Paras punkkipanta!

Namulla on nyt kolmatta vuotta käytössä Seresto-punkkipanta, ja sen kanssa ei ole koskaan ollut yhtäkään punkkia, vaikka asutaan hyvinkin punkkirikkaalla (yök) alueella.

seresto punkkipanta pakkaus apteekki seresto punkkipanta pakkaus sresto punkkipnata pakkaus

Ensimmäistä punkkipantaa hommatessa siirryn googlen ääreen  ja etsin kokemuksia parhaista punkkikarkotteista. Serestosta tuntui olevan eniten hyviä kokemuksia ja se vaikutti turvallisimmata, joten sillä mentiin.

Aiempina vuosina Namuun on kerennyt keväällä tarttua yksi punkki ja sen myötä ollaan herätty punkkipantaostoksille. Tänä vuonna olin kerrankin ajoissa liikkeellä, sillä nyt ostin pannan heti ensimmäisten Facebookin punkkihavaintojen jälkeen. Fb alkaakin nyt täyttämään punkkipantakeskusteluista, joten päätin vihdoinkin tarttua näppikseen ja raapustaa kerralla kunnon tekstin, jota voin linkitellä nämä meidän kokemukset niihin keskusteluihin. :)

seresto punkkipanta

seresto punkkipanta nypykät
Nuo pienet kiinnikenöpöt nyppäästään pois.

seresto punkkipanta

Seresto oli vielä viime vuonna suurimmaksi osaksi vähän vaikeasti saatavilla, sillä siihen piti saada resepti tai ostaa se klinikalta. Tänä vuonna iloksemme huomattiin tuttu pakkaus oman apteekin hyllyllä.

Saksassa punkit ovat vielä v-mäisempiä kuin Suomessa. Pienempiä ja voimakkaampia. Yksi tosiaan kerkesi silloin siellä asuessamme tarttua ennen pannan hankintaa ja sen kaivaminen oli ihan toivotonta touhua. Googlattiin lähin Serestoa myyvä klinkka ja käytiin ostamassa sieltä heti samana päivänä. Yhtäkään punkkia ei sen jälkeen tarttunut. Saksassa asuimme vielä superheinikkoisessa merenrantakylässä. Suomessakaan Sereston kanssa ei ole tarttunut yhtäkään punkkia, ja täälläkin elellään meren rannalla Helsingissä.

Listataanpas vielä Sereston plussat:

 • Estää punkkeja tarttumasta, eli punkkeja ei tule koiran mukana sisään tarttumaan ihmisiin. (Osa punkkivalmisteista tappavat tarttuneen punkin, mutta eivät estä punkkia tarttumasta.)
 • Voimassa pakkauksen avaamisesta jopa 8 kuukautta.
 • Täysi suoja punkkeja vastaan 48 tuntia koiran kaulaan astettamisen jälkeen.
 • Pannan kanssa voi uida. Siitä ei ole haittaa vesistölle ja sen teho ei heikkene kastumisesta. Panta on testattu toimivaksi myös kuukausittaisilla shampoopesuilla, mutta itse otan sen aina kunnon pesun ajaksi pois – mitä sitä tiellä pitämään. Hetkellisellä irrottamisella ei pitäisi olla mitään vaikutusta.
 • Seresto on turvallinen myös yli 10 viikkoisille pennuille.
 • Helppo säätää. Pannan voi irrottaa kokonaan tai säätää pituutta vaikka päivittäin. Säätömekanismin ansioista panta myös irtoaa jos jää kovaa johonkin kiinni. Pannassa on myös turvallisuussyistä katkeamiskohta, mutta se ei ainakaan meillä ole koskaan aktivoitunut. Pari kertaa on pitänyt ottaa kaulapannasta kiinni ja olenkin vahngossa ottanut Serestosta, jolloin Seresto on vaan avautunut – ei sen kummempaa.seresto punkkipanta kiinnitys seresto panta kiinnitys
 • Seresto ilmoittaa omilla sivuillaan, että tutkimuksissa pureskeltu ja jopa kokonaan nielty Seresto-panta, ei ole aiheuttanut muuta kuin lieviä vatsaoireita.

Namu ei syö tavaroita, joten sillä pidän Serestoa tosi löysällä, ettei vaan kurista sitä yhtään. Seresto kuitenkin neuvoo pitämään pantaa vähän kireämmällä, ettei eläin pääse sitä syömään.

Jonkin verran tulee siliteltyä punkkipannallisia koiria, joilla on mielestäni panta liian kireällä. Jokainen varmaan osaa arvioida millä kireydellä omalla koiralla panta pysyy päässä. Maksimikireyteen oli suositus, että kaksi sormea mahtuisi helposti pannan ja kaulan väliin. Sekin on aika suhteellista, joten katsokaa huolella, että omalla koiralla on hyvä olla. :)

 • Itse olen herkkäihoinen (ja niin on Namukin), enkä ole saanut mitään ihoärsytysoireita vaikka Namu nukkuu kanssani sängyssä. Olen jopa kokeillut vähän hinkata uutta pantaa ihooni, eikä silti mitään. Mainitsen tämän koska osa on huolissaan juurikin pannan vaikutuksesta ihmiskontaktissa.
 • Seresto maksaa noin 65€ meidän apteekissa.

Miinuksia en oikein keksi – värikin on ihan kiva. :D Ainoa vähän kökkö asia on se, että pantaa pitää käyttää päivin öin koko punkkikauden. Minusta eläimille kivempi, mitä ”nakumpana” saa olla kotiolosuhteissa. Toisaalta onpa tullut testattua, että Seresto voi ainakin meillä olla ihan överilöysällä (menee nyrkki väliin) ja silti vaikutus on ollut 100%.

seresto punkkipanta iso koira

All in all, olen ihan supertyytyväinen ja iloinen, että näin hyvä turva löytyi heti ensimmäisellä kokeilulla!

Kesällä toivottavasti saapuvalle Namun pikkusiskolle tai -veljelle hankitaan ehdottamasti oma Seresto, kun sen aika on. :)

Aku

6 vastausta artikkeliin “Paras punkkipanta!”

 1. Moikka,
  Tiedätkö soveltuuko tämä punkkipanta ihan pentukoirille? Eli onko liian vahva tms.
  Tosi kiva huomata aina kun päivität blogia, kovasti toivoisin, että sinulta saisi useamminkin lukea postauksia. :)

  • Heippa! Kiitos ihanasta kommentista. <3 Luonnoksissa on varmaan 15 blogijuttua, joten pikkuhiljaa! Juuri nyt teen tätä blogia lähinnä harrastuksena muiden töiden vuoksi. :)

   Tekstissä mainitsinkin, että sopii yli 10 viikkoisille koiranpennuille. :)

 2. Monista suosituksista johtuen tilasin juuri omille koirille saman pannan, toivottavasti toimii meilläkin! Vinkkinä vielä, että netistä löytyi ison koiran panta 36€/kpl (+toimituskulut muistaakseni 12€ jos ei tarpeeksi iso tilaus), itse tilasin Petdukan sivuilta. :)

  • Tullin sivuilta kannattaa tarkistaa saako kyseistä pantaa tilata Suomeen ulkomailta. Lähtökohtaisesti kaikki eläinlääkkeethän ovat kiellettyjen listalla ja punkkipannoistakin pitäisi tarkastaa vaikuttava lääkeaine (jos lasketaan lääkkeeksi, on tilaus ulkomailta kiellettyä). Tämä oli itselleni ainakin uutta infoa :)
   Eli siis pannat voivat huonolla tuurilla jäädä tulliin ja saattaa saada kirjeen vielä perään.

 3. Moikka!
  Olisiko mahdollista saada jatko-osa Namun eliminaatiodieettiä koskien? :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 4
Tykkää jutusta