Saako kipeänä treenata tai valmentaa?

Täällä ollaan kipeänä kotona :/ Kävin aamulla lääkärissä ja ilmeisesti on alkava / lievä poskiontelotulehdus. Jouduin siis perumaan kaikki loppuviikon valmennukset.

Lääkäri kysyi haluanko saiikkutodistuksen, jolloin kerroin olevani yrittäjä ja että en mä sillä mitään tee. Kun on muilla töissä on yleensä helppoa ottaa saikkua, se on jonkun muun ongelma silloin. Itse voi vaan mennä kipeenä kotiin lepäämään samalla kun saikkurahat kilahtaa tilille.

Truth to be told en edes tiedä voinko yrittäjänä saada kelalta jotain saikkutukea :D En ole koskaan jaksanut olla Kelan rahojen perässä, ihan vaan sen takia, että niiden lippulappusten täyttäminen ja kiikuttaminen vie niin paljon aikaa, ettei ole useimmiten edes kannattavaa. Ensimmäiset vuodet yrittäjänä tienasin niin vähän, että olisin saanut jotain asumistukea ja vähätuloisten tukea(?), mutta en niitäkään jaksanut hakea miljoonan paperin takia vaan tein mieluummin töitä.

En tykkää yhtään töiden lykkäämisestä ja sairastaessani joudun nimenomaan siirtämään valmennuksia eteenpäin. Ei tässä puljussa ole ketään joka tulee tuuraamaan mua saikun ajaksi ja hoitaa kaikki työtehtävät. Mitä pidempään lepäilen sitä enemmän kaikki kasaantuu. En tiedä osaako tuntityöläinen käsittää tätä ihan kunnolla, eli mieti miltä tuntuisi viikon saikun jälkeen tehdä seuraavalla viikolla 16 tuntista päivää joka päivä 8 tunnin sijaan? Mun päivät on muutenkin normaalia pidempiä. Mua A H D I S T A A siirtää töitä, en tykkää yhtään. Teen läppärillä suurimman osan töistä, mutta tällasena tukkopallona, joka niistää 400 kertaa päivässä ja meinaa pyörtyä suihkuun kun joutuu seisomaan, ei vaan pysty keskittymään koneen ruutuun kovin hyvin. Niin kuin olen aiemmin kertonut niin mä myös hikoilen läppäritöissä ja pulssi ylittää reilusti satasen, koska teen niin kovaa töitä, läppärilläkin.

Kun asiakas liittyy valmennustiimiini saa hän tiimikirjeen, jossa lukee näin:

Tässä vielä ohjeet sairastumisia varten, jotta treenaaminen olisi turvallista:

Jos tunnet, että olet tulossa kipeäksi tai olet jo kipeä: peruuta treenit. Treenistä ei ole mitään hyötyä kun keho keskittyy taistelemaan virusta tai bakteereja vastaan ja seuraukset voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan. Vaikka selviäisit hengissä on treenin tulos silti negatiivinen, eli tulee tehtyä turhaa duunia. Myös paranemisaika tuplaantuu tai triplaantuu. Todella ikävää on myös tartuttaa kanssatreenaajat. Suosittelen aina käymään lääkärin vastaanotolla selvittämässä mistä on kyse.

Milloin sitten saa treenata kun on ollut kipeänä?

Runsaan lepäämisen jälkeen kun tunnet olevasi vihdoinkin terve, älä mene salille vielä seuraavana päivänä. Yksi täysin terve päivä pitää olla välissä. Sairastelun jälkeen suosittelen palaamaan treenin pariin pikkuhiljaa, intensiteettiä rauhassa lisäten. Yhteistreenejen aikana muistakaa olla rehellisiä jos olo ei ole hyvä. Täyteen treenitehoon pääsy saattaa kestää jopa viikkoja. Muistakaa aina kuunnella lääkärin ohjeita ja kertoa niistä myös minulle.

Olen aina todella harmissani kun valmennettava saapuu treenihin kipeänä, sillä ne treenit päättyvät aina pettymykseen. Joko huomaan terveydentilan heti ja kiellän asiakasta treenaamasta tai asia tulee selville vasta kun kunto pettää kesken treenejen, mikä on mulle valmentajana ihan kamalaa, sillä olen piiskannut tietämättäni sairasta asiakasta. ”Nopeammin! Purista! Vasemman jalan tahti!” – näin olen huudellut ihmiselle, jonka keho taistelee jo valmiiksi huonossa hapessa – kamalaa. Monesti on asiakas lähtenyt kesken treenejen tajuttuaan vihdoinkin, ettei treenaamisessa ole mitään järkeä.

Kipeänä keho ei todellakaan laita energiaan mihinkään lihasmassan kasvatukseen tai rasvanpolttoon- oletteko tulleet ajatelleeksi tätä?

Ikävää on myös se, että kipeä treenaaja tartuttaa kanssatreenaajat ja valmentajan. Kun valmentaja sairastuu, peruntuu kymmenien muidenkin treenit ja valmentajan omat treenit. En nyt kirjoita tätä tekstiä syyttääkseni ketään tästä omasta saikustani, vaan viedäkseni viestiä eteenpäin jokaiselle suomalaiselle treenaajalle: pidä huolta itsestäsi sekä muista, äläkä treenaa kipeänä.

Valmennuksessani olevat luottavat suuren osan elämästään haltuuni. Mikä voisi olla suurempi osa elämää kuin ravinto, liikunta ja lepo? Näitä kaikkia säätelen asiakkaan tavoitteiden mukaan. Minulle kerrotaan hyvin henkilökohtaisiakin asioita ja minusta on ihanaa, että voin olla tukena muissakin asioissa kuin aamiaisen valinnassa <3 Minuun luotetaan ja turvaudutaan. Sairastuessani minusta tuntuu välillä siltä, että minuun petytään, kun en pysty pitämään kiinni sovitusta. Vaihtoehtona tosin on, että tulen itse salille tekemään kuolemaa ja tartutan saman olon asiakkaalle. Tämän takia toivoisin enemmän ymmärrystä itselleni ja muille valmentajille. Tiedän, ettei ole kivaa kun sovittuja asioita muutetaan, mutta TRUST ME mä en halua olla kipenä kotona, vaan tekemässä töitä muiden hyvinvoinnin puolesta. Ensin on kuitenkin huolehdittava itsestä.

Millaisia kokemuksia teillä on näistä asioista? Onko samanlaisin fiiliksin varustettuja valmentajia kuulolla, entä valmennettavia? Miten olette osanneet tunnustella omaa kehoa ja treenata vain terveenä? :)

Nyt ollaan sitten molemmat antiobioottikuurilla, omistaja ja koira. Tervehdytään yhdessä lämpöisten vilttejen alla <3unnamed (1)/Aku *niisk*

Aku

20 vastausta artikkeliin “Saako kipeänä treenata tai valmentaa?”

 1. Paranemisia! Itse olin juuri reilu viikon kamalassa kuumeessa ja tappoflunssassa, ja kyllähän siinä meinasi epätoivo iskeä että nyt menee kaikki tehty työ hukkaan ja niin edelleen.. Mutta tauti oli sen verran hirveä, että tajusin onneksi odottaa, että olen kunnolla parantunut, ja nyt treenit on taas lähteneet hyvin vauhtiin. :) Tuo on hyvä nyrkkisääntö että yksi terve päivä välissä!

  • Niin on :)! Kiva kuulla, että olet itse päässyt takaisin treenaamaan, sitä odotellessa :)!

 2. Voi yrittäjäkin saada sairauspäivärahaa, alkaa 5:estä sairauspäivästä ja lasketaan yel-vakuutuksen perusteella, jos sitä maksat :) kaikki kyllä kannattaa hakea mihin on oikeus! Paranemisia! Ps. Koirasi on todella suloinen :)

  • Kiitos Maria! Arvasin, että joku tulee valaisemaan asiaa ;)

 3. Kyllä muillakin töissä ollessa voi työt kasautua. Usein asiantuntija- ja esimiestehtävissä töitä hoidetaan sairaslomalla kotoa käsin ja/tai sitten toimistolle palatessa odottaa kaikki saikun aikaiset työt tekijäänsä. Jotain pientä on ehkä voinut kollega hoitaa osittain eteenpäin, mutta usein sekään ei edes auta mitään..

  Tsemppiä toipumiseen, sulla on kyllä mahtavan sisukas asenne!

  • Kiitos Eikku! Tiedän hyvin tunteen, että on helpompi hoitaa asioita itse kun antaa jonkun muun edes yrittää, kuitenkin tekee itse paremmin ja pahimmassa tapauksessa tuuraaja järjestää itselle vaan lisää töitä :D

 4. Paranemisia sinne!
  Itse oon kyllä tosi tarkka nykyisin siitä, millon kannattaa treenata jos on ollut kipeänä.
  Välillä itseeni hävettää kun mulla on astma ja allergiaa, kun tulee yskittyy tai niistettyy nenää salilla. Tekis mieli aina kirjottaa otsaan että ”en ole kipeä” :D

 5. Paranemisia sinulle, ikävää että työt kasaantuu ja myös tällöin se vaikuttaa paranemiseen joten yritä saada hetkeksi edes työt mielestä. :( mukavaa joulun odotusta!

 6. Paranemisia! Kipeänä kyllä korostuu se kuinka ihanaa onkaan kun saa olla terve ja pystyy treenaamaan ja käymään lenkillä. Oon ite ollut nyt reilun viikon kipeenä ja odotan vaan sitä että olisin taas terve ja pääsisin lenkkeilemään. Kamalaa, kun jo koirien pissatuskävelyn jälkeen on ihan kuollut. Onneksi jo sentään parempaan päin mennään :)

 7. Asiapitoinen postaus, kiitos. Erityispeukku tulee sanoista ’todella ikävää on tartuttaa kanssatreenaajat’! Sairaana täytyy malttaa levätä kotona! Kukaan ei ole korvaamaton, joskin työt voivat kasaantua.

  Välillä kummastuttaa tämä ihmisten voivottelu viikon-parin flunssan suhteen, kuinka kaikki suunniteltu vaikeutuu tai epäonnistuu. Työskentelen vakavasti sairaiden parissa, joiden elämä muuttuu täysin pitkäksi (>1 keskimäärin) ajaksi.. Kaikki eivät valitettavasti saavuta onnellista päätöstä. Toivon tämän antavan hieman perspektiiviä omien ’ongelmien’ suhteen. Ajoittain muistutan tästä myös itseäni.

  Kun aina muistettaisiin ne elämässä jo olevat hyvät asiat. Hyvää joulunaikaa kaikille!

  • Kiitos!

   Mullakin on elämässä vakavia asioita, joista en täällä halua puhua sen enempää, mutta olen varsinkin sen takia samaa mieltä. En jaksa vaivata itseäni tai muita millään pikkujutuilla. Mieluummin keskittyy elämiseen ja onnellisuuden tavoitteluun, mitä se ikinä vaatiikin :)

   Samoin!

 8. Itse työskentelen koulukuraattorina ja lisäksi työnkuvaani kuuluu miljoona muutakin asiaa, joita ei kukaan muu hoida. Eikä minulle todellaakaan palkata sijaista jos sairastelen.. Eli kun palaan töihin sairasloman jälkeen, niin kyllä ne kaikki iloisesti kasaantuneet työt siellä ovat vastassa ja ylityöt paukkuu. Pistää kyllä harkitsemaan aika kauan, että onko niin kipeä että täytyy jäädä kotiin.

  Pikaisia paranemisia!

  • Tän takia mäkin mietin usein, että oonko nyt todella niin kipeä etten voi mennä töihin. Urheiluhommissa tosin asiaa pitää miettiä vielä vähän vakavemmin kuin toimistotöissä. Mun mielestä monella työpaikalla on parannettavaa työolosuhteissa. Moni teettää ilmaista työtä työntekijöillään, ylitöistä pitää aina maksaa..

 9. Tuntityöläinen kyllä ymmärtää täysin. Yrittäjä saa sentään itse päättää rytminsä. Itse sairasloman jälkeen teen yömyöhään töitä työpaikalla koska kotona ei ole siihen mahdollisuutta, kukaan ei niitä ole tekemässä.

  • Yrittäjä saa päättää myös paljon tienaa vai tienkaako ollenkaan. Jos tuntityöläinen ei pysty tekemään kaikkea työtä ei hänen palkkaansa sentään lasketa ;) Varmasti riippuu paljon tuntityöläisen työpaikasta, miten siellä kuviot sujuu.

 10. Sairastelu on kyllä todella turhauttavaa, piti ihan siksi laittaa kommenttia, kun on niin ajankohtaista just nyt! Tämä oli hyvä kirjoitus ja muistutus ihmisille tärkeästä aiheesta. Mainitsemiesi ongelmien lisäksi flunssaisena treenaamisesta voi saada vakavia jälkitauteja, joiden takia voikin sitten tulla kuukausien treeni”tauko” :/ Itse yritän tässä juuri selättää angiinaa ja sen päälle puhjennutta poskinotelontulehdusta ja ensi viikolla on Thaimaan reissu edessä. Kovasti harmittaa etenkin se, ettei ole päässyt treenaamaan kuukauteen juuri ennen ”elän viikon bikineissä”-aikaa :D
  Mutta hei kiitos kivasta blogista, olen sitä jo jonkin aikaa seuraillut ja hyvää uutta vuotta!

  • Kiitos Janina, ihana kuulla!

   Mullakin on ollut angiina varmaan 6 kertaa, ei ole kivaa :/ mutta olen myös lähtenyt reissuun kipeänä ja se oli yksi kivoimmista reissuista koskaan kipeydestä huolimatta :)! Matkavakuutus on niin hyvä olla, jotta voi kohteessa mennä tarvittaessa uuddestaan lääkäriinkin – niinkin olen tehnyt toisella reissulla :)

   Ihanaa matkaa, nauti vastoinkäymisistä huolimatta :)!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta