Liittäisitkö vessassa otetun kuvan työhakemukseen?

Luin juuri iltasanomien artikkelin yrittäjästä, joka oli pettynyt työtä hakevaan nuorisoon.

”Yksi ei edes vastannut puhelimeen, vaan laittoi tekstarilla perään viestin ”Häh?”. En soittanut takaisin.”

:D Oh dear. Luitteko sen jutun? Se löytyy täältä.

Muistan ikuisesti miten nolona olin, kun lukiossa hain useaa työpaikkaa samaan aikaan. Hakukirjeessäni otsikoin tyyliin ”Hakemus Makuunin työtehtävään” ja samaa pohjaa käyttäessäni unohdin vaihtaa otsikon hakiessani seuraavaksi Stockmannille… Kukaan ei soittanut, enkä yhtään ihmettele. Se oli kuitenkin vahinko, toisin kuin monen muun hakemuksen sisältö ja esimerkiksi nämä ”Häh?” -viestit.

Kerronpa nyt itse, mitä kaikkea olen kohdannut viiden vuoden aikana satoja työhakemuksia läpikäyneenä, annan samalla pari vinkkiä. Taustatietona vielä uusille lukijoille, olen pyörittänyt omaa firmaa viimeiset 5 vuotta: www.boostfactory.fi

1. Älä käytä lapsellista sähköpostia mallia [email protected]. Sen kuuluu olla esim. [email protected] jos haluat uskottavuutta vakavasti otettavana aikuisena.

56105755

2. Nimeä kuvatiedostot esim. EtunimiSukunimi2015 ei ”alanyabeibeeeeh”…

3. Älä lähetä peilin kautta otettua kuvaa

4. Älä lähetä vessassa otettua kuvaa

5. Älä lähetä kuvaa, missä sinulla on alkoholijuoma kädessä

6. Älä lähetä kaveri- tai ryhmäkuvaa. Kuka olet? En voi tietää.

image

7. Älä lähetä kuvaa, missä sinulla on aurinkolasit silmillä… Mitä järkeä lähettää kuvaa sinusta, jos en näe puolta naamaasi.

8. Älä lähetä kuvaa, missä sinulla on sormi suussa.

But-why-meme-generator-but-why-84103d

9. Älä lähetä kuvaa, mikä on puhelimella otettu kuvakaappaus instagramistasi. Vaikuttaa laiskalta jos et edes jaksa rajata pelkkää kuvaa näkyviin.

Millainen kuva on sitten hyvä, kun näköjään mikään ei kelpaa?

Kannattaa antaa tutun tai ammattilaisen ottaa sinusta kuva hyvällä kameralla hyvässä valossa ja siististi pukeutuneena. Kunnon studiokuvankin saa suhteellisen edullisesti, etenkin kun siitä vaivasta voi saada jopa vakituisen työpaikan. Hymy on eduksi ja neutraali tausta. Kuva voi olla hyvä vaikka se olisikin itse otettu, kunhan taustalla ei näy lattialla lojuvia vaatteita, kuva on järkevästä kulmasta, valoisa ja hyvälaatuinen.

Kaikki nuo 1-9 ovat aivan liian yleisiä rekrymokia ja niin uskomattomalta kuin osa kuulostaakin, they are real.

Wait, there is more.

Kun kysyn rekrykaavakkeessa, että miksi haluaisit olla juuri meillä töissä, älä vastaa ”Koska haluan töitä”. Etenkin edustus-, myynti- ja markkinointifirmaan, se ei ole kovin hyvä myyntipuhe.

Mfw+this+thread+_07f8468e03c03dee922ffe43b86ab842

Kun olet selvinnyt kunnialla näistä, muistathan myös vastata puhelimeen, kun sinulle tuntematon numero soittaa. Noin 30-50% ei vastaa haastattelupyyntöpuheluun, eikä soita takaisin.

Kun onnistut vastaamaan, älä sano vaisulla äänellä ”jooo?”

wpid-goodluck

Kertomalla selkeästi oman nimesi heti alkuun, soittaja tietää, että on tavoittanut oikean (aikuisen) henkilön.

Olin varsinkin nuorena työnhakijana ihan intopinkeänä, kun tuntematon numero soitti. Jos vaikka olisi työpuhelu! Kerran olin niin innoissani, että sovin haastattelun kellonaikaa myöten ja kiitin tilaisuudesta varmaan kolmesti. Puhelun päätyttyä olin ylionnellinen, mutta en kauaa, sillä tajusin, etten tiennyt mille firmalle olin menossa haastatteluun! Puhelun alku meni niin nopeasti, kun päässä soi vaan ”SAIT TYÖPUHELUN! HURRAA!” ja yli 100 hakemusta laitettuani, en millään osannut yhdistää soittajaa jälkeenpäin. Mietin siinä koulun tyhjässä luokassa seistessäni, että minä olen nyt aikuinen ja aikuiset myöntää virheensä. Eihän tässä muuta voi tehdä. Siispä soitin takaisin ja selitin tapahtuneen. Haastattelija oli onneksi kovin ymmärtäväinen, loppu hyvin kaikki hyvin, sillä sain sen paikan ;)

Joten, kun saat työpuhelun haastattelun tiimoilta, kirjoita ylös yrityksen nimi, osoite, soittajan nimi, haastattelijan nimi (jos eri), haastattelupaikan osoite ja kellonaika. Ota aina mukaan henkilöllisyystodistus ja työtodistukset. Muista myös varata riittävästi aikaa haastatteluun, sillä joskus niissä voi mennä useampikin tunti.

Mikä itse rekrytilanteessa on tärkeää? Sellaiset mihin itse kiinnitän paljon huomiota on ryhti ja kättely. Rekrytilanteessa ihan liian harva kättelee. Tiesitkö muuten, että kätellä voi myös lähtiessä?

Joskus vuosia sitten olin ryhmähaastattelussa ja muistan, että olin ainoa kahdestakymmenestä(!), joka jäi tilaisuuden loputtua paikalle kättelemään ja kiittämään haastattelusta. Ryhti on myös tärkeä sillä, se kertoo jo paljon. Lyyhöttävä henkilö tuskin on se valppain ja reippain voimavara.

f8b2009f9608ec58595cd1bcc13f28916ed57212cf58ac269101f31222253484

Oliko uutta? Noin niin kuin vinkkien puolesta tai ihan vaan järkytyksenä, että tällaset feilit on ihan yleisiä? Onko teillä lukijoilla kokemuksia työnhakumokista?

Kaikki mokaa joskus, etenkin nuorempana, mutta ehkä tästä nyt opitaan? Saa jakaa jos tuntuu siltä, että kaveripiirissä on joku joka voisi hyötyä näistä vinkeistä :D

Aku

26 vastausta artikkeliin “Liittäisitkö vessassa otetun kuvan työhakemukseen?”

 1. Aiiiii että mä putosin :D :D. Nauroin vedet silmissä, mutta siis tiedän että nämä ongelmat ovat todellisia. Itse olen kyllä suht hyvin selvinnyt mitä tulee työnhakuun. Muutama moka mitä itse olen joskus tehnyt; tulin myöhässä haastatteluun koska en löytänyt heti paikan päälle. Erittäin nolo moka, joka todennäköisesti vei työpaikan. Toinen moka oli eräässä työhaastattelussa se, että päästyäni haastatteluun minulle ei kerrottu työpaikan nimeä (!), pelkästään sijainti suurinpiirtein ja työnkuvaus. Voit varmaan arvata etten ottanut paikkaa…

  • Kiva kun viihdytti :D Hyvä, että tästä saa jotain iloa irti :D

 2. Heh, hyviä huomioita. Näin rekrytointia tekevänä ihmisenä voin todeta että ihan kaikkea tulee eteen! Ja nuo väärät firman nimet on pahoja.. Mutta toisaalta sen ymmärtää tässä taloustilanteessa. Kyllähän se on selvää että haetaan useaan työpaikkaan. Vaikka haluisinkin uskoa että ollaan ainut haluttu työpaikka :D

  Ja tuohon mitä sulle kävi työpaikan kanssa nuorempana, niin kommentoisin että rekrytoija oli myös vähän töykeä. On ihan hyvissä tavoissa kysyä, että ”tiedätkös missä meidän toimisto/firma on?” Ja sitten neuvoo jos hakija ei tiedä. Eli ei ollu pikkusen Auroran vika kokonaan, hehee ;) fiksua että soitit takasin. Propsit siitä!

  • Kiitos Marissa kommentista :)! ”Vaikka haluisinkin uskoa että ollaan ainut haluttu työpaikka :D” – näinhän se useimmiten on :) Meillä taas kun on keikkatyöläisiä toivon enemmänkin, että ei olla ainoa haluttu työpaikka :D Kannustankin aina omiakin työntekijöitä hakemaan myös muualla, jotta töitä olisi mahdollisimman paljon :) Mutta juu, ei todellakaan yhdellä työhakemuksella saa työpaikkaa. Niinhän sitä aina iltalehtien kommenteissa ihmetellään ja naureskellaan kun joku työtön on jäänyt ihan semi-iloisesti nostamaan työttömyystukea haettuaan puolen vuoden aikana kahta työpaikkaa, kumpaakaan saamatta, samalla valittaen, että tukea pitäisi saada lisää…

 3. Miten tärkeänä pidät kuvan liittämistä hakemukseen? Itse en ole nimittäin tainnut koskaan laittaa omaa kuvaani hakemuksen mukana :D Lähinnä juuri siitä syystä, että en kehtaa laittaa mitään perus selfietä ja en ole vaan saanut aikaiseksi otattaa kunnollisia kuvia.

  • Studiokuvia saa tosiaan alle satasella ja niitähän voi käyttää myöhemminkin vaikka käyntikortteihin, uuden työpaikan nettisivuille jos siellä on kuvaprofiilit henkilökunnasta ym. Ihan vaan se, että sadan euron panostuksella voi saada itselleen vakituisen duunin, pitäisi jo kannustaa ”uhraamaan” se summa.

   Kun laitoin meidän rekryilmoituksen työkkäriin siinä luki aluksi ”liitä kuva” ja heti tuli puhelinsoitto sieltä, ettei tällainen kelpaa tai ole lainmukaista. Nyt ei ole kyse metrokuskin duunsita vaan promoottoreista, jotka ovat asiakkaidemme edustajia myynti- ja markkinointitapahtumissa. Tein ilmoitukseen muutoksen ja nykyään me hyäksytään vaan omien sivujen rekrylomakkeen kautta tulleet hakemukset, jotka ei mene eteenpäin ilman kuvaa.

   Useimpiin promootioihin sopii girl next door ja toisiin asiakas haluaa nimenomaan pitkiä mallikaunottaria. Oli kumpaa tahansa, silti meidän työssä täytyy välittää ulkonäöstä. Ei tarvitse olla tekoripisiä ja pitkää tukkaa tisseineen säärineen, vaan huolliteltu. Toinen syy miksi itse rekrytoin suureksi osaksi kuvien perusteella on persoona. Me palkkaamme iloisia ja positiivisia mimmejä ja sen täytyy näkyä ulospäin. Meidän duunissa niillä ominaisuuksilla ei tee mitään jos niitä ei osaa julkisilla paikoilla näyttää. Osa jokaista työpäiväämme on myös kuvattavana oleminen. Jokaisessa tapahtumassa otetaan omia kuvia ja usein poseeraataan medialle ja kuluttajien kanssa. Tämänkin takia olemuksella on väliä :)

   Muissa puljuissa missä naamalla ei ole väliä, liittäisin silti kuvan hakemukseen, etenkin jos on meidän mimmejen kaltainen ulospäin loistava ja helposti lähestyttävän näköinen, niin miksi ei näyttää sitä samalla :)?

 4. Itsehän ihan parisen viikkoa sitten tein sen virheen, että unohdin hakemuskirjeeseen väärän otsikon, sisältö kyllä meni oikein. Nolona sitten laittelin vielä perään viestiä, että tässä tämä hakemus uudestaan, edelliseen oli jäänyt pikku moka. Kyllä hävetti.

  Ihmetyttää nuo työnhakutaidot, itse kyllä muistan, että jo yläasteella äidinkielen (vai opon?) tunnilla harjoiteltiin CV:n ja hakemuksen tekoa. Eikö sitten enää? JA se ettei 14 €/tunti kelpaa, itsehän olisin nuorempana ottanut sellaisen työn kirkuen vastaan. Aloittaessani kesätöiden tekoa tein 8 € tuntipalkalla, ja kaverin 10€ tuntipalkka kuulosti ihan taivaalta. Ikää siis silloin oli se 15-16 :D

  Itse myös yhden rekrytointi tapahtuman hoitaneena ei vaan voi kuin ihmetellä sitä hakemusten kirjoa. Jos työssä tarvitaan pääasiallisesti tietokonetta, miten voi tulla hakemus, jossa lukee ”olen huono tietokoneiden kanssa” ja myöhemmin ”olen hidas oppiman”. Eräskin hakemus oli tehty Powerpointilla. Plus työnantajalle soittaminen toki antaa hyvän vaikutelman, ja kysely, mutta jos puheluita tulee useamman kerran viikossa ja tyyli on lähinnä ”päättäkää jo, oon hei paras, ihan turhaa haastattelette muita” hätyyttelyä, niin se on kyllä jo ahdistavaa.

  • Hei S! Se, että hävettää ja sanoo siitä, kertoo minusta tarpeeksi :) Plajon huonommassa asemassa ollaan jos ei pahoitella.

   Minunkin eka palkkani 16-vuotiaana oli 7,5€ ja tein innoissani niin paljon töitä kun annettiin :) Hauska kuulla noita omia rekrykokemuksiasi! Ei vaan voi tajuta miksi joku listaisi huonoja ominaisuuksiaan, kuten tuo ”olen hidas oppimaan” :D

 5. Itsekin olen vastuussa työpaikkamme rekrytoinnista. Ja kaikkea sitä on tullut nähtyä. Joskus oon jopa miettinyt menettäväni uskon ihmiskuntaan, kun on joutunut niitä hakemuksia lukemaan. Kirjoitusvirheet on pahimpia. Ja ei, en tarkoita satunnaisia yhdyssana tai pilkkuvirheitä. Vaan esimerkiki erisnimet kirjoitettuna pienellä, hakemuksen teksti saattaa olla yhtä virkettä ilman mitään välimerkkejä jne. Ja kun yleensä työhakemuksessa kerrotaan hieman harrastuksista jne. ja kun haet toimistotyöhön niin ikkunashoppailu ei ehkä ole se harrastus, jota tarvitsee mainita..? Tai siskon kanssa elokuvien katselu :D
  Ja tosiaan nuo mailiosoitteet ja tiedostojen nimet on kyllä aiheuttanut aika kovia nauruja täällä ainakin. [email protected] ei välttämättä pääse haastatteluun…. :D
  Ihmettelen kyllä tätä, koska meillä opetettiin jo yläasteella työhakemuksen kirjoittaminen ja ammattikoulussa varsinkin siihen perehdyttiin kunnolla. Yhdessä vaiheessa, kun etsin töitä niin pääsin hakemukseni perusteella työhaastatteluun varmaan 90% niistä paikoista, mihin olin hakemukseni lähettänyt. TAI HUOM! Vienyt itse paikanpäälle.
  Ja joo vielä pakko kommentoida tuo kättely, eikö jengi tiedä siitä..? Ja sitten istutaan haastattelussa huonolla ryhdillä ja vastaukset mumistaan. Haastattelijanakaan ei kehtaa enään kolmannen kerran jälkeen kysyä ”Anteeksi mitä sanoit?”

  Tosi surullista, että asenne työnhakuun on nykyisin huono. Jos meille tulee esimerkiksi 100 hakemusta, on niistä ehkä viisi sellaisia mitkä uskaltaa kutsua haastatteluun. Ja näistä viidestä 3 ainakin on löysiä mutisijoita. :(

  • Hakemuksen paikanpäällevienti on kyllä ihan super! Siinä saa mahdollisuuden tavata esimiehen ennakkoon ja pikaisen kättelyn kautta toivottaa hyvää työpäivää ja huikata, että odottaa innolla mahdollista kutsua haastatteluun :)

   Huomaa kyllä, että olet hoitanut rekryjä tunnollisesti, kiitos kun jaoit kohtaamiasi kommelluksia! Näistä rekrytoojan älä-tee-näin-vinkeistä saa hyvin realistisen kuvan siitä miten työnhaussa tulisi toimia ja siitä, millaista pöydän toisella puolelle olo on.

   P.S Joillaan firmoilla saattaa olla kotitoimisto kuten meillä, älkää tuoko hakemuksianne heidän/meidän kotiovelle :D eli viekää ne paikanpäälle vain jos k.o. firmalla on esim. myymmälä tai muu liiketila.

 6. Siis ihan huippu postaus !! :D kylläkin kun tuon uutisen ensimmäisen kerran luin niin kyllä meinas suu jäädä auki. Kyllä nimittäin esim. Tuo 14€/tunti palkka olisi kelvannut pari vuotta sitten, kelpaisi vieläkin sillä töitä ei mielestäni saa liian helposti. Itse olen onnekkaana saanut töitä, mutta tein kyllä sen eteen töitä.
  Tuo hakemukseen tuleva kuva oli minulle aluksi ongelma sillä kunnollista ja asiallista kuvaa oli aika vaikea löytää. Silloin jäi kuitenkin kuva vielä laittamatta koska ei mulla ainakaan tulisi mieleenkään laittaa mitään selfietä tai vessakuvaa työhakemukseen :–D
  Täytyy vielä loppuun sanoa että tää sinun blogisi on aivan mahtava :) teksteistä löytyy paljon asiaa mutta mielenkiintoisesti kirjoitettuna ja pienellä huumorilla höystettynä joka puree ainakin minuun. :)

  • No hei Oona ja kiitos kommentista sekä palautteesta :)! Sellaiseksi asialliseksi, mutta rennon hauskaksi, mielipiteiden täyteiseksi kevyeksi luettavaksi tämä onkin suunniteltu :)

 7. Mä poistin mun kuvani CV:stä pari vuotta sitten kun tietokoneeni hajos ja sen mukana kaikki tiedostotkin. Ihan yhtä paljon (tai vähän :D) pääsin haastatteuihin myös kuvattomalla hakemuksella. Sinänsä en ole ihan sitä mieltä että ulkonäöllä ei ole merkitystä työntekijää valittaessa, sillä jos on kaksi muuten yhtä hyvää hakijaa niin siinä sitten ehkä ratkaisee se kumman ulkonäkö miellyttää…?

  • Niin no henkilökemiat muodostuu usealla eri tavalla ja varmaankin yksi niistä on ulkonäkö. Töissä henkilökemia on tärkeää, mutta yrityksen etu vielä tärkeämpää. Toisaalta erikoista jos työpaikan rekryfinaalissa on kaksi sisäisesti niin täydellistä ihmistä, että päätös jää ulkonäön varaan ;)

 8. Olen rekrytoinut suureen suomalaiseen kuljetusalan firmaan kohta viisi vuotta, ja vaikka jossain määrin tuosta listasta olenkin samaa mieltä, niin en lähde noin ankarasti jotain sähköpostiosoitteen muotoa analysoimaan. Kokonaisuus ratkaisee, eli jos on hyvä hakemus ja sopivan oloinen tyyppi, niin noksupoksu94 :kin voi saada kutsun haastatteluun.

  Ja no, meidän myyntimme ei ole facetoface-asiakaspalvelutyötä, niin sinänsä ulkonäkö on mulle aika sama. Välttämättä en edes halua kuvaa, jotta en rupea luomaan ennakkoasenteita, mutta meillä hakemuslomakkeessa se on pakollinen. Joillekin hyvän hakemuksen laittaneelle ja sen perään soittaneelle olen sanonut, että laita siihen vaikka lemmikkisi kuva, jotta se menee läpi. Mutta tämä nyt ei ole tietenkään mikään yleispätevä ohje. Ja mun kollega on rekrytoidessaan paljon niuhompi. Väittäisin silti, että ihan yhtä hyviä työntekijöitä ollaan saatu omilla rekrytointikriteereillämme. Ja ne, joissa on menty metsään, ei tosiaankaan ole sähköpostiosoitteen tai kuvan syytä.

  • Nojuu Eikku näinhän se on, että eri töissä on eri rekrykriteerit, tietty :) Koitin nyt tässä antaa sellaisen ehkä uuden näkökulman työnhakumokiin, en jaksanut kirjoittaa mitään perintestä näin-koostat-CV:n-tyyppistä ja etenkin kun yhtä työpaikkaa saattaa hakea 500 ihmistä on entistä tärkeämpää, että jokainen pikkujuttukin on kunnossa, noksupoksu94 -osoitteet mukaanlukien. Enemmän siitä on hyötyä kuin haittaa jos sähköposti on asiallinen.

   Minusta noksupoksu -osoitteet kertovat, ettei työnhakija ole kovin täsmällinen, ainakaan ei ole niin kokonaisuuden huomioonottava kuin toivoisin. Yrittäjänähän sitä haluaa työntekijöikseen mieluiten saman kaltaisia henkilöitä kuin itse tai best case – parempia.

   Onneksi on erilaisia rekryprosesseja, jotta kaikenlaiset ihmiset saavat mahdollisuuden itselle sopivaan työhön :) Minäkään en ole läheskään niin tarkka kuin toiset super konservatiiviset yritykset, joiden rekryistä ja toimintamalleista olen kuullut. Kuten olen aiemmin sanonutkin minulle tärkeintä on positiivinen olemus, innokkus ja potentiaali. Luotettavuus on ihan ykkönen, mutta sitä kun ei useimmiten päältäpäin näe. Mielestäni itsestäänselvyyksiin kuuluu kaikki bloggauksessa mainitsemani asiat.

 9. tää on niin totta :D itselläni jäännyt haastattelutilanteista mieleen pari. Yksi poika n.20v tuli ryhmähaastatteluun 10min myöhässä, lippis päässä väärinpäin ja mutis vaan jotain ”ööööh hei mä tulin siihen haastatteluun” pahoittelematta :D

  Yksi tyttö tuli kesällä yksilöhaastatteluun maailman lyhyimmissä mikroshortseissa ja tissitopissa (tyttö oli ehkä kokoa L-XL ja vaatteet näytti muutenkin 2 numeroa liian pieniltä). Tälläkin oli ikää muistaakseni jo 25v. Myönnän että oli kuuma päivä mutta ei itsellä tulis mieleenkään pukeutua noin työhaastatteluun :D kun kättelin tyttöä hämmennyin koska tajusin kannattelevani hänen kättään ja mielessä kävi lause ”kuollut lahna” :D

  Eräs nuori 17v tuli haastatteluun hakemuksen pohjalta missä ei ollut kuvaa. Täytyy sanoa että kun sisään astui hyvin mangamaisesti pukeutunut, järjettömät kajaaliviritykset, sellainen pitsiöveri lyhyt tyllihame, jotkut pään kokoiset puukorvikset ja neonväriset keltaiset sukkahousut niin hetken katselin ja mietin että whata hek :D toisaalta mitä sitä omaa itseään peittelemään tai tyyliään muuttamaan mutta silti!

  Hakemuksia lukiessa eniten särähtää silmään tekstit
  – hain tätä työtä koska ajattelin tehdä tätä vähän aikaa ja sitten siirtyä oikeisiin töihin
  – hain tätä työtä koska ei ole muutakaan

  Pari kertaa hakemuksessa ollut huulet törröllä-kuva tai bilekuva jostain baarista. Parhaiten jäännyt mieleen parikymppisen tytön kuva otettuna sängyltä ylätasosta ja tissit lähes paljaana niitä ”yhteen puristaen” :D

  Hyvä kirjoitus :)

  • Kiitos Oona! On kyllä sinullakin kokemusta vaikka mistä ja tekstistä ihan huokuu se ”whata hek” -fiilis :D I feel u!

 10. Joo kyllähän nuo mokat aika hauskoja on. Mutta tuli vain mieleen tuo, että 14e/h ei kelpaisi. Itselle kelpaisi oikein hyvin. Totuus vaan on se, että ilmeisesti työ, josta tuota summaa tarjottiin, on vain silloin tällöin/vklp hommia. Itse olen tällähetkellä töissä, 0-40 sopimuksella ja jo tämä sopimus aiheuttaa niin hirveää paperisotaa, että tekisi mieli jäädä kotiin. Samoten aiheuttaa nuo pätkätyöt. Pitää lähetellä sopimukset, todistukset, palkkakuitit ja työtunnit työkkäriin/liittoon ja mitähän muita papereita vielä. Sitten saat hyvällä tuurilla lapun takaisin, että joku lappu on väärä, lähetä toinen tai ”et ole oikeutettu työttömyyapäivärahaan pykälän sen ja sen mukaan, koska tulot ylittävät tämän ja tuon summan”. Tuo on tyhmää, koska pätkätyöt on tehty noin vaikeiksi, eikä kannusta ottamaan niitä töitä vastaan, kun saat enemmän rahaa pysymällä kotona… :/

  • Hei Tiina! Keikkaduunsita täälläpäin on paljon kokemusta. Olin silloin ennen oman firman perustamista noin 10 muulla saman alan firmalla töissä samaan aikaan ja vastaanotin keikkaduunina kaikki työvuoroni. Kun hoiti hommat hyvin sai helposti lisää töitä. Reissasin ympäri Suomea ja innoissani tienasin palkan päälle 0,45€/km jokaisesta PK-seudun ulkopuolisesta keikasta. Joskus tein töitä melkein 2 vuorokautta putkeen vaihtaen työkohdetta aina heti vuoron loputtua. Olin tosi nuori ja tykkäsin siitä, että keikkatyöllä pystyi tienaamaan vuorokauden ympäri, työ oli todella vaihtelevaa ja tapasi paljon uusia ihmisiä. Välillä ei ollut keikkaa, jolloin pidin lomaa ja nautiskelin elämästä. Aina kun duunia tuli otin vastaan. Mitään tukia en koskaan pyytänyt. Tosin tätä en välttämättä olisi jaksanut pidempään, mutta pointtina se, että itse koin keikkaduunin silloin sopivaksi ja helpoksi useamman vuoden ajan. Tietysti nyt vanhempana asioita miettii eri tavalla ja kaipaa rutiineja.

   Omasta mielestä papereiden lähettäminen edes takas ja kotona oleminen ei voi olla hyvää elämää ja siksi kannustaisin sinuakin jatkuvasti pyrkimään työelämään mitä se sitten ikinä vaatiikin; kouluttautumista, alanvaihtoa, muuttoa, mitä ikinä. Eri asia jos tykkää olla kotona ja pärjää saamillaan rahoilla, sittenhän tilanne on kiva – harvoin näin kuitenkin on. Tsemppiä! Tarpeeksi kun tekee, niin josaain vaiheessa it pays off!

 11. Olin itse hetki sitten työttömänä ja hain töitä erittäin aktiivisesti. Hakemuksia lähettelin päivittäin, kävin paikanpäällä, soittelin työpaikkoihin, mutta tuloksetta. En hakenut myöskään vain alan töitä (merkonomin), sillä tiesin että sillä alalla ei hirveästi vapaita paikkoja ole. Hain paljon sellaisiin paikkoihin, missä asenne ja työmotivaatio ratkaisee enemmän kuin koulutus. Joka tapauksessa melkein puolivuotta työttömänä mikä alkoi pikkuhiljaa masentamaan.
  Mulla oli mielestäni hyvä ja selkeä CV sekä hakemus. En oikein tiennyt mikä siinä oli vialla, paitsi samanlaisia hakemuksia melkein jokaisella oli. Tässä kohtaa päätin laittaa oman kuvani CV:seen, en ollut aiemmin pitänyt sitä niin tärkeänä enkä ehkä vieläkään, mutta jotakin muutosta hakemuksiin piti tehdä. Luin myös lähettämiäni avoimia hakemuksia ja tajusin miten tylsä hakemus on. Virallinen, selkeä ja sopivan pituinen, mutta niin tylsä. Alotin kirjottamaan uutta avointa hakemusta, mutta tässä kohtaa en kirjoittanutkaan sitä enää virallisesti. Ehkä aluksi lähdin kirjoittamaan sitä hieman vitsillä ja ehkä sillä periaatteella että en tätä kehtaa lähettää kenellekään. Otsikkona en käyttänyt enää tylsiä ”työhakemus myyjän työtehtävään” vaan enemmänki ”tarjolla monipuolista osaamista” tyyliin. Teksti säilyi pohjimmiltaan virallisena, mutta ehkä enemmän kehuin itseäni siinä ja reteemmällä tyylillä olin lauseet kirjoittanut. Näytin hakemusta myös vanhemmille ja molemmat luki sitä hymyissä suin ja tottakai ajattelin että hakemus on liian erilainen muihin verrattuna että se vain naurattaa. Kehuja kuitenkin siitä vain sain ja enemmänkin kysymyksiä että miten oot osannu kirjottaa näin hauskasti mutta silti säilyttänyt hakemuksen virallisuuden. Tästä rohkenin sitten laittaa hakemukset myös työnantajille. Meni vajaa viikko, kun sain soiton haastatteluun. Ensimmäisenä haastettelijat kehuivat CV:tä, koska siinä oli kuva ja myös avointa hakemusta, koska se erosi niin paljon muiden omista. Sanoivat myös, että tätä hakemusta oli mukava lukea, kun taas toiset olivat samanlaisia, puuduttavia luettavia.

  Pointtina siis myös hakemuksia lähettäessä, että avoimia hakemuksia ei kannata kirjoittaa aina niin tylsästi ja virallisesti, vaan siinä voi tuoda esille myös omaa luonnettaan. Toki kaikkiin työpaikkoihin sillä periaatteella ei hakemuksia kannata lähettää, mutta esimerkiksi asiakaspalvelutöihin sopii. Niin, ja kertomastani työhaastattelusta irtosi myös työpaikka, eikä mikään huono sopimus ollut vaan vakipaikka!

  • Hei tosi hyvä kommentti!

   Minullakaan ei ole koskaan ollut perinteistä CV:tä ja todella moneen haastetteluun pääsin mihin hain ja aina CV sai kehuja! …eli ehdottomasti sopiviin tehtäviin kannattaa hakea erilaisella CV:llä, asiallisella, mutta hyvällä tavalla erottuvalla – juuri kuten teit! Ottakaa muut oppia :)

   ONNITTELUT työpaikasta, vaikka sen saamisesta olisikin aikaa, good job :)!

 12. Minkä takia kukaan laittaa kuvan hakemukseen? Eihän työntekijöitä valkata ulkonäön perusteella (taitaa olla kanssa laitonta).
  Ei ne taidot siitä kuvasta mitenkään tule esiin..

  • Edutustyöt vaativat edustavaa olemusta. Vähän ääripäävertauksena, miten malleja palkataan jos ei ulkonäöllä?

   Mieti, että olet onnistunut luomaan työuran vaikka Koffin toimitusjohtajana. Palkkaisitko ulkopuolisen yrityksen hoitamaan myyntiä ja markkinointianne tapahtumissa face-to-face jos siinä promoyrityksessä olisi töissä epähygienisiä, epäsosiaalisia, lyyhöttäviä hissukoita tai muuten vaan negatiivisen oloisia henkilöitä?

   Jep, moni näistä asioista + koko lista, minkä bloggauksessani mainitsin selviää usein jo kuvan perusteella, eikä niitä henkilöä tarvitse vaivautua pyytämään paikalle, saati palkata. On olemassa paljon työtehtäviä, joissa saa ihan rauhassa olla pesemättä tukkaa kuukauteen tai olla puhumatta melkeinpä kenellekään mitään. Tämä meidän työ ja moni muu asiakaspalvelutyö ei ole sellainen.

 13. Kuvallinen hakemus on erottuva ja sen muistaa paremmin kuin pelkän tekstin. Jos hakemuksia tulee se sata kappaletta kerralla, kuvalliset erottuvat joukosta. Jos ei ole ulkonäköä vaativa tehtävä, voi rento vapaa-ajan kuvakin olla hyvä vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta