Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien treeniä, ruokaa ja valmennuksia – osa 2

Q&A -osion toinen osa ja nyt puhutaan treenistä!

Here we go!

Q: ”Ongelma-alueeni on vatsan seutu. Miten saan litteän vatsan parhaiten? Mitkä treeniliikkeet polttavat parhaiten rasvaa vatsasta? Entä mitkä liikkeet vahvistavat keskikroppaa?”

A: Rasvaa ei voi polttaa paikallisesti. Jos teet vatsalihastreenin, se ei sulata mahaläskiä vaan vahvistaa siellä läskin alla olevia vastalihaksia. Ehkä vähän karusti ilmaistu, mutta näin on.

Etenkin vanhemmat alleihinsa tympiintyneet naiset treenaavat tiukasti ojentajia. Kaikki lihaskuntotreeni polttaa rasvaa oikein tehtynä ja oikeaan ruokavalioon yhdistettynä, joten kyllä se alli pienenee tekemällä ojentajapunnerruksia, mutta yhtä lailla se pienenee jos teet pohjenousuja :D

Rasvan alla kasvavan lihaksen muoto tietysti määrittää omat muotosi, joten siinä mielessä ojentajatreenillä saa kyllä muodokkaat ojentajat, Samoin kuten lähentäjälaitteella saa muodokkaat sisäreidet. Jep, luulitko, että sisäreisiä treenaamalla poltat sieltäkin rasvaa? Wrong. Kasvatat sisäreisien lihasmassaa ja jos et syö oikein lihas tosiaan kasvaa siellä alla ja läski ei sula pois, jolloin saat palkaksi isommat sisäreidet :) Kivaa eikö :D Tämän takia kannattaa ottaa selvää treenaamisestaa, joko omatoimisesti tai vaikka PT:n avustuksella. Ei tule tehtyä turhaa duunia.

Sisäreidet saavat kyllä hittiä kyykyissäkin ja vahvat sisäreidet avustavat toki kohti parempia suorituksia. Itse en niitä kiinteytys-, enkä välttämättä edes bodausmielessä lähtisi treenaamaan. Toki kukin luo omat tavoitteensa ja tekee niiden pohjalta päätökset. Nämä omat kinttuni eivät ole itseasiassa koskaan istuneet lähentäjälaitteessa :)

Aurora02179_LowRes (1)10371986_617471418343623_2861810471450230651_n

Keskikroppaa vahvistavia liikkeitä on paljon. Kaikki vatsatreenit, lankut (!), kierrot, nostot, vedot vahvistavat kaunista sporttista keskivartaloa – nimenomaan niitä lihaksia, eikä niinkään sitä rasvaprosenttia. Etenkin kyykätessä ja prässätessä kannattaa muistaa keskivartalon tuki, eli pidä tuntuma myös vatsalihaksissa, eikä pelkästään reisissä ja pakaroissa – jolloin saat kivasti kaupanpäällisenä myös keskivartalotreeniä.

Q: Kuinka monta kertaa viikossa ja kauanko kerrallaan täytyy treenata, jos haluaa timmin kropan (ja tietty samalla pitää syödä terveellisesti)? En tarkoita mitään fitnessmallia, astetta atleettisempaa vain. Jos siis lähtötilanne on normaali, hoikka ja suht liikunnallinen nuori nainen.

A: Suurin osa valmennettavistani treenaa 3 kertaa viikossa. Itsekin treenaan noin kolmesti ja näytän sen myötä tältä. Kuten sinäkin tiesit, ruoalla on suurin vaikutus siihen miten pienikin määrä treeniä osuu ja uppoaa.

Kiinteytyminen riippuu eniten aineenvaihdunnasta. Itselläni ei ole mikään HC aineenvaihdunta ja saankin oikeasti miettiä mitä syön joka päivä. Tiedostan jokaisen ruokavalintani vaikutuksen kehooni. Jos syön joka päivä jäätelöä, löydän sen kyllä sisäreidestä ja sivuläskeistä.  Alla olevassa kuvassa viime vuoden kevätdieetin tuloksia.

Enää en jaksa kauheasti stressata rasvaprosentista. Nykyään satunnainen herkuttelu on tärkeämpää kuin 24/7 bikinikunnon tavoittelu ja onkin ihan oma valinta kumpaa haluaa. On olemassa keskitie, joka nyt välttämättä ei ole omassa tapauksessani kultainen ja sixpäkkinen (:D) mutta terve, energinen, sporttinen ja onnellinen. Joka vuosi lihasmassa alkaa merkitä minulle enemmän kuin rasvaprosentti. Jatkuvalla dieetillä lihas ei kehity eikä muodot muutu.

10169369_595756903848408_340970740_n

Etenkin raskaan työn omaavilla, valmiiksi solakoilla mimmeillä ripped -versio saattaa kuoriutua hyvinkin nopeasti, kuten tässä Neiti X 8 viikon muutoksellaan. Hän on urheillut aktiivisesti koko elämänsä ja urheilee edelleen lähes päivittäin. Koko stoori täällä :)

unnamed (4)

”Normaalista” on niin monta käsitystä. Oliko Neiti X mielestäsi aloituskuvassa normaali? Yleensä silloin, kun normaaliksi mielletään tästä vielä hoikkarakenteisempi henkilö, kuten vaikka alla olevassa kuvassa oleva muotibloggajaa Chiara, ei toivottu muutos tapahdu dieettaamalla. Tämän tyyppisellä vartalolla treeni on avainasemassa ja puhdas ruoka, jota saa syödä yllättävän suuria määriä saavuttaakseen lihasmassaa. Lihasmassa on se mikä tuo sen sporttisuuden ja ne muodot sinne minne ne halutaan. Lihasmassa ei tule 8 viikossa, kuten Neiti X:ällä lähti rasva. Jos Chiara päättäisi alkaa bodaamaan, menisi Neiti X:än kunnon saavuttamiseen useita vuosia. Tässä ollaankin taas jännän äärellä, miten tulostahti määräytyy tavoitteen ja olemassa olevan fysiikan mukaan. En nyt tarkoita, että Chiaran tarvitsisi muuttaa vartaloaan. Kaunis ja omalla työllä menestynyt mimmi! Samoin Neiti X, molemmissa kuvissa. Tärkeintä on henkilön oma tyytyväisyys, oli muoto mikä tahansa :)

Q: ”Miten pakarapotku tehdään oikein? Mulla kipeytyy siinä aina alaselkä :/”

Pakarapotku on trendikäs liike, eikä turhaan, sillä se on ihan huippu booty-tehostin! Pakarapotkua voi tehdä ainakin viidessä eri laitteessa / välineellä. Suosituin tapa on varmasti alataljassa. Usein se tehdään seisten, siis ihan pystysuorassa seisten, jolloin liikerata on noin 30 senttiä ja alaselkä heiluu kunnes kipeytyy. Itse tykkään tehdä pakarapotkua taljassa lähes vaakatasossa, eli näin:

…eli selkä ei notkoile edes takas ja liike saa mahdollisimman pitkän radan, selkää pyöristämättä. Tärkeintä ettei vaan heilu, vaan keskittyy ja supistaa treenattavaa lihasta.

Q: ”Mitä liikkeitä suosittelisit selkälihasten vahvistamiseksi? Usein tuntuu vaikealta saada selälle tarkoitettu liike tuntumaan oikeassa paikassa (tuntuu enemmän käsissä/hartioissa), joten kaipailisin vinkkejä tehokkaampaan selkätreeniin.”

A: Selkäliikkeet ovat ehkä alussa ne vaikeimmat, juuri sen takia, ettei ne oikein tunnu missään tai ehkä enemmänkin ei tiedetä missä niiden pitäisi tuntua ja miten se tuntuma saadaan sinne. Itse tein varmaan 4 vuotta vaikka mitä liikkeitä ymmärtämättä mihin ne kohdistuvat, erityisesti juuri selkäliikket.

Se, että joudut pikku kätösilläsi hinaamaan sitä pariakymmentä-viittäkymmentä kiloa toistuvasti, pistää aikamoiset paineet näppivoimille. Etenkin mitä paksumpi tanko on, sen enemmän saat puristaa pysyäksesi siinä kiinni. Jos valittavana on useita tankoja, valitse ohuin. Miehillä sormet eivät valu niin herkästi ihan senkin takia, että heillä on isommat kädet/sormet, jotka kivasti ylettyvät koko tangon ympärille. Otapa kyynärvarrestasi kiinni toisella kädellä (eli ranteen ja kyynärpään välistä keskeltä kyynärvartta) ja purista sitä vapaana olevaa nyrkkiä yhteen toistuvasti. Huomaatko miten sen kyynärvarren lihakset tekevät työtä? Sama tapahtuu kun hinaat sitä ylätaljaa alaspäin joutuessasi puristamaan tankoa. Tämän vuoksi selkätreenissä selän lisäksi kädet saavat hittiä.

Apua saa hanskoista, remmeistä ja etenkin mun suosikeista versa gripseistä*.versa-gripps-fitnesstukkuToiset ei hyväksy näitä apuvälineitä lainkaan, sillä ”ei ne kädet silloin kehity”. Itse tykkään treenata käsiä erikseen ja väännän mieluummin hyvillä mielin selkää versojen avustuksella kun roikun siellä rakennekynsineni forkut tulessa :D

Sellaiset perushyvät selkäliikkeet, mitkä kaikkien olisi hyvä osata, ovat alataljasoutu v-kahvalla ja ylätalja leveällä otteella.

Tässä alataljasoutu, jonka teille esittää aina yhtä osaava ja puolalaston Scott Herman!

Ylätalja leveällä, ensin pikaisesti Erinin ohjeistamana miten pitää tehdä ja miten ei pidä tehdä. Lopuksi Joseph esittää vielä pilkotummin mitä ja miten. Suurin virhe on siis heiluminen, jota näen ihan joka päivä salilla. Silloin on liian isot painot jossei heilumatta saa vedettyä sitä alas. Oikein tehtynä kyynärpäät kääntyvät alhaalla toisiaan kohti ja selkä supistuu.

Kaikissa selkäliikkeissä se suurin juju, on selkälihasten venyminen ja supistuminen, eli puristuminen. Purista lavat yhteen, kun vedät painoa itseäsi kohti. Tärkeintä on siis hallittu treeni.

Voimakas hallittu veto alas, pysähdy supistamaan, vapauta hallitusti jarruttaen ylös venytykseen – toista :)

Tietysti myös kulmasoudut, leuanvedot ym. ovat hyviä liikkeitä ja antavat kivaa osumaa selkälihaksille :) Leuanveto onkin yksi omista suosikeistani ja siitä on olemassa ainakin 4 eri kevennettyä versiota, joilla on hyvä harjoitella ennen kun pääsee sellaiseen kuntoon, että pystyy hinaamaan omaa painoa ylös-alas usean toiston verran. Onkin suuri harhakäsitys ettei leuanvetoja pysty tekemään jos on aloittelija, huonokuntoinen tai ylipainoinen. Lähes aina kun sanon salilla, että ”Nyt vedetään leukoja!” ..asiakas vastaa: ”Eeeeen minä niitä…. Enhän mä saa edes yhtä!”

Höpöhöpö ;)

”Miuta kiinnostaisi kyllä nuo selälle tehtävät liikkeet salilla? Mitkä olisi sellaisia tehokkaita? Itsellä alaselkä kipuilee aina välillä, ja esim. selän ojennus laitteessa vihloo usein ikävästi vaikka selkä ei muuten sillä hetkellä kipeä olisikaan :/ Vai keskitynkö enemmän vatsalihaksiin ja toivon että selkä ehkä vahvistuisi siinä samalla?”

A: Vähän yllä vastasinkin jo :)

Treenityylejä on monia, toiset tykkää kauheasti venyttää ja ojentaa ihan ääriasentoihin asti. Itse en ole sen kannalla, vaan suosin superhallittua liikettä. Selän ojennus vihloo yleensä siksi, että tulee yliojennettua. Alimmassa videossa demoataan yliojennus, eli näytetään mikä on ehdoton nou-nou. Lähes kaikki, joita olen valmentanut, on ajatellut yliojennuksen olevan ideana. Etenkin taipuisilla mimmeillä se yliojennus voi olla jotain ihan tähtitieteellistä ja kun sen tajuaa, tulee treeniin ihan eri ote.

Joskus säryt voivat johtua muustakin vaikka tekniikka olisi kunnossa. Lihas voi olla iha sumpussa tai nikamalukko jumittamassa, tällöin hieroja ja kiropraktikko osaavat auttaa. Itse olen käynyt viimeiset 3 vuotta huippukiropraktikolla Ollilla Finnkirolla.

Tässä hyvät videot selän ojennuksesta, eli selkä suorana ja hallitusti. Ei yliojentamisia ei pyöreää selkää. Saman voi tehdä lisäpainolla (kiekko rintaa vasten) tai supermiestyylillä, kuten jo tutuksi tullut ystävämme Scott esittää tuolla tokassa videossa.

Q: ”Mikä on syväkyykky ja mitä lihaksia se harjoittaa verrattuna normikyykyyn?”

”Miten saan kyykkyyn lisää syvyyttä? Kyykkään normisti n. 40kg, mutta syvyys ei ole kummoinen, korkeintaan 90 asteen kulmassa. Tuntuu, että pääsen syvälle vain pelkällä tangolla ilman mitään painoja ja silloinkaan liike ei ole yhtenäisen tuntuinen. Onko syväkyykky huomattavasti tehokkaampi kuin ”normikyykky”?”

”Saako pyllyä pelkästään kyykyillä paremmaks?”

THE kyykky! Ihan paras aihe :D Jos näet hyväpeppuisen mimmin, ajattelet varmaan kuten koko muukin maailma, että ”YEAH, SHE SQUATS!”

…maybe not! Minä pääsin aloittamaan varsinaiset kyykkytreenit vasta kisavalmennukseni jälkeen. Tämä siitä johtuen, etteivät lonkkaniveleni ole olleet aiemmin parhaat mahdolliset. Oli aika, jolloin en pystynyt kyykkäämään edes shamppoopulloa suihkun lattialta. Tämä perse:

1000204_473745112716255_1587322680_n

…savutettiin siis ilman tyypillisiä kyykkytreenejä. Prässäsin, tein lantionnostoja, askelnousua, bulgarialaista kyykkyä, loitontajaa, suorin jaloin maastavetoja – etenkin niitä muistan tehneeni paljon.

Mun top kolmoset pakaroita varten on:

-lantionnosto
-pakarapotku
-loitontajalaite

Kyykyt kuormittavat reisiä; etu- ja takareisiä. Se kumpi kuormittuu enemmän riippuu asennosta. Leveät kyykyt enemmän takareisiä varten ja kapeat etureisiä varten. Normikyykky on noin 90 asteeseen laskeutuva kyykky. Kun mennään 90 asteeseen ja etenkin sen alle leveässä kyykyssä, pakara aktivoituu. Pienemmällä liikeradalla pakaraa ei tarvita kovin paljon. Mitä syvemmälle kyykky menee sitä enemmän pakara avustaa. Pelkällä pakaralihaksella ei yksikään kyykky nouse ja sen takia kyykkyjä hehkutetaan vähän turhaan pakaraliikkeenä, kun muutkin isot lihakset toimivat sen aikana jopa suuremmassa roolissa.

Syväkyyyistä ja oikeasta kyykkyasennosta olen kirjoittanut bloggauksen aiemmin tänä keväänä: Vaaralliset syväkyykkyt ja TOP 3 pakaraliikkeet. Kannattaa lukaista jos tulee yhtään kyykkäiltyä! Jalkojen asennolla, ryhdillä ja painopistellä on suuri merkitys. Syväkyykkyjä harjoitellessa älä liioittele painon kanssa, mieluummin liian vähän kuin liikaa. Kiinteyttävillä toistomäärillä ei muutenkaan voi ottaa maksimipainoja, jotta jaksaa suorittaa joka toiston kunnolla.

Etenkin pakaroiden aktivoimiseksi on tärkeää oppia saamaan tuntuma pakaraan. Toistoja, toistoja, hallitusti ja ajatuksella – mieluiten osaavan henkilön paikanpäällä ohjeistamana.

Itse tykkään syväkyykyistä, nyt kun ne ovat minulle fyysisesti mahdollisia. Silti en haluaisi tehdä jalkatreeniä pelkillä kyykyillä, vaikka ne ovatkin sellaisia, joissa haen jatkuvaa kehitystä ja intopinkeenä kärkyn kyykytelineen vapautumista. Aina on mukana pakarapotkuja, loitontajia, hyppyjä, smithiä, prässiä, kuminauhoja… vaikka mitä, jotta se persikka pyöristyisi!

unnamed (9) unnamed (11)Jäätävät 7,5kg nilkkapainot löytyvät BoomBodyn verkkokaupasta <3

Q: ”Mulla kipeytyy aina vasen polvi jalkapäivänä varsinkin kyykkyjä/prässiä tehtäessä. Onko jotain vastaavia hyviä liikkeitä reisille jotka eivät rasita niin paljon polvia?”

A: Tarkista, että tekniikkasi on oikea. Usein prässissä polvet eivät suoristu tasaisesti liikkeen aikana; heiluvat joko edes takas tai kääntyvät sisäänpäin, mikä yleensä aiheuttaa kipua jossain vaiheessa.

Yleinen virhe prässätessä ja kyykätessä on myös painopisteen siirtyminen liian eteen, eli varpaille. Paino kantapäillä, varpaat jopa ilmassa, polven asento on huomattavasti parempi ja liike toimii huomattavasti paremmin. Myös tukevat kovapohjaiset kengät voivat auttaa.

Prässitekniikkaa olen ohjeistanyt bloggauksessani Tehokas jalkaprässivariaatio ja kamala video siitä miten ei pidä prässätä! Parhaista salitreenikengistä olen kirjoittanut postauksen: Nämä ovat parhaat treenikengät salille.

Polvikivun taustalla saattaa olla myös jokin trauma, tulehdus tai revähdys, joten suosittelen tutkimaan asiaa lääkärillä ellei se korjaannu uuden tekniikkaopin avulla :) Moni, kuten omakin aviomieheni, pystyy treenaamaan jopa suuremmilla polviongelmilla niin kauan, kun tekniikka pysyy puhtaana. Ennen sitä on kuitenkin hyvä keskustella lääkärin kanssa ja mahdollisesti kuntouttaa polvea ennen raskaisiin liikkeisiin siirtymistä. Yleistäen, polviongelma ei siis missään nimessä ole este treenille, pitää vain keskittyä enemmän ja valikoida omalle polvelle parhaiten sopivat liikkeet. Kaikki liikkeet ei muutenkaan aina toimi kaikilla :)

Oikein tehtynä ojennukset ja koukistukset yleensä onnistuvat kunhan polvessa ei ole mitään aktiivista tulehdusta tai vastaavaa. Muita hyviä liikkeitä ovat romanialainen maastaveto, eli suorin jaloin maastaveto, mutta ihan pikkusen jalat koukussa lihastuella, selkä suorana ja tanko pitkin jalkoja, paino kantapäillä ja pakarat taakse työntyen. Tangon ei tarvitse mennä kuin hieman polven alle, eli ei varpaisiin.

…sekä alataljassa tehty kyykky, jossa näet hyvin miten polvi pysyy ”paikallaan” ja paino kantapäällä, tällöin polvi ei rasitu lainkaan niin paljoin, kuin ”normikyykyissä”. Liike on myös hienosti hallittu.

Q: Mistä johtuu että prässissä (joskus myös kyykätessä) alkaa särkemään jalkapohjiin? Tämä vain jos teen itselleni kovilla painoilla, prässiä esim 200kg. Tuntuu että reidet vielä jaksaisi, mutta kipu yltyy välilä jalkapohjissa niin kovasti, että on pakko lopettaa tai huilia ainakin.

Yksinkertaisin vastaus voi olla jopa, että kenkä on huono tai liian kireällä :) Toinen mahdollinen syy, mikä itsellänikin on ollut on, että jalkapohjat on ihan jumissa. Kysynkin, milloin urheiluhieroja on viimeeksi hieronut jalkapohjiasi? Oletko venytellyt niitä tai rullannut niitä?

Itsellenikin on käynyt niin, ettei pysty treenaamaan muita lihaksia, koska jalkapohjaan sattuu niin paljon :D Jalkapohjia on helppoa ja mukavaa rullailla salilla tai vaikka kotona telkkaria katsellessa pienellä pallolla. Pallo voi olla rullaamiseen tarkoitettu hierova pallo, kuten tennis- tai golfpallo. Myös salilla jalkapohjan rullailu tangon päällä jeesaa.

Q: ”Miten ne kahvat siinä jalkaprässin sivulla toimii? Ja sitten kun on sarjat vedetty siinä loppuun niin mistä tietää, että mihin kohtaan se painopakka (siis mihin laitetaan jalat) sitte pysähtyy? Onko mahollista että se painopakka tippuu alas, jos sitä ei jotenkin oikein siihen lukitse? Anteeks ku on vähä monimutkainen kysymys :D”

A: Kahvat ovat sitä varten, että kun istut paikoillesi jalat alat tekemään sarjaa voit kevyesti vetää itseäsi kahvoista penkkiä kohti. Prässissä ja mm. myös polven ojennuslaitteessa alaselkä irtoaa helposti penkistä, jolloin vaarana on selkärangan vahingoittuminen. Kun vedät itseäsi kahvoista penkkiä kohti ja istut muutenkin suorassa ja ryhdikkäänä selkätuke vasten – saat prässistä suurimman hyödyn irti. Prässätessä vain polvien kuuluu koukistua, kaikki muu pitää pysyä hallitusti paikoillaan, siinä kahvat auttavat :)

Prässejä on tosi paljon erilaisa, joissain on 3 eri kohtaa, johon sen saa pysäytettyä, joissain kaksi ja joissain vain yksi. Kannattaa aina ensin tutustua omaan prässiin ilman painoja ja katsoa mitä vaihtoehtoja siinä on. Minun kokoiset mimmit ja muuten vaan taipuisat yksilöt, eivät voi ”liiskaantua” prässin alle, ainakaan niiden yli kymmenen, joita olen itse käyttänyt eri saleilla.

Istu prässiin (ilman lisäpainoja) ja kokeile miten alas prässi tulee. Jossain vaiheessa se pysähtyy aina ja usein se on lähempänä kuin luullaan. Näin alimman kohdan kokeileminen on turvallista. Rankempaa treeniä on mielekkäämpää tehdä kun tietää miten se oma prässi toimii ja mihin on mahdoliista saada pysätettyä. Joissain prässeissä pysähtymiskohdan voi määrittää itse liikuttamalla penkkiä.

Jos käy niin ettei kesken sarjan saakaan painoa enää ylös, älä panikoi, vaan laske paino rauhassa ja hallitusti siihen alimpaan kohtaan. Pidä kokoajan oikea asento polvissa, etteivät ne vaa väänny alas asti laskiessa. Nouse prässistä pois ja vähennä painoa, jolloin se on hetken levättyäsi helpompi työntää takaisin ylös seuraavaa sarjaa varten.

Jos olet yhtään epävarma, pyydä oma salin henksua tai kokenutta treenaajaa näyttämään :)!

leg-press

Noniin, tuliko uutta infoa? Jatketaan näitä treenijuttuja vielä myöhemmin lisää. Seuraavaassa osiossa jutellaan kuitenkin ruoasta. Onko hedelmät ok ja mikä palautusjuoma on paras? To be continued :)

/Aku

Instagram: @aurorarenvall
Facebook: täällä

Kurkkaa Q&A -postausten osa 1 täältä, jossa jutellaan valmennuksista ja suurempien rasvamäärien polttamisesta.

Aku

11 vastausta artikkeliin “Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien treeniä, ruokaa ja valmennuksia – osa 2”

 1. Herranjestas… mulla on sitten ihan kaikki tekniikka vissiin aivan pielessä; ylätalja ja alataljasoutu, kuin myös selän ojennus on mulle opastettu entisen kuntosalini PT:n toimesta ihan väärin :o Minulle on ”neuvottu”, että se heiluminen on ok, ja yliliikkeetkin on ok. Eipä oo sitten ihmekään että selkäliikkeet aiheuttaa lähinnä vaan ahdistusta :/

  • No mutta hei hienoa, että nyt voit testailla uusin kujein seuraava treenin yhteydessä :)! Kuten sanoin, valmentajia on joka lähtöön ja niin on treenityylejäkin. Välttämättä ei aina ole oikeaa ja väärää paitsi jos joku paikka kipeytyy ei-halutulla-tavalla).

 2. Eikös Mika Nyyssölä joskus kertonut tekevänsä ylataljaa just noin heilurina? Sanoi ottavansa paremmin selkään itsellään…?
  Ite teen tuota ylätaljaa ihan oikeella tekniikalla suurimmaksi osaksi, mutta myös käytän tuota ”heiluria”, ja kyllä se mulla selkä osumaa siinä ottaa eritavalla kun oikealla tekniikalla ja siis hyvällä tavalla :-)

  • En seuraa Nyyssölää niin aktiivisesti, että osaisin sanoa. On kyllä mielestäni mukava mies :) Kuten aiemminkin sanoin, valmentajia ja tyylejä löytyy. Tärkeintä löytää se itselle toimivin ja treenata ajatuksella, joka onkin yleensä se ongelman alku, eikä niinkän se, ettei osata valita kahden suoritustekniikan välillä :)

   Itse uskon vähemmän heilumisen olevan tuloksellisempaa ainakin oman treenin kannalta. Sitä heilumistakin on eri asteista, eli ei myöskään heti pidä olettaa (kun nyt muut lukevat tämän), että vaikka juuri Nyyssölä kiskoo mitään metrin heijareita. Kyse voi olla kymmenestäkin sentistä – anyway oli mikä oli perus treenaajan on tärkeää kuntosalitreenissä opetella eristämään treeniä. Hauiskäännöissäkin selkä taipuu usein vaikka mihin suuntiin ja kyynärpäät nousee, vaikka pelkän hauiksen pitäisi tehdä duunia.

 3. Mulla on ongelmana juurikin kyykätessä se, että ottaa lonkkiin/nivusiin. Olen treenaillut enimmäkseen smithissä kyykkyjä/askelkyykkyjä, mutta nyt kun olen kokeillut vapaalla tangolla niin on todella vaikea saada tehtyä liikettää..

 4. Hei! Osaisitko sanoa, miksi selkäliikkeissä pitäisi vetää/puristaa lapoja yhteen? Käyn fysioterapeutilla ja hän sanoi osan selkäni asentovirheistä ja kivuista johtuvan nimenomaan salilla alataljassa yms selkäliikkeissä lapojen yhteen vetämisestä. Näin ei kuulemma missään nimessä pitäisi tehdä. Salin puolella kuitenkin aina ohjeistetaan juuri päinvastoin? Kumpaa tässä pitäisi uskoa?

  • Kyllä ainakin terveenä / perus toimintakykyisenä se juju on nimenomaan lapojen puristuksessa, jolloin selkälihakset supistuu. Joskus jos on jotain rakenneongelmia, vaikka heikot lapoja tukevat lihakset, voi olla, että fyssari neuvoo tekemään muita liikkeitä ja välttämään just esim alataljaa, jossa lavat liikkuu helposti liikaakin. Ehkä hän on selittänyt tilanteen vähän huonosti tai jokin on vaan mennyt sinulta ohi? Kannattaa kysäistä uudelleen :)!

   Kävin itse vähän aikaa sitten kunnallisella fyssarilla ja oli kyllä turhin käynti ikinä – ei mitään hyötyä, melkeen enemmän jopa haittaa. Kinesioteippasi yhden puolen. En tuntenut siitä olevan mitään apua, koko teippaus ei siis tuntunut missään. Varmaan tehty väärin. Kerroin tästä, jolloin hän kysyi, että haluanko pitää teippauksen vai että hän ottaa sen pois? On siinä fyssari :D Mitään apua en siis saanut ja jatkotutkimuksiin piti hakeutua itse ihan toista kautta. Oli siinä kaikkea muutakin ihme säätöä..

   Tiedän kyllä hyviä yksityisiä fyssareita, joilla mm. omat valmennettavani käyvät, eli en nyt yleistä, kerron vaan miten voi käydä :)

 5. Hirveesti uutya ja hyvää tietoa!! Jalkapohjan rullaamiseen voin antaa vinkiksi oman fyssarini suosituksen, kaukalopallon! Hänen mukaansa kaukalopallo on muita palloja parempi koska sillä tehtäessä kitka pysyy hyvin eli ei lipsu alta ja pallo pitää muotonsa painon alla eli osuu ja uppoaa juuri siihen kipukohtaan.

  • Hyvä vinkki ja kiva kuulla Krista, että oli paljon hyödyllistä tekstiä :) 6 tuntia tota muistaakseni väänsin :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta