Meidän perheen tärkein lisäravinne

Yhteistyössä Nutrolin

Menossa mukana roikkuneet muistavatkin, miten koiranpennullamme Namulla todettiin OCD, eli meidän tapauksessa olkanivelten kasvuhäiriö. Itkuhan siinä tuli, sillä tieto tuli ihan puskista. Meitä kannustettiin onneksi jo silloin alussa, että leikkauksen voimin Namun ennuste on erittäin hyvä.

Tässä hän nyt on 2 vuotta täyttäneenä, iloisena ja terveenä koti- ja harrastekoirana ♥

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eläinlääkäri sanoi silloin OCD:n diagnosoinnin yhteydessä, että Namu tarvitsee nyt loppuelämänsä glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Ensin luulin niiden olevan jotain reseptilääkkeitä, mutta pian selvisi, että kyseessä ovatkin lisäravinteet terveen elämän tueksi. Aloin etsimään tietoa näistä lisäravinteista ja ilokseni tarjontaa löytyi. Kilpailutin hintoja ja vertailin eri tuotteita, joista suomalainen Nutrolin vaikutti ylivoimaisesti parhaalta, joten sillä mentiin.

Namun leikkauksen jälkeen olimme useamman kuukauden harvinaisen tarkkoja lääkärin ohjeiden noudattamisen suhteen ja lopputulos oli erittäin hyvä. Koira on yhtä onnellinen, kuin kuka tahansa nelitassuinen karvapallo ja varhaisen diagnoosin, leikkauksen, lisäravinteiden ja sopivan liikunnan ansiosta se elää kivutonta normaalin koiron elämää.

Tässä ennen leikkausta otettu kuva kasvuhäiriön aiheuttamasta tuhosta olkanivelessä:

Ympyrän keskellä näkyy "röpelöinen" alue, mikä terveellä koiralla olisi sileä = nivelrikko
Kevät 2015, Namu 5kk

Röntgenkuvassa ympyrän keskellä näkyy ”röpelöinen” alue, mikä terveellä koiralla olisi sileä = kasvuhäiriö / nivelrikko

Nyt yli vuotta myöhemmin teen Nutrolinin kanssa yhteistyötä. Minusta on aivan ihanaa kertoa eteenpäin näin hyvästä tuotteesta, josta on suuri apu parhaille ystävillemme. Namu käyttää Nutrolinin tuoteperheestä Nivel Moniteho -pakkausta, joka sisältää öljyn ja nivelravinnekapselit.

nutrolin-nivel-monitehoOmega-3 ja nivelravinteet (glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja MSM) ovat erityisen tärkeitä koirille, joilla on todettu nivelrikko tai on riski sairastua nivelrikkoon, mihin kuuluu käytännössä kaikki suurikokoiset rodut.

Tietyissä kuivaruoissa on valmiiksi lisättynä osaa näistä nivelravinteista, mutta vain murto-osa tarvittavasta, joten etenkin nivelrikkoisen koiran kanssa ei kannata nojatua niihin. Muusta ruoan sisällön laadusta on muutenkin hyvä huolehtia, kuten viljattomuudesta.

Kun Namu tuli meille vauvana, meille oli ensisijaisen tärkeää tarjota sille heti laadukasta ruokaa, mikä ei sisällä mitään turhaketta kuten viljoja ja lisäaineita. Valitsin GMO-vapaan, viljattoman Brit Care -merkin, jossa junioriruoan lampaan liha tulee Uudesta-Seelannista.

Monissa kuivaruoissa lukee, kuten Brit Care:ssakin, että tuote sisältää omega-3 rasvahappoja. Valitettavasti tutkimukset kuitenkin osoittavat, etteivät omegat säily kuin kapselimuodossa tai kylmässä (avattu tuote). Näin ollen parhaintakin kuivamuonaa syövä koira tarvitsee lisänä vielä öljyn.

Öljystä ja nivelravinnetableteista ollaan tehty Namulle iltapala joka ilta kuluneen 1,5 vuoden aikana. Iltapala on suurta herkkua ja kippo nuollaan moneen kertaan :) Tässä vähän videota meidän saksalaisesta keittiöstä viime keväältä:

Nutrolinin öljyjä löytyy jokaisille koiruudelle, esim. pennuille ja urheilukoirille on omat tuotteet. Öljyjä löytyy myös kisuille ja hevosille!

Nutrolin kehitettiin suomalaisen pariskunnan Anna-Liisan ja hänen miehensä Mikon voimin. Heidän tarinansa Nutrolinin kehittämisestä on hyvin tyypillinen menestystuotteen tarina, mikä oli minusta aivan ihanaa luettavaa, sillä juuri näin ne parhaat yritykset syntyy.

”Kaikki alkoi omista koirista. Niiden karvanlähtö oli toisinaan jatkuvaa ja turkissa oli muutenkin toivomisen varaa, joten emäntä Anna-Liisa lorautteli niille erinäisiä öljyjä tai rasvahappovalmisteita.

Kun pullo- ja purkkiarsenaali kasvoi (eivätkä koirien turkit tulleet sen kummemmiksi), kiinnostui isäntä Mikko tutkimaan pakkauksia tarkemmin ja esitti niistä kriittisen arvionsa. Aika sukkelaan päädyttiin siihen, että jos öljyt olivat niin pielessä, isäntä on hyvä ja kehittää tuotteen, joka toimii. Turkkiin kiiltoa, hilse pois ja anturat kuntoon, vaati emäntä.

Ravitsemustieteen dosenttina ja rasvatutkijana toimiva Mikko kiinnostui haasteesta, ja pian oli Nutrolin® Ravintoöljyn (nykyinen Nutrolin® Iho & turkki) prototyyppi valmis. Eikä aikaakaan kun emännän oli myönnettävä, että Tessa ja Penni alkoivat näyttää hyvältä. Muutoksen huomasivat varsin pian myös koiraharrastuskaverit. Kokeilupulloja lähti tutuille, ja palaute oli kaiken tyyppisten turkkien osalta loistava. Taikaöljy, sanoi eräs testaaja.

Kiara & Mikko // Kuvaaja: Aino Pikkusaari
Kiara & Mikko // Kuvaaja: Aino Pikkusaari

Kysyntää toimivalle iho- ja turkkiöljylle näytti siis olevan, mutta tiedemiehenä Mikko halusi sadan koiran kenttäkokeella testata öljyseoksensa. Anna-Liisa tunsi koiraharrastuksien kautta Jennin, joka oli myös taitava  AD ja graafikko. Jennin kanssa sovittiin uuden tuotteen pakkaussuunnittelusta ja lukuisista muista tuotteistamiseen liittyvistä asioista. Ensin Jenni testasi Nutrolinia omalla koirallaan Iitalla ja ilahtui sen toimivuudesta. Projekti alkoi kulkea niin inspiroituneessa hengessä, että pian sovittiin Jennin tulosta mukaan osakkaaksi öljyfirmaan – ja pian myös Jennin mies Petrus totesi, että vaihtaisi historian tutkijan ja opettajan työnsä mieluusti työhön koiratuotteiden parissa. Näin oli Nutrolin®-ydintiimi koossa, ja Olini Oy perustettiin 31.8.2007.

unnamed (1)
Team Nutrolin

Sen jälkeen on päivänvalon nähnyt monta uutta tuotetta, ja lisää on luvassa. Tiimiläisten koiramääräkin on kasvanut muutamalla uudella karvakuonolla. Edelleen työtä tehdään suurella sydämellä, johtotähtenä ajatus että vain paras on riittävän hyvää koirille.”

Nutrolinin tuotteet löytyvät jo yli 500 myymälästä. Itse olen löytänyt Nutrolinia eläinlääkäriasemilta, eläintarvikekaupoista, apteekeista ja Stockalta. Tuotteita voi myös tilata suoraan Nutrolinin omasta verkkokaupasta.

Iloista syksyä!

/Aku & Namu

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista ja Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

P.S. Jos olet hankkimassa pentua, suosittelen lukemaan Namun kasvuhäiriön tarinan blogistani: Suuri suru meidän perheessä, koiranpennullamme todettiin kasvuhäiriö

Aku

30 vastausta artikkeliin “Meidän perheen tärkein lisäravinne”

 1. Moi! Mekin käytellään Nutrolin iho & turkki öljyä, nuorempi koiristani käy säännöllisesti kranio hoitajalla vaikkei sen kummempia oireita ole kuin ajoittainen jäykkyys lannepuolella, hän suositteli silloin glukosamiinin puhtaana eli ei seoksena. Nyt meillä kyllä on vaihteeksi taas eri merkkiä ja siinä on muutakin. Olen myös nähnyt eron ja se on kyllä hyvä tuote. :)

 2. Heissan Aku ja ihanaakin ihanampi Namu <3

  Mitä keinoja nivelrikon aikaiseen havaitsemiseen on? Se että käy kuvauttamassa 5kk iässä?
  Meille on tulossa Amerikanstaffordshirenterrieri parin viikon päästä. Onko noissa öljyissä jotain sellaista jota voi antaa jo heti 8viikon ikäiselle pennulle?

  • Mun mielestä on turhaa kuvauttaa noin pienenä. :) Toki jos jotain ontumisia tai muita vaivoja on, mutta yleensä kuitenkin nukutetaan yms ja noin nuoren koiran luusto on niin kehittymätön ja kasvaa vielä tosi paljon. Sitten kun täyttää 2 v niin saisi kuvat virallisiksi Suomen kennelliittoon. Laadukas ruoka ja lisäravinteet/öljyt on jo hyvä lähtökohta, en antaisi ihan pikkuisena hyppiä esim. sohvalta/sängyltä hirveästi, ettei esim tassut luiskahda pahasti alta tai tärähdä, toki normaali liikkuminen ja varsinkin remmittä lenkkeily vaihtelevassa maastossa on tosi hyvää, pahinta on pelkkä asfalttikävely. Meilläkin (kaks ranskista) mennään väkisinkin asfalttilenkkiä mutta mahdollisuuksien mukaan eri maastoihin. Tietysti pennun kanssa on oltava tarkka että malttaa tehdä pikkuisia lenkkejä, vetoleikkejä maltilla ym. :)
   Nutrolilla on esim. pentuöljy jota voi antaa 6-8 kk ikäiseksi, meillä menee kyllä ihan mm. Suomalaista rypsiöljyäkin välillä ja nyt Nutrolin iho&turkki. Saat varmasti myös kasvattajalta apua ja neuvoja. :)

   Anteeksi että vastasin vaikka kysymys olikin Akulle. :-D Koirat on vähän liian lähellä sydäntä. :)

  • Niin ja uinti esim. koirauimaloissa on hyvää liikuntaa jo pentuikäisellekin, en muista sitä ikärajaa. Me uidaan säännöllisesti. :)

  • Ei haittaa vaikka vastasit, kiitos siitä :)
   Pentu-uintiin meillä onkin jo aika varattuna vaikka pentu ei vielä edes ole kotiutunut :D
   Ja hyvä tieto tuokin että kannattaa ulkoilla mahd paljon muualla kuin asfaltilla, siitä luinkin jostain mutta kertaus on opintojen äiti :) Onneksi asutaan melkein landella niin metsää riittää jokapuolella.

  • :) Kuulostaa kivalta, niin ja onnea tietty tulevasta perheenjäsenestä! :) Pennut on niin… <3

  • Minä en ymmärrä miten Eve voi sanoa noin, ettei hänen mielestä kannata kuvauttaa kuin vasta 2v iässä. Eikö siinä nyt mennyt kaikki sanomani ihan hujahtamalla ohi? Jos Namu olisi kuvattu nyt 2 vuotiaana, se olisi luultavasti kitunut jo pidempään (kenties ilman näkyviä oireita, eihän se oireillut sillon pentunakaan) ja se olisi ehkä jopa pitänyt lopettaa, sillä nivelrikko olisi edennyt jo tosi pahaksi. Miten sillon 5kk iässä kuvauttaminen on ”turhaa”? Kaikki hyvät ortopedit neuvovat kuvauttmaan isot rodut 5kk ikäisenä jos sen yksilön terveys ja mahdollisten luustovikojen estäminen yhtään kiinnostaa.

   Kasvattajaksi voi myös kutsua itseään vaikka naapurin Pirkko jos hänen narttunsa tekee vahinopennut hoitokoiran kanssa. Itse kasvattaja-sana ei kerro mitään osaamisesta. Siksi minä en sanoisi, että ”Kuuntele kasvattajaa”, varsinkin nyt kun Eve tuskin tuntee kyseistä kasvattajaa. Toivon tietysti, että kyseessä onkin ihan mahtava kasvattaja ja vouhotan turhaan. Ehkä silti joku muu lukee tämän ja siitä on hänelle hyötyä.

   Tullut niin monta ihmistä vastaan, jotka ovat saaneet kasvattajalta mitä älyttömimpiä ohjeita. Parasta on olla itse tietoinen parhaasta hoidosta, tuotteista ja terveydestä. Ohjeita saa kyllä kyseenalaistaa, myös jopa lääkärin ohjeita kysymällä useamman lääkärin lausuntoa samasta asiasta.

   Eksyin vähän aiheesta, mutta väkisinkin niin käy kun joku ”vastaa puolestani” :D

   Luovutusikäiselle pennulle voi tosiaan heti alkaa antamaan Nutrolinin Pentu öljyä :) Muuten Nivelrikon havaitseminen on kovin yksilöllistä. Koira yleensä välttelee kivun näyttämistä omistajan seurassa. Ontuminen on selvä merkki siitä, että jotain on vialla. Toisaalta taas Namun tapauksessa, kun kasvuhäiriö esiintyi molemmissa olkanivelissä, ontumaa ei usein näy lainkaan. Eläinlääkärin tehdessä taivutustestin, näimme ensimmäisen kerran selkeää kipua.

   Vaurion kehittyesssä joillain koriilla luonne muuttuu. Yksilölle epäormaalia käytöstä (agressiivinen, säikky, varautunut, apaattinen) havaitessaan on aika alkaa epäilemään jonkin olevan vialla. Samoin jos koira ei esim. yhtäkkiä enää suostu kävelemään rappusissa tai aristelee sohvalle / sieltä pois hyppäämistä, voi ongelma olla luustossa / nivelissä. Lääkäriin yhteydessä oleminen on ilmaista, joten kannattaa soittaa ja tiedustella, että pitäisikö huolestua ja tulla näytille.

 3. Kiitos Aku myös sun vastauksesta.
  Tiedän että meillä kasvattaja toivoo kuvauttamista mutta se on tosiaan vasta sitten noin 2v iässä. Meille koira tulee sijoituksena kennelistä jossa kasvattaja on kasvattanut n.20 pentuetta elämänsä aikana ja suurella sydämellä, joten tiedän että kennel on hyvä <3
  Amstaffissa (kuten varmaan ab:ssa) on se "huono" puoli että kipukynnys on niin kova joten niistähän on tosi vaikea tietää jos niitä sattuu johonkin, joten ymmärrän kyllä täysin tuon että kannattaa kuvauttaa nuorempana.
  Voiko eläinlääkäriin mennä käymään ja pyytää tekemään alkuun pelkän taivutustestin siinä 5kk iässä, jolloin siinä ehkä selviää onko tarvetta kuvauttaa ennen 2v ikää? :/
  Taitaakin olla aika rupea lukemaan tästä enemmän.
  Tuon pentuöljyn pistin samantien tilaukseen ja tilasin samalla meidän vanhemmalle koiralle oman öljyn :)

  • Kiva kuulla!

   Just sen korkean kipukynnyksen takia on järkevämpää kuvauttaa 5kk ikäisenä, koska ne vauriot etenee ilman kivun näyttämiatä. Jos Kennelliiton kauppasopimuksessa ei ole erikseen kirjattu ylös mahdollisia perinnöllisiä vikoja, kuten nää luusto-ongelmat, on kasvattaja korvausvelvollinen jos jotain ilmenee (ainakin pentuna).

   (Tosta taivutustestistä en ole varma toimiiko se kaikilla, kun alkavaa se ei ehkä näytä hyvin? Kääntyisin Evidensian Esa Eskelisen (ortopedi kirurgi) puoleen kuvausten tarpeellisuuden ja vaihtoehtojen suhteen :)

   Tietty voi kuvauttaa uudestaan 2-vuotiaana jos haluaa viralliset tiedot Kennelliittoon tai aikoo harrastaa jotain raskasta lajia. Toisaalta saako staffejen tietoja sinne? Namun tietojahan ei ainakaan saa. Niin ja raskaiden harrastusten kohdalla: sillon pitäisi kuvauttaa ennen, kun raskaat treenit alkaa, jotta tietää koiran soveltuvan lajiin huipulla terveydellä, eli riippuu milloin ne alkaa, jos 2v on sillon liian myöhään? Lajin oma liitto tms osaa varmaati neuvoa paremmin siinä :)

   Onko staffeilla muuten havaittu jotain tiettyjä terveysongelmia? Amerikan bulldoggeillahan on näitä kasvuhäiriöitä ja näköjään huonoa lonkkaakin, mutta niistä ei ole tietoa saatavilla lainkaan helposti :/ Mälsää, kun todellisuuden selvittäminen vaatii enemmän kuin nopean googlauksen.

  • Kuka amstaffikasvattaja erikseen toivoo kuvausta vasta 2 vuoden iässä? 20 pentuetta kasvattaneitakin on aika vähän, eipä heti tule mieleen kuin Masterbolt ja Hot Guy.

   Ihan vaan tiedoksesi, että lonkka/kyynärkuvat saa kyllä vuoden ikäiselle viralliseksi, ja silloin ne voi ja kannattaa hyvinkin kuvauttaa. Harrastajat usein kuvauttavat pentunsa n. 6 kk ikäisenä ”välikuvisas”, jolloin näkee, että mitään pahempia häiriöitä ei ole. Oma nuorempi koirani on kuvattu kyynäristä viikin CT-projektissa useaan kertaan, ja ensimmäistä kertaa koiran ollessa muistaakseni 10 viikkoa.

  • Kiitos kuvauttamiskommentistasi! Minusta taas 20 pentuetta kuulostaa paljolta? En ole kyllä perehtynyt suuriin kenneleihin, enkä tiedä mikä on normi?

   Millaisista riskeistä oli puhetta nuoremman koirasi CT-kuvauksissa? Kysyn, koska aihe selkeästi kiinnostaa :) Niin ja miten projekti meni, vai saako siitä kertoa?

 4. Aku, luitko mun kommenttia ollenkaan ajatuksella? :-D Tottakai kuvataan jos siihen on tarve. En minäkään niin tyhmä ole.. Minulla on kokemus myös isosta rodusta 15 vuotta (sakemanni).

  Tuohon kasvattaja asiassa mulla nousee karvat pystyyn. Tarkoitan ihan kunnon kasvattajaa, en sellaista jonka mielestä sen narttu vaan on söpö, ilman terveystarkkeja ja sukupuusta ei tietoakaan. En tiedä mitä tuolla kommentilla hait? Jos olet tutkinut taustoja ja tehnyt töitä etsimäsi eteen niin kunnon kasvattaja tukee ja auttaa, näin ainakin meillä. Toki niitä susia on paljonkin joukossa, musta ilman muuta kannattaa hyödyntää ja kyllä sen tietää jos kasvattajaa ei kiinnosta tai ei vastaa viesteihin, sitten kannattaa jättää neuvot kysymättä.

  Mielestäni myös sinä olet harrastaja, niinkuin minäkin.. Siksi ihmettelen vastauksesi negatiivisuutta omaani.

  • Tämä on suora lainaus sun kommentista:

   ”Mun mielestä on turhaa kuvauttaa noin pienenä. :) Toki jos jotain ontumisia tai muita vaivoja on, mutta yleensä kuitenkin nukutetaan yms ja noin nuoren koiran luusto on niin kehittymätön ja kasvaa vielä tosi paljon.”

   Se on se ideakin siinä 5kk kuvauttamisessa, että luusto ei ole vielä täysin kehittynyt ja ongelmia havaitessamme voimme heti puuttua niihin, jotta koira saa apua ja huomattavasti paremman ennusteen elämälleen. Namulla todettiin olkanivelten kasvuhäiriö sattumalta pienen onnettomuuden yhteydessä. Siltä puolelta, mikä oli pahin (röntegnkuvassa), ei kuulunut ulahdustakaan taivutustestissä, ennen röntgenkuvausta. Tarve kauvauttamiseen on jokaisella suurirotuisella koiralla, ellei sitten ole sellainen rotu, jolla mitään luusto-ongelmia ei esiinny pääsääntöisesti ollenkaan ja haluaa luottaa siihen. Kaikki ei sitä ymmärrä, vaikka sinulle se olisi itsestäänselvyys, että millainen se hyvä kasvattaja todellisuudessa on, mitkä neuvot on hyviä ja mitkä ei.

   Kommentissasi kasvattajasta, sanoit ”Saat varmasti myös kasvattajalta apua ja neuvoja.” – mihin halusin ehdottomasti tarkentaa, että kasvattaajaan ei todellakaan ole aina automattisesti luottamista, eli ”varmasti” ei todellakaan saa hyviä neuvoja kasvattajalta kuin kasvattajalta.

   Lukijana ei ehkä ajattele kommentoidessaan kaikkia muita lukijoita, mutta itse pidän velvollisuutenani tarkentaa niitä asioita, jotka mielestäni kaipaavat tarkennusta, kuten tämä kasvattaja-asia. Moni ei erota edes pentutehtailijaa normaalista kasvattajasta, saati peruskasvattajaa loistavasta kasvattajasta. Pohjimmiltaan kiltti ja mukava ihminen ei myöskään suoraan ole hyvä kasvattaja, sekin on helposti hämäävää pentua ostaessa.

   Itse ihmettelin jo alussa sinun negatiivisuuttasi tuossa ”ei pidä kuvauttaa kuin vasta 2v” -kommentissasi, sillä postaustani / blogiani luettuasi tiedät, että tuolla ohjeella oma koirani olisi nyt kuopattu. En voi kuin ihmetellä jos et ymmärrä, miksi sellaisesta kommentista ei ottaisi kierroksia?

  • Selvä, asia kunnossa.
   Mulla on vaan erilaisia kokemuksia kuvauttamisesta ja sillä hyvä. Mun edesmennyt 13 v sakemanni kuvattiin alle 1 vuotiaana nilkutuksen takia, ei alkavaa nivelrikkoa. Viralliset 2 vuotiaana eikä sillonkaan mitään, 7 vuotiaana kuvattiin vielä toisen vamman vuoksi ja silloin löytyi nivelrikko. Nämä ranskikset kuvattu vasta 2 vuotiaana, eikä nivelrikkoa tms ihmeempiä muutoksia.

  • Kiva, että on sattunut alusta lähtien terveitä yksilöitä kohdallesi :)

 5. Kuinka teillä meni kasvattajan kanssa tuo Namun nivelongelmien läpi käyminen jne., saitteko jonkun kertakorvauksen (esim. prosenttialennus pennun ostohonnasinnasta) vai osallistuiko kasvattaja aina sitä mukaa kun lääkärikuluja tuli? Onko Namu ainoa hänen kasvateistaan jolla tuo kasvuhäiriö on? Ajattelin vain että ab on sellainen rotu joka varmasti velvoittaa kasvattajaa paljon halki kasvattien elämän, kun kyseessä on Suomessa vielä niin uusi rotu.

  Tulee kyllä hyvä mieli kun lukee tällaisen postauksen.. mieltä lämmittää aina kun joku pitää hyvää huolta lemmikistään ja näkee vaivaa parhaan ja sopivimman hoidon, ravinnon jne. löytämiseksi. Oikein hyvää syksyä teille!

  • Kiitos <3 Paras kommentti, mitä koiranomistaja voi saada! Tuun ihan ylionneliksi tällasista <3

   Kasvattaja korvasi koko ostosumman, todella pitkän ja raskaan taistelun jälkeen. Minulla oli jo valmiina 18-sivuinen todistusaineisto käräjiä varten, mutta onneksi ei menty siihen. Näistä tapauksista hankalien kasvattajien kanssa on ennakkopäätös kuluttajariitalautakunnalta pennun omistajan hyväksi. Kuluttariitalautakunta ei kuitenkaan auta jos kyseessä ei ole kuluttaja VS yritys -ongelma, paitsi jos yksityinen kasvattaja on tehnyt myytävän pentueen kerran vuodessa (tai vähän päälle, en muista tarkkaan) parina vuotena peräkkäin, jolloin kasvatustoiminta katsotaan yritystoiminnaksi ja lautakunta voi auttaa. Muutoin ratkaisemattomissa kiistoissa mennään suoraan käräjäoikeuteen.

   Ymmärtääkseni pyynnöstäni huolimatta kasvattajamme ei ollut yhteydessä muihin pennun omistajiin meidän löydöksen jälkeen. Otin itse yhteyttä niin moneen kuin pystyin ja osa kävi kuvauttamassa koiransa. Osalla heistä oli alkavia muutoksia, mutta ei ihan niin pahoja kuin Namulla.

 6. Kyllä on minunkin mielestä turha kuvauttaa jos koira ei oireile. Sehän tarkoittaa että oireetonta koiraa lähdettäisiin leikkaamaan ja se on mielestäni turhaa. vaikka leikataan niin nivelrikko kehittyy kuitenkin ja leikkauksen jälkeinen kuntoutus vie monta kuukautta kasvuaikaa jossa ei koira pääse kehittymään kuten normaali lajitoverinsa ja myös se altistaa koiraa. Ja ei, kaikki ortopedit eivät suosittele kuvauttamista 5 kk ikäisenä mutta ne jotka työskentelevät ketjussa kyllä.

  • Kuvauttaminen ei todellakaan tarkoita automaattista leikkausta. Eihän kuvauttaminen tietenkään sido mihinkään jatkotoimenpiteisiin. Parhaassa tapauksessa kuvauttaminen johtaa huokaukseen helpotuksesta koiran luusto näyttäessä priimalta tai hyväksyttävältä. Jos taas on luupiikki, pitää leikata. Luupiikki tuhoaa niveltä joka liikahduksella. Suosittelen, ettei vastusteta lääketieteellisiä toimenpiteitä riskiryhmille jos ei tiedetä kasvuhäiriöistä, niiden toteamisesta ja toimenpidevaihtoehdoista. Jos oma 5kk pentu on kuollut röntgeniin voi tulla vastustelemaan. En tosiaan ymmärrä näitä negoja kommentteja vielä omien kokemusteni jakamisen jälkeen. Foliohattu taitaa muuten olla vähän kireällä jos kuvittelee maan parhaimpiin lukeutuvien ortopedejen suosittelevan kasvuhäiriöiden selvittämistä ja niihin puuttumista (kun siihen vielä on mahdollisuus), vaan koska eivät työskentele oman osakeyhtiön alla…

  • voi jestas! Tiedän kasvuhäiriöistä varsin paljon. Omalla koiralla sattuu niitä olemaan, edellisellä oli vaikka muille jakaa. Kasvuhäiriö ei aina tarkoita luupiikkiä. Ja kyllä se valitettavasti niin on että maan johtavia ortopedejäkin kuuluu siihen joukkoon joka vähän turhan herkästi tarttuu veitseen.

   Jokainen koira on aina erilainen. Lähtisitkö sinä kuvauttamaan oireetonta pentua ja sen jälkeen leikkaamaan koska sieltä jotain löytyy? Miksi? AINA kun kajotaan niveleen syntyy vaurioita.

  • Ja sinun pennusostajana pitäisi perehtyä rodun sairauksiin jotta ne ei tule yllätyksenä. Itse en kasvattajana uskaltaisi myydä pentua ostajalle joka käy kuvauttaa 5 kk ja sitten pyytää rahat takaisin jos jotain löytyy koska moni rotu on tänä päivänä niin sairas että pentueesta jollain löytyy melkein aina jotain! Eikä siihen voida vaikuttaa ihan heti jalostusvalinnoilla. Joissakin roduissa on niitä sairauksia niin paljon että kasvattajana joutuu valitsemaan mikä sairaus on se mitä yrittää karsia. Muakin kyllä harmittaa nyt toi sun asenne. KYllähän asioista täytyy voida olla eri mieltä ilman että vetää hernettä nenään. Et sinäkään ole ainut joka on tukielinsairauksista perillä vaikka sellaisen kuvan itsestäsi annat.

  • Siksi Kennelliiton kauppasopimukseen merkitäänkin mahdolliset perinnölliset viat (kasvattaja on niistä myös velvollinen kertomaan pennun ostajalle), eikä niitä tietysti silloin korvata, kun ostaja on riskeistä tietoinen. Meille ei kerrottu mistään riskeistä. Kuten olen mm. tuossa linkittämässäni postauksessa (kasvuhäiriön toteaminen omalla koiralla, eli ensimmäinen postaukseni aiheesta 2015) kertonut, olen ollut aivan liian sinisilmäinen, luottavainen ja kertakaikkisen tietämätön siitä, miten kuralla moni kasvatustoiminta on.

   ”Itse en kasvattajana uskaltaisi myydä pentua ostajalle joka käy kuvauttaa 5 kk ja sitten pyytää rahat takaisin jos jotain löytyy” …sinun puheesi kuulostavat kyllä jo pentutehtailulta, kun ei oteta vastuuta terveydestä ja mietitään vaan rahaa :/

   Haluaisin myös kuulla milloin olen sanonut, että olen ainut, joka tietää näistä jotain enemmän? Tähän mennessä tässä keskustelussa on ollut ilmeisimmin vain yksi kommentooja, sinä, jolla on ollut kasvuhäiriöinen koira tai kaksi. Et tosin maininnut mitään oman koiran kuvauttamisesta ja ongelman ajoissa havaitsemisesta? Kaikki tekee kyllä virheitä jos siinä niin on käynyt. Mietin vaan mistä tuo sinun asenteesi kumpuaa. Miten omien koiriesi sairauksien havaitseminen, hoito ja tulevaisuuden ennusteet ovat menneet?

   Jalostusvalinnoista sairaiden rotujen kohdalla: Jos rotu on todella sairas, eikä terveitä yksilöitä ole, olen ymmärtänyt, että vaihtoehtona voi sekoittaa mukaan toista rotua ja alkaa parantamaan sen alkuperäisen rodun tilannetta. Toki koko rotu muuttuu ja siihen pitää olla valmis. Toinen vaihtoehto on, ettei tue niin sairaiden rotujen kasvattamista, eikä teetä tai osta pentua sellaisesta rodusta, jossa totaalisen terveen yksilön löytyminen on lähes mahdotonta.

  • Hei, nyt puhuttiin kuvauttamisesta – ei pakkoleikkaamisesta missään nimessä. Leikkauksesta kannattaa aina pyytää useampi arvio. Enkä ole koskaan sanonut, että kasvuhäiriö = luupiikki? Kannattaa lukea kommenttini uudestaan.

 7. Sinulla on kumma tapa vastata lukijoidesi kommentteihin. Keskustelu on hyvästä, ja toki on hyvä että ilmaiset oman mielipiteesi ja siinä saa olla napakka, mutta hyökkäävyys on turhaa. Minulle ei lukiessa välittynyt mitään negatiivista Even kommenteista, ihmettelen että sinä pidit niitä negatiivisen sävyisinä? Sen sijaan itse vastasit todella tylysti ja mielestäni asiattomasti. Olet kuitenkin tässä tapauksessa ”töissä”, ja lukijat ovat asiakkaitasi. Eri mieltä voi olla, mutta asiallisena pitää pysyä. Varsinkin kun samalla mainostat sivuilla itseäsi yrittäjänä, jolta ostaa palveluita. Melko ristiriitaista toimintaa. Asiantuntemus ei vakuuta, jos omia mielipiteitä tuo riitelyn kautta esiin. Kirjoitit tärkeästä asiasta, mutta siltä meni kommenttipuolella pohja aivan täysin. Minussa ainakin menetit lukijan.

  • Toimin eläinten parhaaksi ja todella ihmettelen, että varsinkin tähän postaukseen tulee kommenttia, jossa lääketiedettä vähätellään täysin. En jaksaisi toistaa itseäni, mutta meidät kuvauttaminen pelasti.

   Mietitäänpä ihmislapsia. Ala-asteella seurataan mm. hampaita ja selkärankaa. Mitä jos joku vanhempi kieltäytyisi seuraamasta? Sanoisi, että haluaa lapsen kasvan ensin aikuiseksi, jotta hampaat ovat niin vinossa kuin mahdollista ja selkäraka myös jos on mennäkseen, että voi katsoa miten pahaksi ne oikein voivat kehittyä aikuisikään mennessä. Sanottaisiinko sille vanhemmalle mukavan neutraalisti, että ”Se on sinun mielipiteesi, tee kuten haluat”? En ymmärrä miksi lemmikeistä ei osata välittää yhtä paljon.

   Harmi, ettet pysty näkemään, miksi olen puolustavalla kannalla tässä asiassa tai sitä, että vastaan fiksuihin kommentteihin yhtä fiksusti. Jos minua olisi kritisoitu rumaksi, paitaani haukuttu tai yleisesti sanottu, että blogini on tyhmä – en vaivautuisi vastamaan, ainakaan negatiivisesti, sillä ne on niin älyttömiä ja vähäpätöisiä aiheita. Tämä aihe on kuitenkin erittäin tärkeä, kuten itsekin sanoit. Toivottavasti tilallesi blogiini on tämän myötä löytänyt kaksi muuta, jotka ymmärtävät koiran etua voimakkaasti ajavan näkemykseni ja saavat tästä postauksesta edes ajatuksen siemenen tulevaisuutta varten, tehdäkseen maailmasta paremman paikan parhaille ystävillemme.

 8. Näitä kommenteja ja sinun tekstiäsi on mielenkiintoista lukea! Hyvä että aiheesta syntyy keskustelua – ymmärrän kuitenkin hyvin asenteesi ottaen huomioon Namun tilanteen. Onneksi teit oikean päätöksen ja koirasi voi hyvin! Itseäni tosiaan kiinnostaa aihe koska omistan 2-vuotiaan pitbullin enkä ole kuvauttanut, koska en suoraan sanottuna tiennyt näistä ongelmista. Eli tosiaan hyvä että tuot asian esille. 😊

  • Kiitos paljon arvostavasta kommentistasi! Suurin osa suomalaisista (saati ihmisistä muualla maailmassa) eivät ole tietoisia kasvatustoiminnan laajasta nurjasta puolesta, joten itseään ei missään nimessä pidä nujertaa, jos on hoitanut koiraansa parhaansa mukaan, mutta on jäänyt paitsi jostain tärkeästä hoitoon tai terveyteen liittyvästä tiedosta. Olen oikeasti tosi pöyristynyt siitä, miten vähän tämä asia on pinnalla. Toisaalta, kuten tässä huomaa, aika ikävää kommenttia sataa päälle, kun tästä kirjoittaa. Koirapiireissä on kyllä yleisesti ihan sama kuinka oikeassa on ja mistä koira-aiheesta kirjoittaa, aina tässä käy näin.

   Tosi ihanaa syksyä sinulle ja pitbullillesi <3

 9. Täällä liputetaan myös Nutrolinille! Nyt viisivuotiaalla ranskanbulldogillani Banjolla todettiin paha nivelrikko polvissa 2 vuotiaana. Lisäksi lonkat olivat huonot, kuten myös selkä. Lääkäri sanoi että leikkauksesta ei ole tässä tapauksessa hyötyä, ja että nivelrikkopotilaan hoidolla mennään niin pitkälle kuin mennään..voidaan mennä vuosi tai viisi. Arvatenkin itkin viikon ja olin ihan varma että menetän tuon pienen tuhisijan ihan liian aikaisin. Sitten päätin alkaa ottaa asioista selvää. Käytiin laserhoidossa ja kraniosakraaliterapiassa vuorotellen, lenkit on lyhyitä ja useasti päivässä, pehmeällä alustalla mahdollisimman usein. Myös vapaana yritän pitää mahdollisimman paljon, ja kuljetaan epätasaisissa maastoissa. Nutrolin moniteho otettiin myös heti käyttöön.
  Viimeiset pari vuotta Banjo on ollut elämänsä kunnossa <3 Viime vuonna kuvautin sen mielenkiinnosta, koska halusin nähdä onko nivelrikko edennyt, ja miten paljon.
  Itku tuli ilosta kun lääkäri näytti kuvat, jotka olivat prikulleen samanlaiset kuin 2 vuotiaanakin :) eli nivelrikko ei ollut edennyt yhtään.
  Nyt joudun aloittamaan Nutrolinin myös toiselle ranskikselleni, jolla juuri viime viikolla kuvattiin etupää ontumisen takia.. olkakuun nivelnastat ovat väärillä paikoilla(kehityshäiriö), ja sinne on kehittynyt aika paha nivelrikko :(
  Ihana lukea myös näitä koirajuttuja täältä :)

  • Kiitos! Tosi kiva, että jaoit tähän postaukseen löytäville lukijoille ja minulle teidän tarinan :) Ihan mahtavat nuo uusintakuvat, joissa rikko ei ollut edennyt lainkaan aktiivisuutesi ja hyvän hoidon vuoksi, hyvä sinä <3

   Oliko toisella kyseessä siis olkavarren sisäpinnan nivelnasta kyynärnivelessä? Olisiko tässä ortopedi-kirurgi ELL Esa Eskelisen postauksessa jotain uutta infoa / apua teille: http://pienelainortopedia.blogspot.fi/search?q=nivelnasta ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta