikaa bakteereja tms. En osaa paremmin perustella kun en yhdy ollenkaan mielipiteeseen. Onneksi nää bulldogit on tosi uteliasta ja suhteellisen peltonta sorttia, eli hyvin ollaan totuttu ulkoelämäänkin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta