Yllättävä syy selkäkipuun ja synnytys kuntosalilla

Kukaan ei synnyttänyt, mutta siltä se vähän näytti kun J:n kanssa hassuteltiin :D

image (9) image (24)It’s a pilates ball! :D

Proud mom ;)
Proud mom ;)

No eiii leikki sikseen, oikeasti käytettiin pilatespalloa ihan erilailla. Vedettiin parhaan ystäväni J:n kanssa yhteisjalkatreenit ja kattelin samalla sen tekniikoita kuntoon. Prässissä (mikä muuten on maailman ihanin Kalasatamassa!) J:n polvet menee yhteen aina koukistusvaiheessa, prässin ala-asennossa. Tätä varten hain pilatespallon ja tyhjensin sen niin, että se mahtu just jalkojen väliin. Palloa ei siis kuulu puristaa jaloilla vaan se vaan hengailee siinä ja sitten kun J:n kroppa alkaa tottumuksesta tunkemaan niitä polvia yhteen sarjan loppupuolella, pallo pitää polvet erillään ja muistuttaa näin polvien oikesta asennosta.

image (25)Treeni oli huippu! On niin kivaa nostaa ystävän treeni-intensiteettiä ja antaa uusi vinkkejä treeniin ihan vaihtelun ja motivaation kannalta :) Mun valmennustiimiläisillekin ohjelmia päivitetään aina vähintään 10 viikon välein, joista 8 on tehokasta treeniä ja 2 lepoviikkoa.

image (30)Kävin muuten viikko sitten Finnkirolla Lassen kanssa. Uusille lukijoille Finnkiro on siis mun luottokiroprakttikko Olli Anderssonin vastaanotto. Selkä nyt aina jumittuu mulla rintarangan kohdalta parin kuukauden välein, joten se on kiva käydä avaamassa. Myös se niskan avaaminen on ihan liian ihanan tuntuista! Otin itsestäni uuden vuoden kunniaksi kuntokuvat (julkaistaan sitten kun on jotain parannusta mihin verrata) ja niistä huomasin, että oon ihan vinossa kaikissa. Lassen ongelma taas oli, että sen alaselkä oli tosi kipeä ja vasen pakara ihan jumissa? Outo tilanne. Myös Lassen selkäranka oli ihan vino. Kaikista oudointa oli, että meidän molempien ongelmat johtu ainakin osittain samasta asiasta, nimittäin SI-nivelestä (sacroiliac joint).

SIJOINT

 SI-nivel löytyy siis molemmilta puolilta ja osittain painovoiman takia se saattaa jumiutua molemmilta tai vain toiselta puolelta. Jos esim. nojaa aina seistessä vain toiselle jalalle on hyvin todennäköistä, että juuri toinen SI-nivel jumiutuu ja siten aiheuttaa lantion epätasapainon (toinen jalka pidempi kuin toinen). Meillä oli molemmilla noin sentin erot jalkojen pituuksissa. Tämä SI-nivel lukkiutuminen, eli dysfunktio, voi myös aiheuttaa sen ettei saa venytystä tuntuumaan pakaroissa. Näin oli itselläni. Ihan sama miten sitä pakaraa yrittää venytellä niin tuntuu lähinnä lonkassa :S 

Silloin kun SI-nivel on jumissa / lukkiutuneena se ehkäisee liikerataa myös esim. maastavedossa. Kun lantio ei taivu niin kuin sen pitäisi, selkä kompensoi taipumalla – todella huono juttu. Jos maastavetotekniikan pitäisi olla kunnossa, mutta liike aiheuttaa silti selkäkipua saattaa käynti kiropraktikolla auttaa avartamalla lantion liikerataa – ero on yleensä huima, monta kymmentä senttiä sujuvaa ”uutta” liikeradan venymistä.

Itse huomaan tämän SI-lukkiutuman myös vatsalihaksia tehdessä kun näen, että napa on toisella sivulla eikä keskellä? :D = lantio vinossa.

Kiropraktiikka on siitä ihana hoitomuoto, että olo paranee ihan parissa minuutissa kun lukot avataan naksauttamalla. Naksauttaminenhan ei satu :)! Se vaan kuulostaa hassulta ja siihenkin kyllä tottuu. Jalkojen pituus palaa normaaliksi heti avauksen jälkeen ja eron näkee jo hoitopöydällä. Olli yleensä demonstroikin alussa pituuseron ja lopussa sen poistumisen :)

Kiropraktiikka-ajat on tosi lyhyitä, sillä paljon saa tehtyä lyhyessä ajassa. Alkutapaaminen on 30min, mutta jatkokäynnit vain 15min. Opin joka käynnillä uutta ja mulla onkin aina kunnon taistelu keretä kirjoittaa ylös kaikki oppimani siinä ajassa :D 

Jos sinusta tuntuu, että koet itse vastaavanlaisia oireita suosittelen todellakin käymään Finnkirolla! Ollille kannattaa kertoa ihan pikkuvaivatkin, sillä niihinkin on yleensä olemassa ihan selvä ratkaisu. Lassenkin tapauksessa alaselkä oli kipeä, mutta aiheuttaja ei ollut alaselän lihakset vaan lantion SI-nivel. Nivellukko on tottakai vetänyt jumiin alaselkälihakset ja kun se on nyt avattu on hieronta paikallaan. Toisin sanoen pelkkä hieronta ei olisi poistanut kipua. Kiitos Olli jälleen kerran!

Finnkiron lukija-alennukset löydät Yhteistyökumppaneiden tarjoukset osiosta, eli täältä: fitnessaku.fitfashion.fi/yhteistyokumppaneidentarjoukset

Ihanaa viikon alkua!
Aku

Aku

6 vastausta artikkeliin “Yllättävä syy selkäkipuun ja synnytys kuntosalilla”

 1. Mielenkiintoinen postaus! Vaikka niksauttelu hoitomuotona onkin hieman kyseenalainen ja väärintehtynä voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa, kyllä siitä apua tuntuu monille olevan. Itsekin harrastelen rusauttelua päivittäin ja kyllähän se semmoista helpotuksen tunnetta tuo :D

  Niin ja se on muuten SI-nivel eikä SJ-nivel (tulee sarcoiliacasta). :)

  • Kiitos Janna :)!
   Oon ihan samaa mieltä, ettei todellakaan pidä mennä kenekään hoidettavaksi, jolla ei ole oikeaa koulutusta. Kiitos tosta korjauksesta! Mietinkin, että jotain on hassusti.. Vähän niin kuin jotkut kirjottaa virheellisesti HIV-virus eli human immunodeficiency virus virus :D tein nyt itse sitte saman ”joint joint”.. No nyt on korjattu :)

 2. Sun blogis on antanut mulle tosi paljon motivaatiota! Kiitos että kirjoitat niin usein :) teetkö muuten treeniohjelmia?

 3. Tuleeko sulla olemaan omaa tiimiä syksyn kisoissa, nyt kun valmennettavia riittää jos sieltä vaan löytyy kisaajia? ;) Mitä mieltä olet onko 10kk liian lyhyt tähtäys syksyn kisoihin jos on ok perus urheilullinen pohja?

  • Moikka Ade! En aio perustaa kisatiimiä, olenkin kirjoittanut siitä täällä:
   http://fitnessaku.fitfashion.fi/kisavalmennus-ja-yksittainen-ruokaohjelma/

   Tiimipaitoja ajattelin silti teettää omalle valmennustiimilleni, tuo kivaa yhteishenkeä ja kuuluvuutta :) Mitä tohon kisaamiseen tulee 10kk valmennuksen jälkeen niin sehän oli mun aika kisavalmennuksessa ennen SM karsintoja :D Myös Eestin menestynein biksukisaaja aloitti valmennuksen vain vuotta ennen ekoja kisojaan. Minusta se ei ole niinkään se, että milloin aloittaa kisaamisen kuin se, että aloittaako ollenkaan :) Minusta se ei ollut niin jännää ja arvostan ihan muita juttuja nykyään itseni kohdalla. En sano, ettei pitäisi aloittaa kisaamista enkä, että pitäisi :D Vähän ristiriitainen olen nyt, mutta niin on toisaalta koko fintess lajinakin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta