Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien treeniä, ruokaa ja valmennuksia – osa 1

Ciao bellas!

Aiemmin kyselinkin teiltä lukijoilta kysymyksiä koskien kaikkea tähän terveelliseen elämäntyyliin liittyvää ja kysymyksiä tulikin huomattavasti enemmän kuin odotin, kiitos niistä todella paljon! Kysymyksethän eivät ole minua varten vaan kaikkia, jotka nyt tai jatkossa löytävät bloggaukseni ja haluavat oppia lisää ravinnosta ja treenistä. Suuri kiitos kysymyksiä esittäneille!

Koska kysymyksiä oli niin paljon, päätin julkaista ne osissa, tässä nyt osa 1! Osia tulee lähipäivinä 3-4 :)

Q: Haluaisin laihtua 20 kiloa, paljonko yksi ruokaohjelma maksaa?
EDIT: Vastaus sopii myös pienimuotoisempaa kiinteytystä kaipaavalle, joka kyselee yksittäisen ohjelman perään.

A: Huomaan heti ettei asiakas 99% todennäköisyydellä tiedä mitä tarvitsee ja nyt on minun vastuuni kertoa se hänelle. Ei syntyessään voi tietää kaikkea, minä en todellakaan tiennyt mistään mitään ennen kun palkkasin itselleni ensimmäisen valmentajan.

Näin vastaan aina meilitse:

”Joskus asiakkailla menee paritkin ohjelmat läpi, ennen kuin löydetään sellainen joka toimii juuri hänelle parhaiten. Joskus tuloksia tulee täyttä vauhtia heti ensimmäisellä ohjelmalla ja joskus ohjelma kaipaa säätöä jos paino ei tipu tarpeeksi nopeasti, paino tippuu liian nopeasti, olo on väsynyt eikä energiaa riitä, jotkin ruoka-aineet ei toimi tai elämäntilanne muuttuu. Pidemmissä valmennuksissa muutoksia tehdään aina tarvittaessa yleensä useamman kerran parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Tämän takia en mielelläni tee yksittäisiä ohjelmia, jotka eivät sisällä seurantaa, koska asiakas jää yksin eikä osaa itse tehdä tarvittavia muutoksia. ”

Kyse on siis siitä, että tämä henkilö todennäköisesti olettaa yhden ruokaohjelman muuttavan hänen elämänsä. Hyvin, hyvin, hyvin harvoin lyhytkestoisen dieetin läpikäynyt henkilö löytää rytmin, jota hän noudattaa loppuelämän, kiinteytyy vuosi vuodelta ja ihan tuosta noin vaan 50€ ohjelman jälkeen muuttuu Isabel Ljungdelliksi. Etenkin kun kehoon on saatu kerrytettyä huomattava määrä ylipainoa, sen saattaa saada yllättävän nopeastikin pois superhyperdieetillä, mutta sitä ei saa pidettyä poissa, ellei opi pidemmän kaavan kautta rutiina, joka ylläpitää saavutettuja tuloksia. Ruutiinin saavuttamiseen menee useita kuukausia, joskus jopa vuosia.

IMG_4486

Rutiinia vieläkin tärkeämpi asia on ravinnon ymmärtäminen. Miksi rasvoja syödään vaikka rasvasta halutaan eroon, paljonko on minulle riittävä määrä proteiinia? Entä ne hiilihydraatit? Ei KUKAAN voi karpata loppuelämää. Sanokaa muuten pliis, että karppaus-trendi on jo ohi? Entä oletko miettinyt tai ehkä jopa kokeillut pussikeittodieettiä? Pussikeittodieetillä olet nälässä ja vaikket olisikaan, aineenvaihduntasi vajoaa entistä alemmas ja menetät sen lisäksi lihasta, ehkä myös rasvaa, mutta varmasti myös lihasta. Mitä enemmän lihasta sinulla on sitä enemmän voit syödä joka päivä vaikket urheilisikaan. En millään usko, että niissä juomissa olisi tarpeeksi proteiinia edes lihasten ylläpitoon. Vaikka olisikin, et voi juoda jokaista ruokaasi loppuelämäsi ajan! Kun syöt kiinteää ruokaa, keho pilkkoo ruoan ja käyttää siihen energiaa, eli kaloreita. Tätä ei tapahdu jos juot ruokasi, oletko miettinyt tätä? Et myöskään voi syödä niitä kovasti mainostettuja protskupatukoita ja korvata niillä joka ateriaa. Ne ovat teollisia. Syö puhdasta oikeaa ruokaa! Ei satunnainen prodepatukka haittaa, mutta ei se tuo sitä etsimääsi rutiinia ja pysyviä tuloksia. Se on hätävara tai vaikka leffaherkku. Sinun täytyy oppia miten ja kuinka paljon juuri sinä tarvitset puhdasta ravintoa, jotta kehosi voi hyvin.

Luuletko, että tämä kaikki lukee yksittäisessä ruokaohjelmassa? Ei lue :) Toki olet nyt lukenut sen tästä, mutta tämä on vain pintaraapaisu ja osa niitä pitkiä meilejä, joilla vastaan näihin ohjelmatiedusteluihin ja valmennettavien kysymyksiin. Kuten huomaat tai ainakin pian tulet huomaamaan, asiakas ei ole minulle mikään ”työasia”, vaan henkilö, jota haluan oikeasti auttaa elämässä eteenpäin.

255024_467717853318981_1174182990_n

Aina kun kyseessä on jojo-laihduttaja, pidempään painonsa kanssa kamppailut, aina ylipainoisena ollut, alipainon läpikäynyt ja siitä parantunut, kuka vaan, jolle syöminen ei ole itsestäänselvyys, jolla on opittavaa ja halua oppia – suosittelen vähintään 6kk valmennusta.

Se on investointi tulevaisuuteen. Jatkuva jojoilu, ahdistus, eri dieetit ja pumppipampit aiheuttavat vaan sen, että rahaa samaan asiaan kuluu ikuisesti ja koskaan ei olla tyytyväisiä hetkeä pidempään. Tavoitteeni on, että valmennuksen päätyttyä valmennettavalla on eväät terveeseen ja onnelliseen loppuelämään. Valmennettavan pitkäaikainen onnellisuus on aina minulle prioriteetti.

Laihduttaminen ei ole kivaa. Siksi se kannattaa tehdä kerralla kunnolla, tulevaisuus ja omatoiminen osaaminen mielessä.

Q: Haluaisin laihtua 10 kiloa, kauanko siinä menee?

Se riippuu sinusta. Jos olet muutenkin aktiivinen urheilija ja valmis treenaamaan kovaa 10 kiloa voi tiputtaa parissa kuukaudessakin. Pidä kuitenkin mielessä rutiini, tieto ja pidemmän ajan tähtäin, josta puhuin aiemmassa vastauksessani. Punnitse riittääkö sinulle tulosten saavutus vai koetko trapeelliseksi myös ylläpitovaiheen, tiedon ja jatkuvan kehityksen oppimisen tärkeyden? Oletko tee-se-itse-tyyppi vai kaipaatko tukea niin vaikeisiin tilanteisiin, kuin myös onnistumisen tunteen jakamiseen? Kannustaminen ja valmennettavien puolesta iloitseminen on toinen nimeni ^^!

Jos et ole aiemmin harrastanut liikuntaa, valmennus alkaa aina perusteellisella lääkärin tarkastuksella. Jos liikuntataustaa löytyy, mutta se on ajan saatossa jäänyt vähemmälle, meidän täytyy aloittaa kevyemmin ja lisätä intensitettiä kehityksesi mukaan. Yleiskunto nousee todella reippaasti, eli sitä ei kannata jännittää!

Jos olet jo valmiiksi pienikokoinen ei paino yleensä putoa yhtä nopeasti ja sen eteen saa tehdä huomattavasti enemmän töitä. Varaudu useampaan kuukauteen. Suosittelen 6kk valmennusta.

Tiimissäni treeniohjelmat päivitetään valmennettavan toiveiden mukaan aina 2kk välein, eli 6kk-valmennuksen aikana tulee miinuskilojen lisäksi opittua noin 100 uutta treenitekniikkaa!

Q: Kuinka paljon valmentajalta voi vaatia sopimuksessa, jossa on rajaton sähköpostituki? Kyseletkö itse valmentajana valmennettaviesi perään jos heistä ei kuulu? Vai onko tämä tapauskohtaista: jos jollain näyttää sujuvan hyvin ilman jokaviikkoista ohjaustakin niin oletko yhteydessä? Ja kuinka paljon keskiverto asiakas on sinuun yhteydessä valmennuksen aikana jos tarkastellaan nimenomaan tuota sähköpostiliikennettä?

A: Minun käyttämäni valmennussopimusehdot ovat aina näkyvissä hinnastossani, jonka löytää mm, tuolta Personal training -palvelut -sivuni alalaidasta :) Ehdot ovat huomattavasti pidemmät kuin useilla valmentajilla, mutta ne ovat siellä, jotta pelin säännöt ovat selvät molemmin puolin ennen valmennussuhteen aloittamista. Omissa ehdoissani lukee, että valmennettava on itse vastuussa kommunikoinnista. Kyse ei edes ole siitä, että minulla olisi liikaa valmennettavia, enkä kerkeä huudella jokaisen perään, vaan ennemminkin siitä, että valmennettava on itse vastuussa itsestään. Jos olen koko ajan paapomassa valmennuksen aikana, ei valmennettava opi elämään ilman minua. Minä en tee tätä työtä rahan kiilto silmissä, enkä ole mikään lapsenvahti. Tavoitteeni on, että saan annettua kaikkeni valmennettavalle mahdollisimman nopeasti, jotta hän pärjää omillaan ja minulle vapautuu paikka, jonka saa seuraava apuani kaipaava. Apua ja tukea saa aina kun sitä pyytää :)! Etenkin etävalmennuksissa, joissa en kasvotusten pääsee tunnustelemaan yleisfiilistä ja jutustelemaan, valmennettavalla on suurempi vastuu itselleen ilmaista selkeästi mitä kuuluu sähköpostin välityksellä.

woman-on-computer-on-couch

Olen itse valmennettavana sellainen, että viestittely vaan hidastaa minua. Kun saan ohjeet, teen kyllä niin kuin sanotaan ja viikoittainen raportoiminen tyyliin ”Olen tehnyt kaiken ohjeiden mukaan. Kaikki hyvin. Ei muuta.” – maistuu ihan puulta. Saman kaltaiseksi koen treenipäiväkirjat. Voisin olla jo seuraavassa sarjassa, mutta sen sijaan joudun raapustamaan jotain kirjaa ja miettimään montako toistoa tulikaan :D Tämä on siis HYVIN yksilöllistä. Siksi onkin hienoa, että valmennettava voi itse hyödyntää seurannan niin kun katsoo parhaaksi ja jos joku tyykkää treenipäiväkirjoista niin ilman muuta kannustan käyttämään!

Moni tunnollinen valmennettava laittaa minulle sähköpostia jopa useita kertoja viikossa ja kertoo miellään kuulumiset ihan sitä myöten mitä perhe on puuhaillut, mitä lapsille kuuluu, mitä osti shoppailureissulta, kuvia lomamatkalta ym. josta olen tosi iloinen! Minusta on mahtavaa kun valmennettava haluaa minut niin suureksi osaksi elämää, silloin pystyn myös paremmin ymmärtämään ja tukemaan tarpeen tullen. En tarkoita, että olisin pettynyt kerran kuussa raportoiviin vaan, että heidänkin kohdalla olen iloinen siitä, että he tekevät kuten itse haluavat. He eivät ole yhtään vähemmän tunnollisia, toimivat ihmisinä vaan erilailla. Jos minua ei tarvita joka viikko kuuntelijaksi ja kommentoojaksi, niin turhaan yksin huutelen :D Etenkin jos se vaan häiritsee/hidastaa toista.

Jos valmennettava ei pidä yhteyttä koska motivaatio on loppunut, sen kyllä huomaa jossain vaiheessa, jolloin huhuilen perään, että mistä johtuu ja yritän keskustella miten asiaa voisi parantaa. Painotan aina ettei kuntosali ole ainoa elämänmuoto täällä planeetalla! Jos sali ei kiinnosta *ittuakaan niin ei sinne ole pakko mennä :D! Tämä onkin kynnys, mikä monelle on harmillisen vaikea ylittää, kertoa valmentajalle, että näin nyt on. Minä olen kyllä sanonut suoraan monellekin, että jos ei kiinnosta niin etsitään sellainen laji joka kiinnostaa! Linkitän sivustoja, ehdotan joukkueurheilua ja yksilölajeja. Jos mikään ei kiinnosta, jos vaan on vaihe elämässä, jolloin kaikkea on liikaa ja uuvuttaa, ei väkisin salitreenaaminen sitä paranna. Olen myös sanonut suoraan, että pidä nyt viikon tai kahden viikon tauko kaikesta treenaamiseen liittyvästä, panosta nukkumiseen ja lepäämisen – katsotaan sitten uudestaan :)! Motivaation on aina lähdettävä itsestä ja jos sitä ei ole, en sellaiseksi voi muuttua. Tämäkin on hyvä muistaa. Moni odottaa valmentajan olevan jonkinlainen ratkaisu siihen haluamiseen. Jos haluaa tarpeeksi, onnistuu takuulla. Minä annan avaimet, mutta tulos on itsestä kiinni.

Keskivertovalmennettava on yhteydessä minuun 3-4 kertaa kuukaudessa, eli noin kerran per viikko. Toiveeni olisi kerran per viikko, jotta saan samalla myös aamupainotiedotteen ja tiedän ohjelmien toimivan. Usein alussa ollaan yhteyksissä enemmän ja valmennuksen loppua kohti vähemmän. Rohkaisen olemaan etenkin alussa yhteydessä ihan kaikesta, myös asioista, jotka ollaan kasvotusten käyty läpi jos niissä jokin mietityttää tai koko juttu on unohtunut. Valmennan todella informatiivisesti, joten alussa pää voi olla pyörällä monta viikkoakin. Valmentautuminen ei ole ilmaista ja siksi jokainen hetki kannattaa hyödyntää. Kaikki minkä valmennuksen aikana oppii niin treenistä, ravinnosta kuin itsestään pysyy mukana ihan elämän tappiin asti, eli uskaltakaa kysyä :)!

Toivottavasti tästä oli apua mahdollisimman monelle. Seuraavassa osassa käsitellään treeniasioita!

/Aku

Instagram: @aurorarenvall
Facebook: täällä

Oletko muuten huomannut lauantaina ratkeavan Facebook -kilpailun, jossa voit voittaa yksityisen treenin kanssani? Kurkkaa ohjeet täältä!

Aku

18 vastausta artikkeliin “Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien treeniä, ruokaa ja valmennuksia – osa 1”

 1. Hei, sisältääkö tuo pelkkä yksilöllinen ruokavalio-ohjelma seurantaa ja tulosten raportointia sekä tarvittavia muutosten tekemisiä, vai onko kyseessä vain ruokavalio käteen -tyyppinen palvelu?

  • Yksittäiset valmennustuotteet kunten ruokavalio ja treeniohjelma, tehdään henkilökohtaisesti sinua varten, mutta niihin ei kuuluu seurantaa, raportointia eikä muutoksia. Siksi en niitä suosittelekaan ja kerron tämän aina kaikille kiinnostuneille. Ne ovat kuitenkin hinnastossa siksi, että jos joku välttämättä sellaisen haluaa – sen saa, sillä onhan se hyvä alku ja useimmille kuitenkin suuri muutos parempaam, aiempaan ruokailuun verrattuna.

   Haluan vaan, että ymmärretään miten maksimallisia ja mahdollisimman nopeita tuloksia saadaan aikaan ja silloin seuranta on avainasemassa. Optimaalisen määrän, sopivien liikkeiden ja ruokaaineiden löytäminen ei yleensä onnistu kerralla. Uudet tavoitteet ja elämäntilanteen vaikuttavat myös ohjelmiin. Yksittäisiä treeniohjelmia kannattaa tietysti hyödyntää, niissä seuranta ei ole niin oleellista kuin ruokavalioasioissa. Treeniohjelmaa kannattaa suorittaa 2-4kk, minkä jälkeen suosittelen päivittämistä, jotta kroppa saa uutta ärsykettä. Minun tiimissäni treeniohjelmat uusitaan 2kk välein mielenkiinnon ylläptämiseksi ja siksi, että kerkeän nopeasti kuluvassa ajassa esim. puolessa vuodessa, opettaa mahdollisimman paljon eri liikkeita ja treenitekniikoita, jotta omatoiminen treenaaminen tulevaisuudessa olisi helppoa :)

 2. Tää kommentti ei varsinaisesti liity tähän postaukseen mitenkään, mutta olipa ihana nähdä sut (ja miehesi myös) livenä eilen!:) blogisi on pitkä aikaa ollut yksi lemppareista, tästä välittyy niin positiivinen ja hieno elämänasenne. Parasta oli eilen huomata että olet oikeastikkin todella hymyilevä, kohtelias ja sympaattinen nainen, eli se ei ole pelkästään tämän blogin tuoma mielikuva vaan oikeasti totta :) Koskaan ei ole tullut mitään blogia kommentoitua mutta nyt oli aivan pakko. T: se vanhan corgiherran omistaja ;)

  • Moikka Saga! Harmittaa etten kysynyt sun nimeä siinä tilanteessa ja esitellyt itseäni kunnolla, yleensä kyllä kättelen – syytän nyt sitä koirulin ihanuutta, meni pasmat ihan sekaisin jo siellä viereisessä liikkeessä kun luulin sen kuuluvan sinne :D! Onneksi ei kävelty suoraan ulos vaan kehdattiin häiritä teitä, oli ihan mega hyvä fiilis koko kotimatkan! Jännä miten eläimet ja mukavat ihmiset voi saada niin hyvälle tuulelle. Ei ihme, että terapiakoirat toimii :)! Meillä kun ollut tuon oman Namun kanssa kaikkea kamalaa terveysongelmaa ja riitaa kasvattajan kanssa, tuli oikein sopivaan saumaan se, että corgi istahti jalalle paijattavaksi :D Kiitos teille kun annoitte meidän lääppiä herra corgia ^^ Tosi ihana palaute sinulta, oli ihan parasta lukea se tänään herättyäni <3 Toivottavasti nähdään vielä! Niin ja jos maastonakki on hoitopaikkaa vailla niin tarjous on voimassa :) Omaa corgia odotellessa, ehkä loppuvuonna tai ensi vuode puolella saadaan uusi perheenjäsen Namun kaveriksi, nimikin on jo valmiina ;)

 3. Miksei paketteihin kuulu ns. ReversReverse-dieettiä? Oon huomannu saman mooonilla valmentajilla että kun valmennus loppuu niin se on soronoo. Ja osa valmennettavista ihmettelee että mitäs nyt kun dieetti päättyi ja alkavat syömään kahta kauheemmin.

  • Lyhyemmissä valmennuksissa (alle 6kk) kalorien tasaaminen ei ole oikein mahdollista, sillä valmennettava ei ole päässyt tavoitteeseen, jolloin kaloreita on ihan turha nostaa. Hyvä artikkeli reverse-ruokahommista on esim. täällä: http://www.fast.fi/2014/reversedieettaus-osa-1-siirtyma-plussalle-rankan-dieetin-jalkeen/

   6-12 kk valmennuksissa pyrin siihen, että valmennettavalla on lopussa ohjeet, joilla voi jatkaa. Minun asiakkaani eivät ole kisaajia, jolloin dieettaaminenkaan ei ole mitään kisadieettamista, jossa kroppa näännytetään 10% rasvoihin ja sieltä lähdetään uuten nousuun kohti uusia treenituloksia, mikä nyt tuossa FAST:in reversedieettiartikkeliaa on pohjana, eli off seasonit ja kisakaudet sekä niiden välisen pohjattoman nälän kanssa kamppailu ja aineenvaihdunnan tasaaminen normaaliksi tai astetta paremmaksi.

   Fitfarmilla kuulin kisojen jälkeen valmentajastani vasta 1kk 10 päivää myöhemmin, jolloin itse pyysin ruokaohjeita meilitse. En olisi varmaan kisapäivänäkään saanut mitään palautetta ellen olisi sitä silloikin kysynyt. Kioissahan valmentajaa ei näkynyt muualla kuin yleisössä. Etenkin kisavalmennuksissa, joissa kroppa viedään oikeasti äärirajoille, valmennusehtojen pitäisi olla erilaiset ja valmennus vaikka huomattavasti kalliimpi, jotta valmentaja pitäisi tarkemmin huolta valmennettavan voinnista kisojen jälkeen. Nyt toimisin itse erilailla, tietäisin mitä tulossa on ja osaisin vaatia ja pyytää apua paremmin, mutta silloin olin ihan yksin ja paremmasta tietämätön.

   Meillä on valmennettavieni kanssa aina valmennuksen päätös -keskustelu, jossa käymme kasvotusten (etävalmennettavat meilitse) läpi kaikkea tapahtunutta noin tunnin mittaisella juttutuokiolla, tuloksista, uusista opeista, yleisesti fiiliksistä valmennuskaudesta. Samalla juttelemme jatkosta. Haluan, ett valmennus päättyy positiivisin mielin niin, että valmennettavalla on hyvä fiilis jaktkaa projektiaan omin voimin.

   Usein valmennettavilla tulee jonkunlainen loppupaniikki, vaikkat tuloksia tulisikin hyvää tahtia. Silloin voimme myös miettiä valmennukselle jatkoa jos omatoiminen jatkaminen ei tunnukaan hyvältä vielä. Valmennus voi jatkua seurannalla, tapaamisilla, ohjelmapäivityksillä tai vaikka 10 kerran treenipaketilla jos ruokapuoli on hallussa, muut treeniin kaivataan valkkua. On myös käynyt niin, että olen ohjannut valmennettavan eteenpäin minua osaavammalle valmentajalle kun olen kokenut ettei minusta enää ole riittävästi hyötyä. En ole painonnostovalmentaja, kisavalmentaja, enkä paras valmentaja maksimaaliseen massankeräykseen – paras osaamiseni on kiinteytyksessä ja rankoissa, mutta monipuolisissa treeneissä sekä tietysti tekniikkaopissa :)

 4. Hei. Mitä mieltä olet kotitreeneistä siis jos ei elämäntilanne anna periksi salilla käyntiä, saako yhtä hyviä tuloksia aikaan?

  • Valitettavasti olen sitä mieltä, ettei kotona saa yhtä hyviä tuloksia. Toki tuloksia on erilaisia ja toinen on huomattavasti motivoituneempi kotitreeenaaja kuin toinen. Monipuolisuus ja kannaustava ympäristö on tärkeää. Esimerkiksi itsestäni ei ole kotitreenajaksi kuin pari kertaa vuodessa. En todellakaan sano, että kotitreeni on hyödytöntä tai liian kevyttä vaan, että itse olen salitreenaamisen kannalla. Kotona en ole motivoitunut, eikä treeni ole minulle tarpeeksi monipuolista ihan senkin takia, että tykkään prässeistä, raskaista kyykyistä ym. Etenkin kotiäideille ja miksei itseni kaltaisille kotitoimisto-läppärityöskentelijöillekin, on kovin tärkeää saada omaa aikaa ja vaihtaa maisemaa aina aika ajoin :)

 5. Vaikutat kyllä ihan huippuvalmentajalta ja tää postaus oli niiiiin täyttä asiaa! Olisin halunnut osallistua tohon treeniskabaan, mutta toivun parhaillaan polven ristiside- ja kierukkaleikkauksesta, ni ei kesällä vielä treenaaminen onnistu. Mut jos mulla on jossain vaiheessa kunnon vakiduuni niin palkkaan sut mun pt:ksi :)

  • Ihana, kiitos paljon kehuista! Rauhallista parantelua polven kanssa, niin pääset mahdollisimman pian takaisin vauhtiin. Maltti o valtti, sillä kunnolla kuntoutettuna joskus rikki menneen polven kanssa voi treenata hyvinkin raskaita treenejä :) Paljon paranemistoivotuksia täältä!

 6. Hei!

  En tiedä vieläkö vastailet kysymyksiin, mutta kokeilen onneani – olisin todella kiitollinen avusta!

  Olin parisen vuotta sitten ns. ”elämäni kunnossa”; treenasin kuntosalilla/harrastin monipuolista aerobista liikuntaa. Olo oli hyvä, ja kroppa omaan silmään miellyttävässä kunnossa. Muutettuani ulkomaille töihin pariksi vuodeksi minulla ei kuitenkaan ollut aikaa liikkua yhtä paljon, ja myös syöminen alkoi lipsua enemmän herkuttelun puolelle. Nyt pari vuotta myöhemmin painoa on kertynyt minulle peräti 7 kiloa lisää (163 cm / nyt 67 kg), ja laihdutteluyrityksestä huolimatta tuntuu, ettei mitään tapahdu. Paino on junnannut paikoillaan ainakin viimeiset puoli vuotta. Harrastan samallalailla liikuntaa kuin pari vuotta sitten; 5-6 kertaa viikossa, sekä salia että monipuolista aerobista liikuntaa. Syön mielestäni perusterveellisesti, enkä keksi kilojen sitkeydelle muuta syytä kuin ravintopuolen. Pohdinkin, että olenkohan mahdollisesti päästänyt kehoni jylläämään säästöliekille, luuletko että reilussa puolessa vuodessa on mahdollista ajaa keho siihen tilaan?

  Mietin, olenko laskenut kalorit aivan liian vajaille. Teen arkisin kevyttä työtä, ja liikun yleensä tunnin treenipäivinäni. Energiantarvelaskureiden mukaan energiatarpeeni olisi tällöin peräti n. 2600 kcal? Jos vähennän tästä suositellun -500 kcal vajauksen laihtuakseni puoli kiloa viikossa, energiantarpeekseni tulisi 2000 kcal, olenko oikeassa?
  Ja vastaavasti lepopäivinä tulisi syödä 1500 kcal, jotta 0,5kg/vko laihdutustahti säilyisi?
  Olenko ymmärtänyt idean oikein, vai onko kaloreista varaa nipistää vielä enemmän ilman pelkoa säästöliekistä?
  Olen joinakin päivinä syönyt huomattavasti vähemmänkin kaloreita, n. 1000-1300 väliltä, toisina päivinä taas arviolta 1700-2000. Paino tosiaan junnaa vain paikoillaan, enkä tiedä mitä tehdä.

  Superiso kiitos vastauksesta!

  • Hei Marika! Sinua sen enempää tuntematta / näkemättä ja koska en halua tehdä täällä ilmaista työtä, vastaan lyhyesti :) 1000-1300kcal on aivan liian vähän. En menisi alle 1500 kcal ja siihenkin päädyttäisiin vaan ihan ääritapauksissa. Kalori ei ole yhtä kuin kalori eli sisällöllä on paljonkin väliä. Suosittelen ottamaan yhteyttä osaavaan valmentajaan :)! Niin ja tärkeintä on johdonmukaisuus ja pidemmän ajan rutiini, puolessa vuodessa pitäisi kyllä tapahtua jos on miinuksella. Suosittelen myös kääntymään lääkärin puoleen mikäli epäilet, että terveydessä on jotain häikkää <3

 7. ”Kun syöt kiinteää ruokaa, keho pilkkoo ruoan ja käyttää siihen energiaa, eli kaloreita. Tätä ei tapahdu jos juot ruokasi, oletko miettinyt tätä? ”

  Lopetin lukemisen tähän.

  Kiinteän ruuan ”pilkkoo” ihan ruuansulatusentsyymit, joita erittyy sylkeen, mahanesteeseen ja suolinesteeseen. Samat mekaaniset, ruokaa möyhentävät liikkeet aiheutuvat niin nesteestä kuin kiinteästäkin ruuasta.

  Harmittaa, että samassa blogissa, missä höpöttelet näin hönttejä, tarjoat pt-palveluita. Älä kirjoita mututietoa, pliis!

  • Kiitos kommentistasi, I stand corrected or not :)

   Aiempi oletus ei ollut päästä keksimäni vaan pohjautui ammattiurheilijan kanssa käymääni keskusteluun 6 vuotta sitten. Edelleen on muitakin allalla olevia, jotka ovat samaa mieltä. Tuossa alkuperäisessä tekstissä olen kirjoittanut vähän tökösti, en siis tarkoittanut, ettei nestemäisen ruoan pilkkominen tarvitsisi lainkaan energiaa, vaan vähemmän sitä. Ruoansulatuksella menee enemmän aikaa kiinteän ruuan pilkkomiseen kuin nestemäisen ja jo siitä syystä kiinteän ruoan pilkkominen vie enemmän energiaa. Tällöin myös mm. ravinnon imeytyminen syklittyy ja hyötysuhde on parempi.

   Sitten on ihan toinen tieto:

   Lähtökohtaisesti JOS makrot on täysin identtiset nestemäisenä ja kiinteänä ruokana päivän aikana, niin ruuan termisellä efektillä ei ole eroa (energia joka menee ruuan pilkkomisessa). Tämä siis oletuksena että syödyt kalorit tosiaan esim. blendataan, eli ne on ihan sitä oikeaa ruokaa vaan tehosekottimen läpi vietynä.

   Nestemäinen ruoka ei samalla tavalla aktivoi kylläisyyden tunnetta vatsassa, eikä täten aiheuta samaa kylläisyyden tunnetta kuin oikea ruoka. Joten se on kuitenkin jo yksi hyvä syy olla juomatta päivän kaikkia ruokia.

   Tässä vielä muutama kohta, jotka on aina riskinä jos liian paljon nojaa nestemäiseen ruokaan:

   -Nestemäisissä valmusjuomissa/proteiinijuomissa jne. on usein puutteelliset määrät tarvittavia suojaravinteita/kuituja, jotka oleellisesti vaikuttavat myös ruuan imeytymisnopeuteen ja mahdollisesti ateriakohtaiseen insuliinivasteeseen.

   -Nestemäistä ruokaa saa helposti liian suuria määriä kerralla, mikä johtaa liialliseen määrään kaloreita.

   P.S Olisit ihan hyvin voinut pitää kommenttisi ystävällisenä huomautuksena, en arvosta lainkaa tuollaista asennetta. Aktiivisena lukijana olet varmaan seurannut valmennattavieni tuloksia, joten tiedät oikein hyvin, että teen hyvää työtä :) Hymyä huuleen ja kesästä nauttimaan!

 8. Hei! En tiedä mihin muualle olisin tämän laittanut joten ajattelin kysäistä tässä (anteeksi jos on väärä paikka) mutta haluaisin laihduttaa ja kiinteyttää lihasta mieluusti ennen kesää, mutta olen laiska ja en pidä kuntosaleista joten en käy niissä. Olen tehnyt kotitreeniä silloin tällöin mutta nyt se on jäänyt vähemmälle koska aina on jokin häiriö joka vie motivaation tehä treeniä muualle. Olen myös todella huono syömään salaattia enkä tykkää muusta kuin itse salaatin lehdistä ja kurkusta erikseen… Siis jos otan pt niin onnistuuko hänen kanssaan treenin tekeminen jossakin yksityistilassa tai sellaseilla ajalla että muita ei ole? Itsekurini on siis huono ja paras olisi jos joku patistaisi minua tekemään ja joka myös neuvoisi minua ruokavaliossa siten että salaattia ei tarvitsisi olla ainoa ravinnonlähde. Olen myös 16 vuotias mikä voi vaikuttaa. Onko sellaisia mahdollisuuksia olemassa? Ja voiko sinuun ottaa yhteyttä jossakin jotta voisin lisäkysymysten varalla kysäistä?Kiitos ! :)

  • Moikka Laura!

   Itse en valmenna pelkältä kotitreenipohjalta, ainakaan tällä hetkellä, mutta useammalla toisella valmentajalla on varmasti siihen valmius :) Itse kääntyisin edellisen oman valmentajani Katarina Tunturin puoleen ja kysyin onko hänellä tilaa uusille asiakkaille tai vaihtoehtoisesti tiedossa toinen henkilö, ketä suosittelee tilalleen. Kata valmentaa myös monipuolisen ruokavalion kautta ja hänellä on varmasti hyviä vinkkejä tilanteeseesi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta