Pupu on kitunut sun meikkien tähden

….kamala lause tuo otsikko, mutta totta se on. Tietysti muitakin eläimiä hyväksikäytetään kuin pupuja. Havaihduinkin itse juuri kun sain kommentin edelliseen meikkiaiheiseen postaukseeni, että käyttämäni huulipuna on suunniteltu eläinkokeiden turvin.

photo-1452857297128-d9c29adba80b

Etsin kyseistä haluamaani tummanlilaa väriä yli tunnin Stockmannilla ja löysin vain yhden mikä vastasi toivettani, merkki oli Yves Saint Laurent. Enpäs tiennyt, että he ilmeisesti kehittävät meikkinsä eläinten kustannuksella. Tietenkään en halua tukea tällaista.

Muistan ylä-asteella kun eläinkokeista puhuttiin enemmän ja hyllyissä oli mainostekstejä ”Ei testattu eläimillä”. Enää näitä ei hirvesti näy ainakaan omaan silmään. Vai onko niin, että kaikki isot brändit tekee eläinkokeita? Mac, Make Up Store, Inglot, Dior, Bobby Brown, Guerlain, Anastasia…?

Aiheesta on paljon juttua netissä, mutta etenkin nyt kun olen täällä kuitunettiyhteyden hylkäämässä maassa, keskustelen mieluummin teidän kanssa, sillä tiedän, että monilla on hirvesti tietoa tästä ja hyviä sivustoja mielessä.  Yllättävän moni kuten selvästi minä ja tänään bongaamani Heidi Powell, Hurja Painonpudotus -ohjelman päävalmentajan vaimo ja valmentaja itsekin, on aiheesta pihalla.

YSL se sielläkin vilkkuu.

Luonnonkosmetiikkaahan löytyy, mutta täytyykö sen olla luomua, ettei eläimiin ole koskettu? Itse en ole innostunut vielä luonnonkosmetiikasta joitain arvosteluja luettuani, jossa tuotteet todetaan selvästi huonommiksi mm. ripsari valuu jne.

Onko teillä jotain hyviä eläinkokeettomia brändejä tiedossa? Paljon pigmenttiä ja kestävyyttä, kiitos.

Kivaa jos tästä syntyy keskustelua! Minä saan uutta tietoa ja niin saa varmasti moni muukin lukija :) Huomattavasti parempia ostoksia jatkossa!

IMG_4614
Vauvanapsu 2015

/Aku, pupujen ja kaikkien muidenkin eläinten ystävä

EDIT: Sain ihan mahtavan lukuvinkin tuolla kommenteissa yhdeltä lukijalta. Siellä oli aiheesta hirmuisesti tietoa. Yksi tosiasia, mikä pisti silmään on se, että jotkut meikkien ainesosat on löydetty eläinkokeiden kautta LÄÄKETEOLLISUUDESSA ja sen jälkeen niitä samoja tuloksia on hyödynnetty kosmetiikassa. On myös olemassa kosmetiikassa käytettäviä yleisiä ainesosia, jotka on edelleen usein käytössä ja ne on alunperin vuosia sitten testattu eläinkokeilla. Näin olleen eläinkoevapaa merkki voi silti käyttää ainesosia, jotka joku muu on aiemmin testannut eläinkokeilla, mikä tekee totaalisen eläinkokeettoman kosmetiikan määrittämisestä hankalampaa. EU on nykyään eläinkoekiellossa kosmetiikan osalta, mutta silti täällä myydään myös eläinkokein lähiaikoina testattua kosmetiikkaa, sillä lakia pystyy kiertämään. Lisää aiheesta tuolla alempana kommentissani. Suora linkki kommenttiin painamalla tästä.

P.S Pupuista puheenolleen aina kun ostatte jotain pehmeää vaatetta, katsokaa ettei sisällä prosenttiakaan angoravillaa! Siitä olen puolestani erittäin tietoinen. Villa nimittäin revitään elävien pupujen nahasta irti. PETA:n sivuilla on ihan järkyttävää materiaalia villateollisuuspupujen kohtelusta. Video ei sovellu herkille ihmisille, mutta suosittelen silti katsomaan, jotta vältät angoratuotteiden ostamisen ja kerrot luultavemmin asiasta eteenpäin. Video löytyy täältä.

Aku

23 vastausta artikkeliin “Pupu on kitunut sun meikkien tähden”

 1. Lumenea ei testata eläimillä ja meikit tosi hyviä. Hiustuotteista Paul Mitchell on hyvä ja ei testaa.

  • K10. Miksei listaltanne löydy Lumenea/Anytimea/Yves Rocheria tms. kosmetiikkayritystä?

   Vastaus: Koska kyseinen yritys ei ole ainakaan toistaiseksi sitoutunut kansainväliseen eläinystävällisen kosmetiikan standardiin. Tarkista eläinkokeettoman kosmetiikan listasta, mitkä yritykset ovat mukana. Pyydä yrityksiä liittymään listalle. Mm. Yves Rocher oli aiemmin listalta, mutta jouduttiin poistamaan sieltä joulukuussa 2011. Lue asiasta lisää täältä.

   // Tälläinen tieto löytyy Lumenesta Animalian sivulta ja muistan myös aiemmin lukeneeni että Lumene olisi juurikin yksi näitä valheellisen mainonnan edustajia jotka sanovat etteivät testaa tuotteitaan eläinkokeilla, mutta raaka-aineet testataan kuitenkin. Vai oliko se niin että hoitavat testauksen ulkopuolisen yrityksen kautta. En muista sen tarkemmin.. Jos jollain on parempaa tietoa asiasta niin kuulisin mieluusti. :)

 2. Eun alueella on eläinkokeet meikkiteollisuudessa ainakin mielestäni kielletty. Muuten yves rocherista ainakin taitaa saada eläinkokeettomia meikkejä, samoin body shopissa :) myyjät varmaan tietää parhaiten. Eläinkokeista ym. tietoa etsittäessä en kauheasti suosittele PETAa tietolähteeksi, se sisältää tavallaan propaganda matskua esim. Eläinten teurastuksesta. Videot on kuvattu tyyliin kiinassa, jenkeissä, eikä niillä ole mitään tekemistä vaikkapa suomalaisen lihantuotannon kanssa, vaikka faktaa ovatkin kuvattujen maiden osalta. Angorakaneista tosin täyttä totta ainakin kiinan osalta, en ole perehtynyt eroaako kasvatus ja nylkeminen muista kasvatusmaista. Suomessa ainakin tiedän ettei turkiseläimiltä todellakaan revitä turkkia päältä vaikka elinolot ovatkin aika karut, päästiin kerran vierailemaan turkistarhalla (en kyllä tue suomalaistakaan turkistarhausta mutta näin kuriositeettina). Mutta onhan tuo kamalaa mitä maailmalla tapahtuu, huhhuh :/

  • Joo näin noista pupuista ihan dokumentinkin, muistaakseni Netflixin kautta, ja ihan kamalaa katsottavaa se oli. Angoraahan ei vissiin kyllä kasvateta Suomessa, että ne paidat mitä mm. Stocka täällä myy sisältää niiden kärsineiden luppakorvien osia :/ Mun mielestä on niin turhaa tehdä villapaita, missä on vaikka 5% angoraa, ei sillä, että 100% olisi yhtään parempi tietenkään, mutta u get it. Ihan hyvin pärjää paita ilman pupuakin. Kai se on myyntivaltti, että on ”ihanasta pehmeästä angoravillasta tehty” niille, jotka eivät edes tiedä, että se on angora on eläin.

   Olen nyt kaiken uuden tiedon myötä ymmärtänyt just, että nää järjestöt antaa usein/joskus väärää kuvaa tilanteesta käyttämällä vanhaa materiaalia, mikä on kuvattu mm. ennen 2000-lukua ja siitähän on lait muuttuneet aikalailla.

   Porojen teurastamossa vierailin itse 10-vuotiaana. Niistähän käytetään ihan kaikki osat ja tietysti turkkia myydään taljoiksi ym. Ei ollut lainkaan järkyttävä käynti edes lapselle :) Porot saavat elää vapaana tunturilla ja kun aika tulee, kuolema on salamannopea.

 3. Perjaatteessa kaikki tuotteet, jotka päätyvät kiinan markkinoille on testattu eläimillä. Kiinassa, kun ei saa myydä kosmetiikka yms tuotteita jollei niitä ole testattu eläimillä..
  Toivottavasti olet myös vegaani, koska jopa vegetarinen ruokavalio aiheuttaa eläinten kuolemaa. Poikatiput päätyvät silppuriin koska eivät kelpaa munien tuotantoon. Lehmät keinohedelmöitetään (raiskataan) kerta toisensa jälkeen, jotta maidon tuotanto jatkuu. Vauvan syntyessä hänet erotetaan äidistään vain muutamien tuntien sisällä. Tyttö lehmät kokevat äitinsä kohtalon ja poika lehmät taas joutuvat pieniin karsinoihin odottamaa paistiksi päätymistään..
  Vegaani elämäntapa on varma keino taata, ette satuta eläimiä. Lisätietoa löytyy esim googlettamalla vegan bodybuilding, forks over knives, cowspiracy.
  Kaiken ei tarvitse olla luomukosmetiikkaa :) löytyy myös ”normaaleja brändejä jotka eivät testaa eläimillä, esim elf. Näitäkin löytyy paljon lisää googlettamalla :)

  • Jaaa, vai että lehmät raiskataan keinohedelmöityksessä… Mites ne naiset sitten samassa tilanteessa inseminaatiossa nekin raiskataan :Ddd

 4. Elf, Anastasia Beverly Hills, Gerard Cosmetics ja Nyx on esimerkiks merkkejä, jotka ei testaa elämillä. Nyxin emoyhtiö L’oreal kuitenkin testaa, mutta Nyxin tuotteita ei kuitenkaan oo testattu eläimillä.

  • Hei kiitos tästä ihan hirmuisesti! Arvasin, että teiltä kannattaa kysyä ja oikeassa olin.

   Näin laajaa käsitystä aiheeseen en osannut odottaa, varsinkaan yhdestä postauksesta ja sen kaikista kommenteista. Luin kaikki 60 kommenttia, joissa oli mukana myös suomalaisia eläinkokeiden suorittaja.

   Ihan lopussa ajatukset ja fakta kulminoituivat totaalisesti tähän kommenttiin:

   ”On syntynyt omituinen asetelma, jossa tosiaan peruskuluttaja voi esim. EU:n lainsäädännön perusteella olla hyvinkin siinä uskossa, että kaikki käytössä oleva kosmetiikka on täysin eläinkoevapaata, kun todellisuudessa ihan ne samat tuotteet ensin testataan vaihtoehtoisilla menetelmillä EU:n markkinoille ja sitten eläinkokeilla Kiinaa varten. Kiitos muuten, kun selvensit, miten tämä on ylipäätään mahdollista. Aikamoinen porsaanreikä siinä laissa tosiaan on. Toisaalta nyt voin huolettomammin käyttää eurooppalaisten firmojen tuotteita, joita ei Kiinaan myydä.

   Jos haluaa selvittää, testaako tai testauttaako esim. kansainvälinen firma tuotteitaan eläimillä, joutuukin sitten jo tekemään aikamoista salapoliisityötä ja olemaan sekä fakiiri, ajatustenlukija, että lakimies, kun lukee firmojen kannanottoja tähän aiheeseen. Jos nimittäin sanotaan, että ”emme testaa valmiita tuotteitamme elämillä”, saattaa firma silti testata raaka-aineita. ”-Me- emme testaa tuotteita tai raaka-aineita” ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että firma testauttaa aineensa jollain kolmannella osapuolella. Kaikkein salakavalin on lause ”Me emme testaa mitään koskaan, emmekä anna toistenkaan testata, -paitsi- jos laki sitä vaatii”. Tämä yleensä meinaa sitä, että firma myy tuotteitaan Kiinassa ja tuotteet testataan sitä varten. Edes luonnonkosmetiikan sertifiointi ei ole tae eläinkokeettomuudesta, koska sertifioinnin vaatimukset eläinkokeiden suhteen ovat usein hyvin leväperäiset. Esim. Ecocert ei vaadi kuin sitä, että valmista tuotetta ei ole testattu eläimillä. Raaka-aineista ei jälleen puhuta mitään.

   Kiinassa on kasvavat markkinat ja aika moni firma haluaa niistä osansa. Onkin aika surullista, että monet firmat (esim. MAC, Yves Rocher ja Avon), jotka aikaisemmin julistivat joka paikassa eläinkokeettomuuttaan, ovat sittemmin lopettaneet tämän, poistaneet merkinnät pakkauksistaan ja iloisesti lähteneet Kiinan markkinoille isojen rahojen perässä. Myös EU:n lainsäädäntöä yritetään yhä horjuttaa. European Federation for Cosmetic Ingredients, joka edustaa kosmetiikan raaka-aineiden valmistajia, on juuri saanut luvan viedä EU:n tuomioistuimiin jutun kosmetiikkalainsäädäntöä vastaan. EFCI:n tavoitteena on, että firmat voisivat jatkossa käyttää eläinkokeista saatua tietoa uusien ainesosien kohdalla turvallisuusselvityksiä antaessaan myös EU:n alueella.

   On hienoa, että EU on lähtenyt eläinkokeettomalle linjalle, mutta niin kauan kuin muut maat eläinkokeet vielä sallivat tai niitä suorastaan vaativat, jatkuu kosmetiikkatuotteiden testaus edelleen. Ei ehkä EU:n alueella, mutta muualla. Eläinkokeiden kriteerit ovatkin täällä hyvin tiukat, mutta en oikein jaksa uskoa, että koe-eläinten hyvinvointi kiinnostaa yhtään niin paljon esim. Aasian maissa.”

   Oli myös hyvin avartavaa kun joku lukija siellä kysyi näin hyvin valistuneen bloggaajan suosittelemia merkkejä (aivan kuten minäkin täällä), ajatellen, että hän ainakin tietää! Vastaushan meni näin:

   ”Ymmärrän toiveesi täysin ja aihe on todella kiinnostava, mutta en tahdo itse lähteä tuolle linjalle, sillä en voi koskaan tietää koko totuutta firmojen eri käytäntöjen takana. :/”

 5. Kaikki meikit jotka on rantautuneet Kiinan markkinoille, testataan eläimillä. Esim. Urban Decay perui Kiinan valloitussuunnitelmat, kun merkin fanit nostivat niin kovan haloon.. ko. lafkahan kirjaili aiemmin paketteihinkin tekstin ”we don’t do animal testing – how could anyone”…

  Tsekkaahan ruotsalaisen Violan Killer Colours -blogi. Siellä hyviä cruelty free -meikkivinkkejä ja upeita lookeja :)

  • Kiitos vinkistä! Vietinpä tovin heidän mahtavilla sivuillan (so well done!) ja kirjoitan löydöksestäni pian postauksenkin :D

   Täällä on muuten Hampurissa LUSHin liike, ehkäpä pistäydun kun tässä joku päivä käydään siellä :)

 6. Essence on hintaluokkaansa nähden todella hyvä merkki eikä testaa eläimillä. Ovat todella edullisiakin.

  • Kiitos, samoin sinne :)!

   Tuolla Virven blogitekstissä, mikä tänne aiemmin linkitettiin: http://blogit.kauneusjaterveys.fi/ostolakossa/inside-industry-13-kosmetiikan/

   …oli mielestäni juttua Body Shopista ja Kiinasta (en muista nyt kummin päin siinä kävi, että lähtivätkö Kiinaan vai eivät) ja samoin tosta PETA:n listasta, että he eivät itse suorita tarkastuksia kun taas joku toinen lista oli luotettavampi heidän tarkastaessa listalla olevien kosmetiikkafirmojen toimintaa joka vuosi.

 7. Kiva että teit postauksen tärkeästä aiheesta! Suosittelen BottegaVerden luonnonkosmetiikkaa, ihania meikkejä heillä.

 8. Itse olen vaihtanut vähitellen kaikki kasvojenhoitotuotteet sekä meikit luonnonkosmetiikkaan. Luonnonkosmetiikkaa ei saa testata eläimillä ja monilla merkeillä on sertifikaatti, mikä takaa eettisyyden ja sen että tuote koostuu luonnonmukaisista raaka-aineista. Tällä sivustolla aika hyvin tietoa:
  http://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/
  Luonnonkosmetiikastakin löytyy meikkejä jotka on pigmenttisiä ja kestävyydeltään hyviä!
  Itse olen ihastunut KjaerWeisin meikkivoiteeseen, kestää äärettömän hyvin ja tekee luonnollisen näköisen lopputuloksen.
  Axiologyn huulipunat on toinen ihastus, valtavan pigmenttisiä ja kosteuttavia punia, pysyy huulillakin tosi hyvin! Noble väri on nuista punista mun lemppari! plussaa myös se että nuo huulipunat on vegaanisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta