Nyt saa riittää

Jotenkin pääsykokeisiin lukeminen on ollut haastavaa. Selkeästi työelämä on aina houkutellut ja ehkä juuri sen takia tylsähköön lukuvaiheeseen keskittyminen ei ole tuntunut tarpeeksi mieluisalta.

Nyt kun vuodet ovat vierineet ja moni ystävistäni on jo maisterinsa suorittanut, alkaa silmät aueta ja oma motivaatio nousta. Haluan tehdä mielekästä kehittävää työtä ja tienata sillä hyvin. Haluan kehittyä ja kehittää. Omaa yritystäni olen pyörittänyt nyt yli 6 vuotta ja se on ihan kivaa, mutta sen kehittämiseen sellaisenaan (nykyisillä toimialoilla) minulla ei ole enää suurta motivaatiota, eikä osaamista ja ideoita ole riittävästi uusien aluevaltausten saavuttamiseksi. Haluaisin nyt kehittää itseäni koulun kautta ja siirtyä suuremman yrityksen palvelukseen sellaiseen asemaan, missä en aiemmin ole ollut.

En osaa suoraan edes sanoa, missä organisaatiossa tai yksikössä haluaisin työskennellä. Odotan yliopisto-opinnoiltani yleisen osaamisen lisäksi myös kartoitusta olemassa olevista mahdollisuuksista, mitä kaikkea sitä voisikaan työkseen tehdä kaupallisella alalla.

Eniten odotan yliopistolta sitä oppimista, projekteja, tutkimuksia, esitelmiä ja inspiroivia ihmisiä. Seuratessani aviomieheni opiskelua, olen innostunut korkeakoulun tarjoamista tilaisuuksista toteuttaa itseään ja saada tunnustusta hyvin tehdystä työstä. Innovatiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja faktatietoa arvostetaan. OLYMPUS DIGITAL CAMERAAloitin juuri ensimmäisen pääsykoekirjan lukemisen, Akatemiasta markkinapaikalle. Erittäin kuivan oloinen otsikko kirjalle, mutta ainakin heti alkuun sisältö on jo saanut paljon ajatuksia aikaan ja innostusta koulun aloittamista kohtaan. Kirjan alussa käsitellään eri organisaatiomuotoja ja mietinkin, että millaiseen organisaatioon minä itse olisin sopivin?

paasykokeetkauppis-haku

Aloitin tämän blogin vuonna 2012, jotta pysyisin lujemmin kiinni kisadieetissäni tekemällä suunnitelmistani ja aikatauluistani julkisia. Nyt mietin, että miksi en hyödyntäisi blogia jälleen kerran tavoitteissani pysymiseen? Joten, tässä ensimmäisessä pääsykoekirjassa on 250 sivua ja aikataulutan ne nyt seuraavalle kymmenelle päivälle. 25 sivua per päivä voi jollekin tuntua vähältä, mutta minusta se voisi nyt olla hyvä tahti. Pääsykokeet ovat kuitenkin kesäkuun tienoilla ja nyt on marraskuu.

Akatemiasta markkinapaikalle, aikataulu:

16. päivä – sivu 25 (luin tänään sivulle 29!)
17. päivä – sivu 50
18. päivä – sivu 75
19. päivä – sivu 100
20. päivä – sivu 125
21. päivä – sivu 150
22. päivä – sivu 175
23. päivä – sivu 200
24. päivä – sivu 225
25. päivä – sivu 250

Askartelin kirjaan hassut pienet päivämäärälappuset tavoitesivujen kohdalle, motivoimaan etenemistä.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAAikataulusta ei mielestäni kannata tehdä liian tavoitteellista ja kireää, sillä minä ainakin masennun jos tavoitteet eivät olekaan realistisia ja sinne saattaa mennä koko suunnitelma down the drain. Luulisi nyt 25 sivua saatavan luettua vaikka väkisin. Luen kyllä normaalia hitaammin, keskittyen ja tärkeät pointit yliviivaten.

Tähän mennessä osa tekstistä on ollut sellaista diibadaabaa, osa vaikeasti ymmärrettävää ja osa tosi mielenkiintoista. Mahdollista pääsykokeeseen valmistavaa valmennuskurssia varten, olen merkinnyt joitain juttuja tekstiin, joista haluaisin kuulla käytännön esimerkkejä, sillä niiden kautta on niin paljon helpompaa ymmärtää mitä tarkoitetaan. Olenkin täältä blogin kautta aiemmin saanut hyviä suosituksia markkinoilla olevista valmennuskursseista, kiitos niistä!

Vuosi takaperin kävin ihan kokeilumielessä kauppiksen pääsykokeissa ja jos en olisi lähtenyt arvailemaan niitä epävarmoja kysymyksiä, vaan jättänyt ne tyhjiksi, olisin saanut sivuakaan lukematta kasaan jo puolet sisäänpääsyyn johtavista pisteistä. Oman yrityksen ja yleisen kiinnostuksen kautta, nämä aiheet ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta silti yli puolen vuoden pänttäämiseen valmistautuvana Sinkkuelämän Carrie Bradshawn sanoin: I cant help but wonder, pääsenkö siltikään sisään?

Luultavasti koepäivänä olen täysin hädässä, vaikka olisinkin valmistautunut hyvin. Koe menee varmaan myös hyvin, mutta silti stressaan koko kesän tuloksia odotellen. Tästä syystä en varmaan uskalla pistää hakupapereihin ykkösvaihtoehdoksi mitään muuta, kuin sitä helpointa yliopistoa, vaikka sille paikkakunnalle ei ole yhtään hinkua muuttaa. Mitä jos laitan toisiksi helpomman, koska se olisi ’kivempi’ ja sen takia en sitten pääsekään sisään mihinkään jos pisteet eivät riitä sinne? Ei olisi ensimmäinen kerta, kun joltain rassukalta jää opiskelupaikka saamatta pisteen tai sen puolikkaan puuttumisen vuoksi…

Joka vuosi on vaikeampaa päästä ja porukka joutuu sen takia panostamaan enemmän. Ei riitä, että on hyvä, kun pitäisi olla paras. Halu päästä sisään on nyt korkeammalla kuin koskaan ja sen mukana myös paineet samalla tasolla. Aiemmat pääsykokeet ovat vaan osoittaneet sen, etten ole ollut parhaiden joukossa, koska en ole panostanut. Koskaan en ole lukenut sitoutuneesti ja siksi en tiedäkään, mikä on riittävästi?

…että sellaisia ajatuksia ja suunnitelmia tulevaisuudesta tänään :) Näillä lähdetään.

/Aku

Instagram: @aurorarenvall
Facebookista ja Bloglovinista saat uusimmat päivitykseni kätevästi. Bloglovinista voi myös tilata uudet postaukset omaan sähköpostiin.

Edellisessä postauksessa: Talven pelastuksena ihana lämpökerrasto ja uutisia uudesta vuokrahevosesta!

Aku

26 vastausta artikkeliin “Nyt saa riittää”

 1. Vaatii keskittymistä ja omaksumista, mutta sulla on hyvin aikaa :) Älä vedä itseäsi piippuun ja lue yötä myöten, niinkun jotkut tekevät – määrä korvaa laadun. Mä menin Aallon kauppikseen lukiosta suoraan mistään mitään tietämättä (nyt 24-vuotiaana oonkin sitten jo valmis maisteri, mihin vuodet menee?!) ja myöhemmin ajateltuna olisi ollut hyvä kypsyä muutama vuosi ennen opintoja. Yleensä motivaatiokin on parempi, kun on tehnyt vähän muutakin ennen opiskeluja. Tsemppiä urakkaan!

  • Kiitos Janni tosi paljon ihanan kannustavasta ja piristävästä kommentista :)!

 2. Tsemppiä Aku! Kyllä se siitä lähtee, tämän pääsykoelukemisen voi ja kenties kannattaakin ajatella tavallaan kisadieettinä suunitelmalinjoineen, mutta kuitenkin jättää pientä joustovaraa :) superisti jaksamista ja motivaatiota sinne<3

 3. Tsemppiä kovasti! Mä oon nyt kolmatta vuotta yliopistossa ja pääsin ensimmäisellä hakukerralla opiskelemaan alaa johon pääsee 20 hlöä kolmestasadasta hakeneesta sisään. Suuri lukumotivaatio (muutaman vuoden töissäolon jälkeen) ja valmennuskurssi toivat mulle sen paikan, joten uskon että sulla on todella hyvä mahdollisuus! Valitettavaa, mutta totta, on se että valmennuskurssi merkitsee paljon ainakin meidän tiedekuntaan hakiessa.

 4. Muista että yliopistossa koealue on helposti useampi kirja ja tuhansia sivuja eikä aikaa ole kuin kuukausi lukea. Tsemppiä :)

 5. Tsemppiä! Itselläkin suunnitelmissa hakea keväällä opiskelemaan ja vielä vähän pyörittelee eri vaihtoehtoja…Kovaa työtä tuo lukeminen. :D

 6. Pyri sinne minne oikeasti haluat. Ystäväni halusi lääkikseen, muttei päässyt. Seuraavana vuonna hän taktikoi ja pyrki ”helpompaan” hammaslääkikseen, josta ajatteli vaihtavansa perusopintojen jälkeen lääkikseen (olivat kuulemma molemmissa samat).
  No ei ollut ainoa.
  Kävi niin että sinä vuonna hammaslääkikseen oli ollut suhteessa enemmän hakijoita ja näin ollen sisäänpääsy vaikeampaa. Että eivät auenneet ovet tälläkään kertaa…
  Usko itseesi. Olet fiksu ja etevä. Kuuntele ensin sydäntäsi ja toimi sen jälkeen järjelliäsi.Hyvin se menee!

  • Totta, onhan tuollainenkin mahdollista. Ne mun kakkos- ja kolmosvaihtoehdot on kuitenkin myös niin kaukana kotoa ja aika tasavertaisia keskenään sisäänpääsyprosenttien kannalta, että uskon kyllä pääseväni sinne vähintään sitten tokana vuonna jos nyt vaan pokkana haen helpoimpaan. Samoja kouluja nämä ovat kuitenkin. Toisaalta olen kyllä kuullut niitäkin, että sinne minne ollaan päästy on sitten jäätykin ja on ollut ihan kivaa aikaa :) Eihän sitä tiedä, ennen kun kokeilee :)

   Kiitos paljon tsempistä ja ihanista sanoista <3

 7. Pisti silmään, että miksi luet vanhaa painosta tuosta akatemiasta markkinapaikalle.. suosittelen ostamaan uusimman painoksen (keltainen kansi) siinä hieman eri kappaleet.. itse viime keväänä kauppikseen sisään päässeenä suosittelen opettelemaan asiat oikeasta kirjasta…

  • On ostettu :) Aloittelin tuolla vanhemmalla, kun se oli meillä hyllyssä jo entuudestaan :) Hieno juttu, että olet itse päässyt sisään!

 8. Ruotsinkieliseen amk:n on helpompi päästä Suomessa. Ruotsissa on vielä helpompaa päästä sisään. Lähettää vaan todistukset. Vinkkinä vaan :)

  • Olen jo päässyt kerran sinne sisään, päivää aiemmin lukemalla :) Ei vaan kuitenkaan tuntunut mulle oikealta valinnalta.

   Ruotsiin olen hakenut oikikseen kahdesti ja sinne ei ainakaan omilla keskivertoisilla yo-todistuksilla pääse :/ Pitäisi olla E tai L tasoa. En ole ihan varma, mikä kauppatieteellisen tasovaatimus on.

   …ja siis nimenomaan vaan yliopisto kiinnostaa, kiitos vinkistä kuitenkin :)

 9. Kuullostaa että sulla on motivaatio kohdillaan. :) Itse olen yliopistossa alalla, jossa kirjojen tankkaus on arkipäivää. Pääsykokeisiin aikoinaan opiskelin kuukauden eri lukutekniikoita ja tein omaa lukusuunnitelmaani ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä. Huomasinkin että oletkin niitä jo tehnyt. Se kannattaa, koska aikaa ei mene jonnin joutuvuuksiin, kun koko ajan tietää mikä on päivän fokus.
  Halusin vinkata mun omista metodeista, jos jostain olisi apua myös sulle.
  Musta kannattaa lukea kirjat ensin yleisestä yksityiseen (otsikoista alku ja loppu kappaleisiin), sen jälkeen lukaista stressittä kirjat nopeasti läpi ilman, että keskittyy yksityiskohtiin. Ei haittaa vaikka kaikkea ei ymmärtäisi. Aivot rekisteröivät tietoa huomaamatta, vaikka susta tuntuisi, ettet keskity yhtään, eikä mitään jää mieleen. SIlloin saat kokonaiskuvan ja tiedät mihin keskittyä seuraavaksi. Tämän jälkeen mielestäni kannattaa vasta aloittaa se kovin tankkaaminen eli vaikkeitten kohtien ymmärtäminen, alle viivaaminen ja ihan viimeisenä ulkoa opeteltavat listat ja numerot kuten vuosiluvut yms. Muuten sitä tahtoo alleviivata koko tekstin, kun ei osaa suhteuttaa mikä on oleellista.
  Valmennuskurssit tarjoavat kyllä hyvän avun. Itse kävin etänä. Mitenkään muuten on vaikea päästä juuri pääsykoe alueen esseitä kirjoittamaan ja saada niistä palautetta, jollei tunne alan ihmisiä.
  Hirmuisesti tsemppiä ja jaksamista! Kannattaa pitää huumori mielessä kun meinaa seota vikoina kuukausina. :D Kun lukee itku silmässä viimeiset viikot tietää ainakin, että on antanut kaikkensa.

  • Kiitos! <3

   Musta tuntuu, että mulle ei toimi kevyesti läpi lukaiseminen heti alkuun. Mulla on ne omat jutut, mitkä kiinnostaa eniten ja ehkä jopa suurimman osan (ainakin tästä ekasta kirjasta) luen vähän väkisin ja siksi se tuntuu epämotivoivalta. Haluan vaan päästä siitä eroon ja pitää edes jotain jännitystä yllä tulevista otsikoista, jotta lukeminen olisi mielekkäämpä, tiedätkös? :D Jos otsikot on tyyliä

   1. Byrookratian teorian soveltaminen
   2. Mekaaniset organisaatiot
   3. Hitaasti muuttuvien yksiköiden elämänkaari
   4. Historian alkuperä
   5. H. Boringdomin teorian kasvu

   …katon vaan, että ei perkele, tää kurjuus ei lopu koskaan :D Siksi en halua lukea pikasesti, koska kun pitää lukea kunnolla olen jo totaalimasentunut, kun tiedän, mitä on tulossa. Sivumäärä sen sijaan on kiva katsoa, se kuitenkin iloisesti lähenee joka tunti :D

   Muutenkin ärsyttää tärkeissä kirjoissa se, että sinne on väkisin väännetty jotain välilässytystä ja käytetty turhaan ja usein hienoja termejä (synonyymeja…), vaikka asia selkenisi 100 kertaa helpommin ihan yksinkertaisilla sanoilla… Ymmärrän kyllä useimmat termit, mutta ne vaikeuttavat pitkän (tiedät ne 5 rivin pituiset lauseet…) lauseen sanoman sisäistämistä,

   SIKSI mun on vaan pakko väksisin soutaa tarkasti läpi kirja ekan kerran, kaikki yliviivaukset ja pienet sivumuistiinpanot tehden (suoraan kirjaan). Tokalla kerralla kirjoitan vihkoon kaiken yliviivaamani ja teen selkeän tiivistelmän. Jos kirjoitan sen tiivistelmän uudestaan 20 kertaa – osaan sen ulkoa suurin piirtein sanasta sanaan. Sillä tavalla opin ne ihmeellisimmät asiat jo pakostikin.

   Luen ja kirjoitan uusiksi muistiinpanoja (niitä samoja siis sanatarkasti) ja sen jälkeen voin lukea kirjan kevyemmin läpi vaikka sen 1-3 kertaa, mitä nyt kerkeän, niin saan imettyä lisää yksityiskohtia ja kokonaiskuvia. Ehkä osaan sitten arvostaa niitä hienoja termejäkin, hah :D

   Tää on mun oppimistoria, ehkä siihen vielä valmennuskurssilla saisi uusia itselle toimivia työkaluja. Valmennuskurssin aloittaessa haluaisin kuitenkin jo ”osata” kaikki kirjat, että siellä voi enemmän kuunnella ja syventyä ajatuksella käytännön esimerkkeihin ja sitä kautta tehdä opitusta vakaampaa omassa muistissa.

   Tulipas höpötys :D

 10. Moi Aku!

  Tsemppiä lukemiseen! Määrätietosuudella pääsee pitkälle!

  Varavaihtoehtona sitähän voi laittaa paperit sisään pohjoismaisiin yliopistoihin, mitkä on myös ilmasia. Mä lähin Ruotsiin opiskelemaan skipatakseni hakemisrumban ja kunnialla selvisin kandista läpi vaikka pääsin sisään ihan keskitasosilla yo-papereilla ilman pääsykokeita :) Nyt jatkuu maisteri Englannissa.

  Jos on seikkailunhalua niin sitähän voi laittaa kaikki verkot vesille :D

  • Heippa Maija!

   Tosiaan kuten yllä kommentoin äsken, minulla on kokemusta Rutosiin hakemisesta, mutta oikiksen puolelle ja sinne ei kahdesti kokeiltuani M-paperit riittäneet :/ Seikkailunhalua löytyy aina, että ehkä pitäisi varmuudeksi tutkia, mitä kauppatietteelisen puolelle kuuluu :) Varmaan ihan sairaan makeeta opiskella englannissa! Siellä taisi kuitenkin mennä maksullisen opiskelun puolelle?

 11. Mä laitoin sulle muutamia päiviä sitten sähköpostia pääsykokeisiin liittyen.. tulikohan perille? :)

 12. Moikka!

  Tsemppiä lukemiseen! Itse kaksi kertaa sisäänyrittäneenä ymmärrän mikä urakka sulla on edessä! Päätin sitten kuitenkin hakea myös amk:n tradenomiksi, ei ollut ollenkaan huono päätös. Se sopii itselleni todella hyvin kun opitaan niin paljon asioita käytännön kautta! Tämä vinkkinä muille lukijoille, jotka miettivät yliopiston ja amk välillä. Itse teitkin jo selväksi ylempänä, että yliopisto on sinun valintasi ja hyvä niin, tavoitteet korkealle!

  (Vinkkinä muuten myös Varjovalmennus, kannattaa tsekata ainakin nettisivu, siellä on paljon hyvää matskua pääsykokeisiin lukijoille :) )

  • Kiitos!

   Oma aviomies on tosiaan nyt valmistumassa tradenomiksi ja tykkään kyllä katsella sivusta kaikkia niitä projekteja, mistä siellä arvosanat taitaa pitkälti koostua. Mietin just, että yliopistossa se onkin sitten varmaan kovin erilaista, mutta toisaalta itselleni ehkä sen arvoista. Odotan jo innolla kaikkia ihmisiä, joihin pääsee koulussa tutustumaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta